Λίτρα και κιλά, ml και γραμμάρια στην κουζίνα μας

Σας μπερδεύουν οι αναλογίες των συνταγών; Αφήστε τη Χημεία να σας ξεμπερδέψει στα γρήγορα.

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 2.11.2009

Τις περισσότερες φορές που θα διαβάσετε κάποια συνταγή βλέπετε τις ποσότητες των υλικών να εκφράζονται σε λίτρα και κιλά ή μάλλον επειδή μιλάμε για μικρότερες ποσότητες συνήθως θα δείτε να ορίζονται με ml και γραμμάρια.

Φαντάζομαι πως όλοι γνωρίζετε πως χρησιμοποιούμε κιλά (Kg) και γραμμάρια (g) όταν πρόκειται για στερεά υλικά ενώ χρησιμοποιούμε λίτρα (L) και χιλιοστόλιτρα (ml) για υγρά υλικά.

kithen-scale

Οι σύγχρονες ψηφιακές ζυγαριές κουζίνας έχουν ειδική ρύθμιση για να μετρήσετε τα υγρά υλικά σας όμως οι παλαιότερες και πιο απλές ζυγαριές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Τι κάνουμε λοιπόν για να μετρήσουμε τα υγρά μας; Πολλές φορές χρησιμοποιούμε ειδικές κανάτες-μεζούρες όμως για να πω την αλήθεια είναι κουραστική αυτή η διαδικασία.

Για να μη χολοσκάτε λοιπόν με τα λίτρα και τα κιλά, σύμφωνα με το βιβλίο της χημείας της Α’ Λυκείου, το λίτρο ορίζεται ως ο όγκος που καταλαμβάνει 1 κιλό νερού στους 4 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της μικρής τους διαφοράς όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάκριτα.

Οπότε την επόμενη φορά που η συνταγή σας θα ζητάει 250 ml γάλα ζυγίστε 250 γραμμάρια στη ζυγαριά σας και κάντε την δουλειά σας χωρίς πολύ σκέψη. Η διαφορά είναι αμελητέα για να προβληματίζεστε άλλωστε. Το λέει και το βιβλίο της χημείας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *