10.09.2011 - Updated 17.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 3 ΣΧΟΛΙΑ

Αυτό δεν είναι απλά οδηγίες για να φτιάξεις μαρμελάδα κορόμηλο… είναι ένα έπος, μια Οδύσσεια, ένα κάτι… για να δεις τι τραβάω στην κουζίνα μου

Είμαι που λέτε μπλεγμένη ανάμερα στις μαρμελάδες τον Αύγουστο και μόλις έχω κλείσει μια δόση από μαρμελάδα νεκταρίνι κι αλλη μια δόση μαρμελάδα ροδάκινο. Στο τραπέζι περιμένουν δαμάσκηνα να ωριμάσουν για να κάνω τη μαρμελάδα δαμάσκηνο και λέω οκ τα έφερα βόλτα, τώρα θα έχει λίγο ζόρι από βδομάδα όταν μου φέρουν τα σύκα από το κτήμα για να κάνω τη μαρμελάδα σύκο.

Κάνω έναν καφέ κι αράζω στον υπολογιστή μου να ξεκουραστώ χαζεύοντας εδώ κι εκεί, διότι και καθότι ως γνωστό τον Άυγουστο με πιάνει οξεία βαρεμαρήτιδα και δε γράφω ούτε λέξη. Και χτυπάει μήνυμα στο κινητό. Και το ανοίγω να το διαβάσω. Και είναι μήνυμα από την παιδική μου φίλη. Και με ρωτάει αν θέλω να μου φέρει την επόμενη μέρα μερικά κορόμηλα που μάζεψε από την Κοζάνη για να κάνω μαρμελάδα. Και είστε πολύ άτυχοι που δε μπορέσατε να δείτε τη φάτσα μου εκείνη τη στιγμή. Ήταν κάτι μεταξύ απόγνωσης και φρίκης την ώρα που ψιθύριζα “στην κουζίνα θα αφήσω τα κοκκαλάκια μου αυτόν τον Αύγουστο”.

Δε γαμείς λέω… μια ψυχή που είναι να βγει ας βγεί. Κοιτάω πόσα μικρά βάζα μου είχαν μείνει και λέω ε οκ 3-4 βαζάκια μαρμελάδα μπορώ να κάνω ακόμα. Οπότε της λέω να τα φέρει τα κορομηλα μια που ήταν και βουνήσια.

Εδώ να σημειώσω πως αυτά τα κορόμηλα δεν είναι τα πράσινα ξινά κορόμηλα που κλέβατε από τις κορομηλιές μικροί. Ξεκινάνε μεν ως πράσινα αλλά στο δέντρο μπορείτε να δείτε κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα και βυσσινί ταυτόχρονα ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης τους. Τέτοια έτρωγα από τον κρυμμένο σύντομο δρόμο του Νυμφαίου που περνούσε μέσα από το δάσος, τον οποίο φυσικά και δε θα σας αποκαλύψω :P

Επίσης πρέπει να σας πως τα κορόμηλα πολλοί τα ονομάζουν ρεικια, ερείκια ή τζάνερα, πλούσια η ελληνική γλώσσα και οι ντοπιολαλιές της.

Αλλα ας συνεχίσω με το χρονικό της μαρμελάδας κορόμηλο. Που λέτε ξημερώνει η επόμενη μέρα και γύρω στις 12 ακούω το αυτοκίνητο του πατέρα μου. Περιέργα πράματα λέω…. οι γονείς μου θα μέναν στο κτήμα όλο τον Αύγουστο. Βγαίνω έξω και βλέπω τον πατέρα μου με έναν τεράστιο κουβά σύκα. Ήρθε να πάρει κάτι και θα ξανάφευγε είπε αλλά η μάνα μου έστειλε τα πρώτα σύκα για να κάνω μαρμελάδα λέει. Κάπου εκεί με έπιασε το σπαστικό γέλιο της απόγνωσης.

Βάζω να κάνω τη μαρμελάδα δαμάσκηνο να φεύγει για να πάρουν σειρά τα άλλα φρούτα και μετά από καμιά ωρίτσα έρχεται και η παιδική μου φίλη. Με μιά σακούλα γεμάτη κορόμηλα. Του ΙΚΕΑ, τις μπλέ. Εκείνες τις τεράστιες. Που μπορείς να βάλεις μέσα όλη σου την προίκα και να περισέψει και χώρος. Όλο το δέντρο μάδησε. Μήνυση θα της κάνουν οι αρκούδες τις Κοζάνης. Κι αυτά τα κορόμηλα ήταν όσα της περίσσεψαν γιατί είχε ήδη κάνει 18 βάζα μαρμελάδα σπίτι της.

Έρχεται απρόοπτα και μια άλλη φίλη για καφέ που αυτή ευτυχώς δεν έφερε άλλα φρούτα και μέχρι να πιούμε καφεδάκι τέλειωσε η μαρμελάδα δαμάσκηνο κι έφυγε από τη μέση. Προσπάθησα να της δώσω μερικά κιλά κορόμηλα και σύκα όπως έφευγε μπας και αδειάσει το σπίτι αλλά δεν ήθελε. Έξυπνη κοπέλα, προτίμησε να πάει να κάνει βουτιές στη θάλασσα το σουκού αντί να βράζει μαρμελάδες. Χώρισα μερικά κιλά κορόμηλα και τα έδωσα στον πατέρα μου να τα πάει Χαλκιδική όπως έφευγε και στο τέλος μείναμε εγώ η παιδική μου φίλη τα κορόμηλα και τα σύκα. Τα βάζα μου όμως δε φτάνανε με τίποτα και ήδη είχε πάει αργά απόγευμα Σαββάτου. Κάναμε ένα ράλι Ακρόπολις και προλάβαμε το μαγαζί με τα βάζα στο κλείσιμο, το οποίο να σημειώσω δεν είναι κοντά στο σπίτι μου. Τσακώσαμε μια 36άδα βάζα για μαρμελάδα και μέχρι να έρθουμε σπίτι νύχτωσε.

Για τιμωρία θα έμενε σπίτι να κάνουμε μαζί τη μαρμελάδα οπότε τσακώσαμε και μια πίτσα από απέναντι για να έρθουμε στα ίσα μας. Με αυτά και με εκείνα ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τη μαρμελάδα κορόμηλο στις 10 το βράδυ….

Τι θα χρειαστείς για τη μαρμελάδα κορόμηλο

  • 2 μέρη κορόμηλα
  • 1 μέρος ζάχαρη
  • Ενα φασολάκι βανίλιας (αν εχετε)

Πως φτιάχνουμε μαρμελάδα κορόμηλο

1. Πλένεις τα κορόμηλα μέσα στο νιπτήρα και αφαιρείς τα κοτσανάκια τους.

2. Επειδή είναι ζόρι να βγάλεις τα κουκούτσια όταν είναι ωμά, βάζεις τα κορόμηλα σε μια κατσαρόλα και τα βράζεις 5-10 λεπτά ανακατεύοντας. Ρίχνεις τα κορόμηλα σε ένα ταψί και τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο για να μπορείς να τα πιάνεις. Όταν είναι χλιαρά βγάζεις τα κουκούτσια από το ταψί, εύκολο σχετικά γιατί έχουν ξεχωρίσει από το φρούτο. Πρόσεχε μη σου ξεφύγει κανένα κουκούτσι μόνο.

3. Ξαναρίχνεις τα κορόμηλα στην κατσαρόλα και τα σιγοβράζεις μέχρι να μειωθούν οι χυμοί τους. Ρίχνεις τη ζάχαρη μέσα και συνεχίζεις να τα σιγοβράζεις. Γενικά εμείς χρειαστήκαμε γύρω στις 3 ώρες για την ποσότητα που κάναμε. Να θυμάστε να την ανακατεύετε κάθε τόσο για να μη σας κολλήσει στην κατσαρόλα. Αν πάθετε κανένα ατύχημα και κολλήσει, αλλάξτε κατσαρόλα χωρίς να ξύσετε αυτό που κόλλησε.

4. Επειδή μας έπιασε νύστα κλεισαμε τα μάτια της κουζίνας και κοιμηθήκαμε. Προτείνω να κάνεις το ίδιο. Όσο κοιμάσαι η μαρμελάδα θα πηζει μόνη της. Το πρωί που ξυπνήσαμε οι κατσαρόλες ήταν ακόμα ζεστές.

5. Οπότε την επόμενη μέρα, προσθέτεις τη βανίλια και βράζεις τη μαρμελάδα άλλη μια ωρίτσα για να δέσει καλά αλλά και για να έχει πολύ δυνατή θερμοκρασία ώστε να μπορέσουν να σφραγίσουν τα βάζα.

5. Βάζεις τη μαρμελάδα στα βάζα που έχεις αποστειρώσει με ένα χωνί. Καθαρίζεις το στόμιο των βάζων αν λερωθεί, κλείνεις τα καπάκια και γυρνάς τις μαρμελάδες ανάποδα πάνω σε μια πετσέτα για μία ολόκληρη ημέρα.

Λόγω του χρονικού της μαρμελάδας κορόμηλου φωτογραφίες της διαδικασίας δεν έβγαλα αλλά δε μπορείτε να πείτε… σας αποζημίωσα με την περιγραφή μου έτσι δεν είναι; Γενικά εκείνο το βράδυ φτιάξαμε 15 βαζά μαρμελάδας κορόμηλο.