18.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Ετοιμάζουμε φρέσκα μανιτάρια για να τα βάλουμε στην κατάψυξη ώστε να μη χαλάσουν, να χρησιμοποιούμε όσα θέλουμε και να κάνουμε και οικονομία

Δεν είναι τέλειο να έχεις μανιτάρια στην κατάψυξη σου και να χρησιμοποιείς όσα εσύ θέλεις κάθε φορά που θα τα χρειαστείς στη μαγειρική σου; Δε χρειάζεται να αγοράσεις συσκευασμένα κατεψυγμένα μανιτάρια, μπορείς να τα ετοιμάσεις κι εσύ για να τα διατηρήσεις. Και φυσικά σου έρχεται πολύ φτηνότερα από τις κονσέρβες μανιταριών, δε το συζητάμε καν αυτό.

Αγόρασα κάτι πολύ ωραία και μεγάλα φρέσκα μανιτάρια από τη λαϊκή πριν από μέρες με 1 ευρώ. Είχα σκοπό να τα μαγειρέψω με τυριά αλλά λίγο οι γιορτή του δεκαπενταύγουστου, λίγο οι φίλοι που ερχόταν στα ξαφνικά να με απαγάγουν για κοντινά ταξιδάκια, τα μανιτάρια απέμειναν στο ψυγείο. Τα κοιτούσα το πρωί και σκεφτόμουν πως πρέπει να τα βάλω στην κατάψυξη άμεσα γιατί θα αρχίσουν να χαλάνε. Κι εγώ δε πετάω ποτέ φαγητό.

Πως ετοιμάζουμε τα μανιτάρια για να τα βάλουμε στην κατάψυξη

Καταρχήν δε τα πλένουμε. Ξεχάστε το εντελώς. Αν πλύνουμε τα μανιτάρια μας θα ρουφήξουν νερό κι αν τα βάλουμε στην κατάψυξη θα καταστραφούν. Θέλουμε τα μανιτάρια μας ολόστεγνα. Και πως τα καθαρίζουμε θα μου πεις. Με ένα βουρτσάκι τα καθαρίζουμε για να φύγουν τα χώματα αν έχουν, συνήθως είναι πολύ καθαρά. Μετά ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι το κεφάλι του μανιταριού από το έξω μέρος προς το κέντρο του κεφαλιού του. Όταν τα καθαρίσετε θα μοιάζουν όπως της φωτογραφίας μου και δε θα είναι καθόλου λερωμένα ώστε να χρειάζονται πλύσιμο.

Κόβουμε τα μανιτάρια μας σε λεπτές ή χοντρές φέτες ή σε κυβάκια και γενικά όπως τα προτιμάμε. Αν θέλετε μπορείτε να κόψετε σε ένα πιάτο λεπτές φέτες και σε άλλο χοντρές. Μερικές φορές ψιλοκόβω τα στελέχη των μανιταριών σε ξεχωριστό πιάτο. Αυτό είναι δική σας επιλογή και έχει σχέση με τον τρόπο που μαγειρεύετε.

Αφού τα έχουμε κόψει τα βάζουμε σε σακουλάκια. Αν έχουμε αποφασίσει να τα χωρίσουμε τα βάζουμε σε χωριστά σακουλάκια και γράφουμε πάνω αν θέλουμε τι περιέχει το κάθε σακουλάκι. Αυτό που με βόλεψε για να γράφω σε σακουλάκια είναι η χαρτοταινία. Γράφω πάνω της με στυλό, κόβω το κομματάκι και το κολλάω στο σακουλάκι.

Μανιτάρια στην Κατάψυξη

Όσον αφορά το κλείσιμο, επειδή θα ανοιγοκλείνουμε τα σακουλάκια, εμένα με βολεύει να τα κλείνω όπως κλείνουμε τα σακουλάκια για παγάκια. Γυρνάω το σακουλάκι που περισσεύει ώστε να σχηματίσει δύο άκρες, αφαιρώ τον αέρα όσο μπορώ και δένω τις δυο άκρες σε κόμπο. Κάνω το δεύτερο δέσιμο του κόμπου πιο χαλαρό όμως για να μπορώ να το ανοίγω όταν θέλω.

Αυτό ήταν, αν το κάνετε κάθε φορά που θα τα χρειαστείτε θα έχετε μανιτάρια στην κατάψυξη και μάλιστα πολύ πιο οικονομικά. Το να έχεις μανιτάρια στην κατάψυξη βοηθάει πάρα πολύ και τους εργένηδες ή τους φοιτητές που δε μαγειρεύουν μεγάλες ποσότητες.

Κράτα το

Κράτα το