Χιλιόμετρο μηδέν

Εσείς γνωρίζετε ΄ποτι κάθε πόλη έχει κι ένα δικό της χαρακτηριστικό σημείο μηδέν;. Ας δούμε μερικά…

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 1.04.2008

Κάθε πόλη έχει κι ένα δικό της σημείο μηδέν. Είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάνε όλες οι χιλιομετρικές μετρήσεις. Αρκετές πόλεις έχουν δημιουργήσει διάφορα εικαστικά στο ξεχωριστό αυτό σημείο. Συνήθως ονομάζεται km zero ή kilometre zero.

Τις προάλλες ήθελα να ξαναδώ το χιλιόμετρο μηδέν της Θεσσαλονίκης και να το φωτογραφίσω, αλλά δυστυχώς είχα ξεχάσει πως σε εκείνο το σημείο πραγματοποιούνται έργα του μετρό αυτή την εποχή. Στην Αθήνα δεν έχω ιδέα σε ποιο σημείο βρίσκεται το χιλιόμετρο μηδέν κι αν υπάρχει κάτι εκεί πέρα που να το δειλώνει.

Οπότε σκέφτηκα να σας δείξω το σημείο αυτό σε άλλες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού και έκανα τη σχετική αναζήτηση μου μέσω Flickr.

Ξεκινάμε από Μαδρίτη, photo by anaulin

km zero madrid

Στη Βαρκελώνη το σημείο μηδέν εκφράζεται σε μέταλλο, photo by Alex Muntada

The km zero in Barcelona

Στη Βουδαπέστη το χιλιόμετρο μηδέν εκφράζεται μέσω γλυπτού, photo by benoit952

the kilometer zero in Budapest

Στο Παρίσι επιστρέφουμε στο δρόμο, photo by FullyFunctnlPhil

point zero paris

Στο Πεκίνο είναι πιο μυστήριο και καλλιτεχνικό, photo by Jace

Αλλά το αγαπημένο μου “μηδέν χιλιόμετρο” είναι στο Βουκουρέστι. Βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και έχει δημιουργηθεί το 1938 από τον Constantin Baraski

5 responses to “Χιλιόμετρο μηδέν”

 1. asynadak says:

  Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες. Πλάκα θα είχε να βλέπαμε το “Σημείο μηδέν” και Ελληνικών πόλων! Πως να μοιάζει άραγε στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο…)?

 2. Shades says:

  Στην Αθήνα είναι το Σύνταγμα χωρίς κάποιο γλυπτό ή έργο τέχνης..

 3. brexians says:

  @SHADES
  στην αθηνα ειναι η ομονοια αν δεν το πιστευεις ρωτα!!!

 4. brexians says:

  KAI MENA ΤΟ KILOMETRU ZERO EINAI TO PIO OMORFO

 5. Jupiter says:

  ΤΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  Το χιλιόμετρο μηδέν στην Αθήνα είναι στο Σύνταγμα μεταξύ των ξενοδοχείων King George και plaza. Ακριβώς πίσω από ένα περίπτερο. Είχε αναφερθεί σε μια πολύ παλιά εκπομπή από την Λιάνα Κανέλλη πριν μπλέξει με την πολιτική. Αν και τόσο καιρό εργαζόμουν πέριξ του Συντάγματος δεν το είχα παρατηρήσει. Δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες σχεδόν πουθενά.
  Μια μέρα που κατέβηκα για κάτι δουλειές πως μου ήρθε και το φωτογράφησα. Τις παρακάτω πληροφορίες μου έδωσε ο Έλληνας υπάλληλος του περιπτέρου. Είχε υποστεί βανδαλισμό, πρόπερσι στα επεισόδια και είχε εξαφανιστεί. Είχε μείνει μόνο το κάτω μέρος. Βρέθηκε και το επανατοποθέτησαν στη θέση του πριν λίγο καιρό αφού το καθάρισαν από το γκράφιτι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *