9.09.2011 - Updated 14.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Φτιάξε σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο με τα χεράκια σου και αποθήκευσε την σε βάζα για να τρως όλο το χειμώνα και για να κάνεις ζαβολιές στα ψητά σου

Σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο να φτιάξετε αρκετή. Όχι μόνο για την αλείφετε στο ψωμί σας για πρωινό ή στα βαφλοκρεποείδη σας ή επειδή το λέω εγώ. Μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε για πάστα φλώρα αλλά και για να κάνετε ζαβολιές γλασάροντας τα ψητά κρέατα σας. Είναι εξαιρετική και τα κρέατα γίνονται πολύ νόστιμα με την προσθήκη της μαρμελάδας από δαμάσκηνο, δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική γεύση που ξεφεύγει από το συνηθισμένο. Ας πούμε ότι θεωρείται περισσότερο γιορτινή προσθήκη μια και χρησιμοποιούν μαρμελάδα δαμάσκηνο αρκετά στις χριστουγεννιάτικες συνταγές με κρέατα.

Γενικά τη μαρμελάδα δαμάσκηνο συνηθίζω να την κάνω αρκετά πηχτή. Γενικά είναι από τις μαρμελάδες που πήζουν εύκολα γιατί ως φρούτο το δαμάσκηνο περιέχει αρκετή πηκτίνη. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως  πιτσιλάει πολύ την ώρα που τη φτιάχνεις και λερώνει τα την κουζίνα σου. Για να μη ζορίζεστε μετά με το καθάρισμα και σπάσουν τα νεύρα σας καλό είναι να ακολουθήσετε τη συμβουλή μου. Μετά από τόσες μαρμελάδες είναι το πρώτο που κάνω πριν να ξεκινήσω να φτιάχνω μαρμελάδα. Καλύψτε προσεκτικά την κουζίνα κ τα πλαϊνά πλακάκια σας με μεγάλα διαφημιστικά φυλλάδια που θα κολλήσετε με χαρτοταινία γύρω γύρω. Αλλά ας αφήσουμε τα λόγια και πάμε να δούμε τη συνταγή για τη σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο!

Τι θα χρειαστούμε για τη μαρμελάδα δαμάσκηνο

Για 4 βαζάκια των 380 ml θα χρειαστούμε:

  • 2 κιλά δαμάσκηνα ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια
  • 700 γρ ζάχαρη
  • 4 βαζάκια και 4 καινούργια καπάκια βάζων

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Πως φτιάχνουμε μαρμελάδα δαμάσκηνο;

1. Για να φτιάξουμε μαρμελάδα δαμάσκηνο, επιλέγουμε ώριμα μαλακά φρούτα ή αν δε βρούμε τα αφήνουμε σε μια λεκανίτσα να ωριμάσουν και να μαλακώσουν για 1-2 βδομάδες. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να φτιάξεις μαρμελάδα με άγουρα άνοστα φρούτα, πρέπει να δώσουν τα αρώματα και τη γλύκα τους. Τα δικά μου ήταν λίγο άγουρα και τα άφησα 2 βδομάδες πάνω στο τραπέζι της κουζίνας να ωριμάσουν.

2. Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τη φλούδα την αφήνουμε πάνω στο φρούτο. Και είναι ωφέλιμη και περιέχει πηκτίνη για να δέσει η μαρμελάδα μας ευκολότερα.

3. Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.  Ανά διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα . Σιγά σιγά το φρούτο θα αρχίσει να λειώνει και να βγάζει τους χυμούς του.

4. Όταν τα δαμάσκηνα μας θα έχουν λιώσει καλά και θα αρχίζει να πήζει ελαφρά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συχνότερα γιατί μπορεί να μας κολλήσει. Πίστεψε με δε θες να σου κολλήσει η μαρμελάδα στην κατσαρόλα, μυρίζει άσχημα και έχεις καταστρέψει τη μαρμελάδα σου. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε αυτή τη φάση είναι να την ανακατέψεις και να φέρεις επάνω το καμένο. Αν σου καεί στον πάτο, για να την σώσεις όσο αυτό είναι δυνατόν, πιάσε μια δεύτερη κατσαρόλα και ρίξε μέσα το περιεχόμενο της πρώτης κατσαρόλας. Χωρίς να ανακατέψεις την πρώτη. Όσο έχει καεί θα μείνει κολλημένο στον πάτο της πρώτης κατσαρόλας και θα συνεχίσεις τη μαρμελάδα σου με τη δεύτερη κατσαρόλα και περισσότερη προσοχή αυτή τη φορά.

5. Όταν δούμε ότι αρχίζει να δένει η μαρμελάδα μας, είναι η ώρα να ετοιμάσουμε τα βάζα που θα τη βάλουμε. Αποστειρώνουμε τα βάζα μας σε νερό που βράζει και τα βάζουμε στο φούρνο στους 110 βαθμούς να στεγνώσουν

6. Για να δούμε αν η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι έτοιμη κάνουμε ένα παλιό και σίγουρο τεστ. Σε ένα πιατάκι βάζουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα και το χωρίζουμε με το δάχτυλο μας στη μέση. Αν η μαρμελάδα δε προσπαθήσει να ενωθεί και στέκεται, τότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Αν όμως θέλουμε να κάνουμε πιο πηχτή τη μαρμελάδα μας την αφήνουμε να βράσει άλλο ένα τέταρτο ανακατεύοντας πολύ συχνά.

7. Πριν βάλουμε τη μαρμελάδα στα βάζα ανοίγουμε για 2-3 λεπτά το μάτι της κουζίνας στο δυνατό για να πάρει μεγαλύτερη θερμοκρασία η μαρμελάδα μας.

8. Βάζουμε ένα χωνί στο βάζο και με μια κουτάλα γεμίζουμε πολύ προσεκτικά το βάζο μας. Αν προσέξουμε την ώρα που μετακινούμε το χωνί από βάζο σε βάζο δε θα λερώσουμε καθόλου το στόμιο των βάζων. Αν πάλι το λερώσουμε καθαρίζουμε πολύ καλά με μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα το στόμιο των βάζων. Σε καμία περίπτωση δε κλείνουμε το βάζο μας χωρίς να έχουμε καθαρό στόμιο, δε θα κλείσει καλά και θα χαλάσει η μαρμελάδα μας.

9. Κλείνουμε τα καπάκια των βάζων και γυρνάμε τα βάζα με τη μαρμελάδα μας ανάποδα πάνω σε μια πετσέτα στην άκρη του πάγκου ή του τραπεζιού μας. Τα αφήνουμε έτσι για μία ημέρα ώστε να σφραγίσουν οπότε καλό είναι να τα αφήσουμε σε σημείο που δε θα μας ενοχλούν  και δε θα χρειαστεί να τα κουνάμε ή να τα μετακινήσουμε.

10. Αν έχουμε λερώσει τα πλαϊνά των βάζων με τη μαρμελάδα, πριν να τα αποθηκεύσουμε τα σαπουνίζουμε γύρω γύρω με κρύο νερό.

Αυτό ήταν! Η σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο από τα χεράκια μας είναι έτοιμη. Δε θα χρειαστεί να αγοράσουμε σύντομα, θα έχουμε τη δική μας μαρμελάδα. Μπορούμε να τη φάμε απευθείας ή να την αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι μας ώστε να την απολαμβάνουμε ολόκληρο το χειμώνα. Και όχι μόνο τον επόμενο χειμώνα, προσωπικά έχω ανοίξει βάζο με μαρμελάδα ακόμα και μετά από 3 χρόνια και ήταν μια χαρά.

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτη!

Κράτα το