24.11.2010 - Updated 19.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 11 ΣΧΟΛΙΑ

Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια για να τα στερεώσουμε στις άκρες των κλαδιών του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Τα κατακόκκινα μανιτάρια της ποικιλίας αμανίτα δε λείπανε ποτέ από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.

Φυσικά δεν ήταν χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πιθανότατα τα είχε αγοράσει η μητέρα μου από τη Γερμανία.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως και εμένα ως παιδί να τα θεωρώ όλα παιχνίδια τα περισσότερα μανιταράκια μας χάθηκαν και άρχισαν να μου λείπουν.

Μέχρι που αποφάσισα να φτιάξω μερικά μόνη μου για να αντικαταστήσω τα χαμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Το πρώτο υλικό που σκέφτηκα ήταν φυσικά η εύπλαστη, εύκολη και κυρίως φτηνή αλατοζύμη της οποίας τη συνταγή θα βρείτε στην προηγούμενη μου δημοσίευση.

Τι θα χρειαστούμε

  • Αλατοζύμη
  • Ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής
  • πινέλα
  • μια παλέτα για τα χρώματα και ενα ποτηράκι νερό
  • σύρμα χοντρούτσικο για να στέκει αλλά εύκαμπτο για να το γυρνάμε στο κλαδί του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας
  • οδοντογλυφίδα
  • λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο
  • ταψάκι και φούρνο για το ψήσιμο
  • Προαιρετικά ασημόσκονη σε τζελ κόλλας

Και πως το κάνουμε;

Στην επόμενη φωτογραφία θα δείτε τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να σχηματίσετε τα μανιταράκια με την αλατοζύμη. Τα δουλεύουμε στο χέρι μας ώστε το καπελάκι να φωλιάζει στην παλάμη μας.

Στην κάτω μεριά από τα καπελάκια των μανιταριών σας μπορείτε να χαράξετε ακτίνες με μια οδοντογλυφίδα για να γίνει ανάγλυφο

Αφού τα σχηματίσουμε κόβουμε κομμάτια σύρματος  και τα περνάμε από το κάτω μέρος αρκετά βαθιά αλλά με μια συνεχόμενη κίνηση ώστε να μην φαρδαίνει η τρύπα.

Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε απλώσει λαδόκολλα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Σκεπάζουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν. ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να σκληρύνουν αλλά προσέχουμε να μη πάρουν πολύ χρώμα. Όσο πιο λευκά τόσο καλύτερα.

Αν μετά το ψήσιμο δείτε πως φεύγει κάποιο συρμα μπορείτε να βάλετε λίγη κόλλα και να το ξαναβάλετε στην τρύπα ώστε να κολλήσει.

Βάψιμο μανιταριών

Προτιμώ να ξεκινάω με την πρώτη στρώση κόκκινου στο καπελάκι του μανιταριού. Το αφήνω να στεγνώσει καλά

Στη συνέχεια το γυρνάω από την ανάποδη και βάφω με ενα κιτρινομπεζ χρώμα το κατω μέρος απο τα καπελάκια (και τη βάση μας προαιρετικα). Το χρώμα το εφτιαξα με κιτρινο-λευκό-καφε.

Με ένα στεγνό σχετικά πινελάκι βουτάμε λίγο καφέ χρώμα και με γρήγορες κινήσεις βάφουμε ακτινωτά από μέσα προς τα έξω όπως βλέπετε στη φωτογραφία που ακολουθεί. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Ακολουθεί το δεύτερο χέρι κόκκινου από την επάνω μεριά όπου και πάλι πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει καλά.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα πολύ λεπτό στεγνό στρόγγυλο πινελάκι το βουτάμε κατευθείας σε άσπρο χρώμα που δεν έχουμε αραιώσει με νερό και αρχίζουμε να φτιάχνουμε το πουά στα καπελάκια των μανιταριών μας. Προσέξτε να έχει πάντοτε χρώμα η άκρη του πινέλου σας. Αν θέλετε κάντε ενα δοκιμαστικό πρώτα σε ένα πρόχειρο σκούρο χαρτί.

Τέλος κι αφού έχουν πια στεγνώσει, μπορείτε αν θέλετε για να αποκτήσουν μια λάμψη να αλείψετε με ένα πινελάκι ασημόσκονη που βρίσκεται σε τζελ κόλλας. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να περάσετε και μια στρώση βερνίκι.

Στερεώνετε τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια σας στα κλαδιά του Χριστουγεννιατικου δέντρου με τη βοήθεια του σύρματος αφού έχετε βάλει πρώτα τις μπάλες στα κλαδιά του. Δηλαδή τα μανιταράκια μας τα βάζουμε τελευταία όταν στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Φυσικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε διάφορες άλλες χριστουγεννιάτικες συνθέσεις όπως για παράδειγμα σε πιατέλες.

Καλή επιτυχία και καλές δημιουργικές γιορτές!