3.05.2011 - Updated 29.03.2019 - Μαίρη Χαρίσκου – 21 ΣΧΟΛΙΑ

Μια και είμαστε στην εποχή όπου κατεβαίνει σχετικά η τιμή της φράουλας πάμε να δούμε πως φτιάχνεται η μαρμελάδα φράουλα

Η μαρμελάδα φράουλα μαζί με τη μαρμελάδα σύκο είναι οι δυο αγαπημένες μου σπιτικές μαρμελάδες. Αμέσως μετά στη λίστα προτίμησης μου είναι η μαρμελάδα ροδάκινο και η μαρμελάδα αχλάδι.

Για τις δυο από τις τέσσερις, δηλαδή τη μαρμελάδα σύκο και τη μαρμελάδα αχλάδι χρησιμοποιώ φρούτα από το κτήμα μου ενώ για τις δυο άλλες αγοράζω φρούτα.  Και όπως μπαίνει η άνοιξη, η τιμή της πεντανόστιμης φράουλας πέφτει,  οπότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα!

Το να φτιάξεις μαρμελάδα φράουλα είναι πάρα πολύ εύκολο. Στις μαρμελάδες μου διατηρώ την αναλογία 1 κιλό φρούτου για 400 γραμμάρια ζάχαρη, άλλοι τις κάνουν 1 με 1 αλλά το θεωρώ υπερβολικό μια και το φρούτο είναι ήδη πάρα πολύ γλυκό.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και δυο κουταλιές χυμό λεμόνι ή μισό κουταλάκι ξινό για να αυξήσουμε την οξύτητα της μαρμελάδας για καλύτερη διατήρηση  και είμαστε βασιλιάδες τον επόμενο χειμώνα.

Η αναλογία φράουλας-ζάχαρης που σας προτείνω,  γεμίζει 2 βάζα των 375 γρ. ή ένα βάζο των 750γρ και μας αφήνει και κατιτίς για να φάμε το επόμενο πρωί.

Καταρχήν, για να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα, καθαρίζουμε και πλένουμε τις φραουλίτσες. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα, τις ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και προσθέτουμε και το χυμό λεμόνι.

Στη συνέχεια ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε τις φράουλες συχνά πυκνά.  Όσο ζεσταίνονται και σιγοβράζουν αρχίζουν να λιώνουν. Τις βοηθάμε και εμείς λιγουλάκι με την κουτάλα αλλά γενικά δε θέλουμε να πολτοποιήσουμε εντελώς τις φράουλες, μας αρέσουν τα μικρά κομματάκια. Τώρα εσείς αν την προτιμάτε όπως τις αγοραστές λιώστε τις φράουλες.

Όπως και να έχει… κάποια στιγμή οι φράουλες θα λιώσουν και θα αρχίσει να γίνεται η μαρμελάδα φράουλα…

Γενικά τις μαρμελάδες όσο πιο πολύ τις βράζουμε τόσο πιο σφιχτές γίνονται αφού μέσω του ατμού χάνουν τα υγρά τους. Το ιδανικό είναι να έχουμε μια μαρμελάδα που να μην είναι εντελώς ρευστή αλλά ούτε και να ζοριζόμαστε να την απλώσουμε στο ψωμί.

Αν δεν έχετε εμπειρία από μαρμελάδες, η μέθοδος με το πιατάκι είναι αρκετά ασφαλής. Όταν πιστεύετε ότι έχει δέσει η μαρμελάδα σας, βάλτε μισό κουταλάκι μαρμελάδας σε ένα πιατάκι και αφήστε το να κρυώσει. Αν απλώσει στο πιατάκι όπως κρυώνει, θέλει κι άλλο βράσιμο ενώ αν σταθεί η μαρμελάδα φράουλα είναι έτοιμη.

Αφού δούμε ότι έχει γίνει, ήρθε η ώρα να τη βάλουμε στα βάζα μας τα οποία έχουμε αποστειρώσει, είτε βράζοντας τα, είτε βάζοντας τα στο φούρνο για 15 λεπτά. Βράζουμε επίσης και τα καπάκια τα οποία πρέπει να είναι καινούργια για να σφραγίσουν καλά. Φυσικά, αν θέλετε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για μικρό χρονικό διάστημα, η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη. Εμείς όμως φτιάχνουμε μαρμελάδες για να τις διατηρήσουμε για όλο το χρόνο οπότε τις σφραγίζουμε καλά σε βάζα.

Αφού βάλουμε την καυτή μαρμελάδα φράουλα στα βάζα με μια κουτάλα σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας το επάνω μέρος των βάζων.  Στη συνέχεια κλείνουμε σφιχτά τα βάζα με τα καπάκια και γυρνάμε αμέσως τα βάζα ανάποδα.

Αφήνουμε τα βάζα γυρισμένα ανάποδα μέχρι την επόμενη ημέρα ώστε να κρυώσουν και να κολλήσουν καλά τα καπάκια. Στη συνέχεια αποθηκεύουμε τα βάζα μας μαζί με τις υπόλοιπες μαρμελάδες μας. Γενικά οι μαρμελάδες δεν παθαίνουν τίποτα. Παρόλο που είναι καλό να κάνετε καινούργιες κάθε χρόνο και μετά από 2-3 χρόνια να τις ανοίξετε θα είναι μια χαρά.

Τι άλλο; Α ναι! Αν δεν κλείσει καλά το καπάκι ή αν δεν έχει δέσει καλά η μαρμελάδα σας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να δείτε να σχηματίσετε επάνω μια κρούστα σαν μούχλα. Ανοίξτε το βάζο πετάξτε λίγη ποσότητα για να φύγει η μούχλα και καταναλώστε την γρήγορα.

Φυσικά, εννοείτε ότι θα κρατήσετε μια μικρή ποσότητα για να τη δοκιμάσετε ε! Μη βάλετε όλη τη μαρμελάδα φράουλα σε βάζα :)

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτη!