20.10.2009 - Updated 18.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Πως να προετοιμαστείτε για να μη ζοριστείτε οικονομικά το χειμώνα.

Φετος έκανα κάτι που ήθελα να κάνω πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα ο πατέρας μου να με ρωτάει κοροϊδευτικά αν περιμένω να γίνει πόλεμος. Για κάποιους πιθανότατα να είναι κάτι σαν κατοχικό σύνδρομο, για άλλους είναι σωστή διαχείριση κουζίνας και φυσικά σωστή διαχείριση χρημάτων. Για μένα είναι κάτι ανάμεσα στα δύο μια και “παραδοσιακά” ζορίζομαι αρκετά να τα βγάλω πέρα τους χειμωνιάτικους μήνες, οπότε θα το ονόμαζα προνοητικότητα.

Μπορώ να πω με σιγουριά πως νοιώθω πιο άνετα στο κατώφλι του χειμώνα με την αποθήκη μου γεμάτη τροφές. Σίγουρα δε περιμένω να γίνει πόλεμος και ούτε περιμένω να πέσουν δυο μέτρα χιόνι και να αποκλειστώ στη μέση του πουθενά. Όμως περιμένω κρύες ημέρες που θα απαιτήσουν αρκετά χρήματα για θέρμανση, ακριβά λαχανικά λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, γιορτές που θα απαιτήσουν αρκετά έξοδα για άλλα πράγματα και πολλά ακόμα.

Σπιτικές Σάλτσες και Μαρμελάδες

Η προετοιμασία ξεκίνησε από το καλοκαίρι όπου έφτιαξα σπιτικές σάλτσες, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες σε βάζα με μοσχομυριστές ντομάτες και φρούτα εποχής που θα μας καλύψουν μέχρι και την άνοιξη. Όπως καταλαβαίνετε γλύτωσα δεκάδες χημικά πρόσθετα με τον τρόπο αυτό.

Παρακολουθήστε τις προσφορές

Στη συνέχεια παρακολουθούσα τις προσφορές των μεγάλων σουπερ μάρκετ και ψώνιζα στοχευμένα σε ποσότητες μόνο τις προσφορές που χρειαζόμουν φροντίζοντας να ελέγχω πάντοτε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων που υπήρχαν σε προσφορά. Με τον τρόπο αυτό προμηθεύτηκα αρκετό ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, αλεύρι, αλάτι, ξύδια και ζάχαρη αρκετά για όλο το χειμώνα.  Όλα αυτά τα αγόρασα στη μισή τιμή ή στο ένα τρίτο της φυσιολογικής τιμής τους. Τα χρήματα που γλύτωσα ήταν πραγματικά πάρα πολλά μια και ψωνίζω και για το σπίτι των γονιών μου εκτός από το δικό μου.

Λαχανικά στην Κατάψυξη

Προμηθεύτικα λαχανικά όπως καρότα, πιπεριές, μελιτζάνες, σέλινο, άνηθο, μαϊντανό τα οποία τεμάχισα και έβαλα σε σακουλίτσες στην κατάψυξη. Επίσης αγόρασα μπάμιες και φασολάκια και έφτιαξα τα δικά μου κατεψυγμένα λαχανικά.  Άρχισα επίσης να φτιάχνω τουρσιά αλλά και να διατηρώ κάποια λαχανικά σε ελαιόλαδο. Το χειμώνα οι τιμές των λαχανικών ανεβαίνουν στα ύψη.

Πάστες ελιάς

Αυτή την εποχή ξεκίνησα να φτιάχνω πάστες ελιάς από δικές μου ελιές. Ακόμα κι αν δεν έχετε δικές σας ελιές μπορείτε να αγοράσετε από κάποια λαϊκή αγορά και να φτιάξετε τη δική σας πάστα ελιάς. Με τα χρήματα  που κοστίζουν τα μικρά βαζάκια που πωλούνται στην αγορά μπορείτε να φτιάξετε 1 κιλό πάστα ελιάς πολύ εύκολα.

Λίστα βασικών ειδών

Έχω φτιάξει μια λίστα που περιλαμβάνει τρόφιμα που δε χαλάνε εύκολα όπως καφές, άσπρο και κίτρινο ρύζι, φασόλια, φακές, κιμάς σόγιας, τραχανάς, πληγούρι, μακαρόνια και έχω υπολογίσει πόσα κιλά περίπου θα χρειαστώ από το καθένα για το χειμώνα. Κάθε φορά που αγοράζω κάτι το διαγράφω από τη λίστα μου και ο σκοπός είναι να προμηθευτώ όσα περιέχει η λίστα αυτή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Χειμώνα δε σε φοβάμαι φέτος!

Το μυρμήγκι ξέρει καλύτερα και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να ξεχάσουμε τις καλές πρακτικές του παρελθόντος επειδή βρίσκουμε ότι θέλουμε σε  αφθονία σε εκατοντάδες καταστήματα. Οι εποχές έχουν ζορίσει αρκετά τα οικονομικά μας και οι περισσότεροι γύρω μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Το χειμώνα τα έξοδα μας είναι περισσότερα και η σωστή προετοιμασία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.