8.03.2010 - Updated 16.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ
Βάλτε τα δικά σας όρια, στη χρήση σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα κιόλας… η μέρα άλλωστε συνεχίζει να έχει μόνο 24 ώρες!
Με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να αναπτύσσονται συνεχώς στο ίντερνετ, αρκετοί άνθρωποι γύρω μας αποκτούν ένα σοβαρό πρόβλημα κατασπατάλησης του δημιουργικού τους χρόνου.
Κάθε τι ασήμαντο, γίνεται ξαφνικά σημαντικό και απομυζά τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Το χειρότερο είναι πως συνήθως δε το καταλαβαίνουμε ότι ασχολούμαστε με βλακείες, τα νομίζουμε σημαντικά.

Photographer: kkalyan
Γίνεται να μείνεις απ’έξω;
Πολύ φυσιολογικά θα με ρωτήσεις αν γίνεται να μείνεις απ’ έξω και θα σου πω όχι. Είναι δύσκολο να μην ασχοληθείς μια και στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν φίλοι, συγγενείς αλλά και αρκετά ενδιαφέροντα άγνωστα άτομα. Κι όπως και να το κάνουμε, είμαστε κοινωνικά όντα από τη φύση μας.
Κατά βάση κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, το Facebook, αλλά και το νεώτατο Buzz του Google, λειτουργούν ως ψηφιακά καφενεία για τους περισσότερους από εμάς. Μας αρέσει ο διάλογος, η παρέα, η ενημέρωση, ο χαβαλές που γίνεται σε αυτές τις ιστοσελίδες.
Μεταξύ χρήσης και κατάχρησης
Μεταξύ χρήσης και κατάχρησης είναι μόνο ενα μικρούλι βήμα. Ούτε που καταλαβαίνεις πότε το κάνεις και περνάς στην αντίθετη πλευρά. Tο ακόμη πιο τραγικό είναι πως αρνείσαι ότι εχεις περάσει στην κατάχρηση.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δε πρόκειται να αρχίσω να κατηγορώ το μέσο και να γράψω διάφορες γλαφυρότητες περί ψηφιακού εθισμού και αποτοξίνωσης από το κακό ίντερνετ. Δε μας φταίει το μέσο, εμείς φταίμε με τις κακές επιλογές μας.
Αυτοέλεγχος
Για να παραμείνεις στη φυσιολογική πλευρά της χρήσης και να μη περάσεις στην κατάχρηση και κατ’ επέκταση στην κατασπατάληψη του δημιουργικού σου χρόνου χρειάζεται αρκετός αυτοέλεγχος. Θα πρέπει να θυμάσαι πως:
- Κάποιοι ασχολούνται γιατί αυτή τη στιγμή κολοβαράνε στη δουλειά τους και δεν έχουν τι άλλο να κάνουν
- Κάποιοι ασχολούνται γιατί δεν εργάζονται και ψάχνουν τρόπο να γεμίσουν το χρόνο τους
- Για κάποιους είναι μέρος της δουλειάς τους
- Δεν είναι ανάγκη να παρακολουθείς όλες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, διάλεξε μια από αυτές. Ούτως ή αλλως στις περισσότερες ειναι οι ίδιοι άνθρωποι πάνω κάτω.
- Δεν είναι σημαντικό ότι γράφεται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Δε χρειάζεται να διαβάζεις την κάθε πρόταση που θα γράψει κατα τη διάρκεια του 24ωρου κάποιος. Αν κάτι είναι πολύ σημαντικό θα το μάθεις ούτως ή άλλως.
- Δε χρειάζεται να παρακολουθείς τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης την ώρα που έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις, ειδικά αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο μαζί με άλλα άτομα π.χ, σε ένα καφέ, σε μια παραλία.
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να βρει το δικό του ρυθμό και να βάλει μόνος του τα όρια του για να μη περάσει στην κατάχρηση.
Προσωπικά αφιερώνω αρκετό χρόνο στο Twitter όταν δεν έχω τι να κάνω. Όμως σε καμιά περίπτωση δε θα το πάρω μαζί μου έξω από το σπίτι, ούτε και θα κλέψω χρόνο από τη δουλειά που έχω να κάνω για να δω τι έγραψε ο Α ή ο Β συνομιλητής. Σε καμία περίπτωση δε θα αναρωτηθώ τι γράφουν στο Twitter όταν είμαι διακοπές ή γενικότερα με φίλους.
Γενικότερα θα ασχοληθώ με το Twitter όταν βαριέμαι ή όταν υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο σημαντικό θέμα επικαιρότητας. Βάλτε τα δικά σας όρια, στη χρήση σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα κιόλας… η μέρα άλλωστε συνεχίζει να έχει μόνο 24 ώρες!
Καλησπέρα και καλό καλοκαίρι. Οι άνθρωποι χάνουνε χρόνο στο ίντερνετ, επειδή ακόμη κι αν βρεθούν, δυό τρεις, άνθρωποι που θα μας εμπιστευτούν ή θα εμπιστευτούμε τα της καρδιάς /χαρές/ανησυχίες/καλά/κλπ στο τέλος, θα παραμένουνε, ίντερνετ γνωστοί/άγνωστοι. Επειδή κανένας δεν θέλει να εισέλθει στα προσωπικά του άλλου, επειδή κάποια στιγμή, “πιθανόν” ετούτο, θα φέρει στην επιφάνεια την άλλη φράση: θα ‘θελες να βρεθούμε? Μιας και γίναμε, φίλοι. Οι άνθρωποι επιδιώκουν τον χαβαλέ, και είναι σπανιότατα σπανίως σπάνιες, οι περιπτώσεις, να προκύψει κάποιος γάμος, γνωρίζοντας ένα άτομο από το ίντερνετ. Όσο για φιλίες, όσοι έχουνε ενδιαφέροντα, μπορούνε να βρούνε σοβαρές ομάδες στο ίντερνετ, μέσω facebook, όπως οι ποδηλατοομάδες. Στις οποίες έχω συμμετάσχει από καιρό σε καιρό. Εντέλει τα κοινωνικά δίκτυα δεν παύουνε να ελέγχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση: να λογοκρίνονται, να διαγράφονται μέλη που έχουνε δημόσιο λόγο. Να στοχοποιούνται άνθρωποι επειδή έχουνε σταθερό λόγο στο ίντερνετ και λένε αλήθειες, ακόμη κι αν ασχολούνται με την συγγραφή ή την ποίηση. (παρόμοια ειρωνεία εκφράστηκε πρόσφατα και από τον δήμαρχο της Αθήνας, προς μία κάτοικο των Αθηνών, η οποία του παραπονέθηκε, αν θυμάμαι, καλά, για κάτι -και η οποία γράφει ποίηση ως χόμπυ. Υπάρχουνε τα υπόγεια μέσα κάθε κυβέρνησης, τα οποία πολεμούνε τους ανθρώπους, επειδή κατ’ αυτούς: μόνο αν είναι ο λαός δυστυχισμένος, δεν αντιδράει και δεν επιδιώκει τα του δίκιου του. Όλα ελέγχονται και όλοι. Ας κοιτάξουμε λίγο τι σόϊ λογοτεχνικά βιβλία, κυκλοφορούνε: κακογραμμένα, με πλάτες πλουσίων, με χρήση λεξικού και άπειρες μεταφορές που ζαλίζουνε. Τα μπλόγκ είναι ένας καλός τρόπος για να εκτονωθεί, κανείς. Απλά πιστεύω πως οι άνθρωποι την έχουνε πατήσει, όπως με την χρήση του κινητού: γνωρίζουνε πως η ακτινοβολία τους σκοτώνει σιγά σιγά, αλλά εξακολουθούνε να το χρησιμοποιούνε. Εγώ είμαι κατά των κινητών, πάνω από μια δεκαετία. Όσο -τέλος- για τα οφέλη από την κοινωνική δικτύωση, πιστεύω, πως ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατά πόσο η τριβή με τους άλλους, θα επιφέρει αυτοβελτίωση. Αυτά. Ελπίζω να μην σας κούρασα. Να είστε καλά.
Συμφωνω απολύτως!