17.05.2017 - Updated 30.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Δε μπορείς καν να φανταστείς πόσα πράγματα χάνεις στην εποχή του internet επειδή δε καταλαβαίνεις αγγλικά. Δε χρειάζονται φροντιστήρια ή χρήματα, μπορείς να μάθεις και μόνος σου σταδιακά, αρκεί να το θέλεις.

Είμαι από τα άτομα που δεν έμαθαν αγγλικά σε νεαρή ηλικία, αντικειμενικά τα μισούσα γιατί μισούσα τη γραμματική, οποιασδήποτε γλώσσας. Αν θέλεις να με βασανίσεις μπορείς να με βάλεις να μάθω μια γλώσσα μέσω της γραμματικής και του συντακτικού της. Δε σκαμπάζω τίποτα από χρόνους, φωνές και όλα αυτά τα κλαπατσίμπαλα που αποτελούν τους κανόνες μιας γλώσσας. Ούτε καν της δικής μου γλώσσας. Αυτό πιθανότατα μοιάζει τραγικό σε πολλά άτομα , ειδικά στους υπέροχους  grammar-nazi που τους εκτιμώ παρότι μπορεί να γίνουν εκνευριστικοί κάποιες φορές.

To Web Design και το Blogging

Σκέφτομαι, όμως, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν δεν ήξερα αγγλικά, έστω και με τον τρόπο που τα ξέρω. Θεωρώ το ίντερνετ τον μεγαλύτερο δάσκαλο μου τα τελευταία 20 χρόνια. Θα ήταν αδύνατο να μάθω όσα ξέρω χωρίς το ίντερνετ και στην προσπάθεια μου να τα μάθω έμαθα και αγγλικά. Με τον δικό μου τρόπο. Θυμάμαι ότι τον πρώτο καιρό το μόνο που μπορούσα να διαβάζω ήταν βιβλία σχετικά με το web design. Κουτσά στραβά και με ένα λεξικό που είχα στον υπολογιστή μου έμαθα την ορολογία οπότε έβγαζα νόημα. Μετά ήρθε το blogging. Άλλο κεφάλαιο αυτό. Ως ανήσυχο άτομο με περιέργεια ανά εποχές κολλούσα σε διαφορετικές θεματικές. Μπορεί να ήταν η κηπουρική ή η μαγειρική ή τα crafts ή το design ή οτιδήποτε. Και σταδιακά μάθαινα την ορολογία από διάφορα πράγματα.

Το YouTube και τα ντοκιμαντέρ του BBC

Μετά πέρασα στην επικαιρότητα και δημιουργήθηκε και το ΥouΤube οπού μπορούσα να παρακολουθώ υπέροχα ντοκιμαντέρ του BBC. Εντάξει στην αρχή ήταν δύσκολα και καταλάβαινα τα μισά από όσα έλεγαν αλλά όταν έφτασα στο σημείο να μπορώ να παρακολουθώ τα ντοκιμαντέρ ενός σκωτσέζου κατάλαβα ότι έχει προχωρήσει το πράμα.

To Game of Thrones

Ένα άλλο σημείο-σταθμός ήταν τα βιβλία του Game of Thrones και η τσιγκουνιά μου. Είχα την επιλογή να πάρω από το Amazon τα 4 πρώτα βιβλία με 20 ευρώ ή να δώσω 25 ευρώ, αν θυμάμαι σωστά, για να πάρω το πρώτο βιβλίο μεταφρασμένο στα ελληνικά. Επέλεξα να πάρω τα 4 βιβλία από το Amazon. Και όταν κατάφερα να διαβάσω το πρώτο ήξερα ότι τα έχω καταφέρει πια και άρπαξα αμέσως το επόμενο. Ακόμα κι αν υπήρχαν μερικές λέξεις που δεν ήξερα δεν είχε σημασία στην έκταση μιας ολόκληρης σελίδας. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το κάθε βιβλίο είναι ένα τούβλο 1000 περίπου σελίδων. Κι από τότε αποφάσισα να διαβάζω βιβλία αποκλειστικά στα αγγλικά. Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, είναι περισσότερα και πολλά από αυτά τα βρίσκεις δωρεάν.

Η ενημέρωση και τα online πανεπιστήμια

Πλέον σπάνια θα διαβάσω ή θα παρακολουθήσω κάτι στα ελληνικά, θα πρέπει να είναι κάτι τοπικού ενδιαφέροντος. Γιατί αν ξέρεις αγγλικά, τις περισσότερες φορές τα έχεις διαβάσει ήδη, πριν μεταφραστούν ή κλαπούν-μεταφραστούν στην ελληνική γλώσσα. Και όλο αυτό έχει ανοίξει έναν ολόκληρο κόσμο για μένα. Με έχει βοηθήσει να επεκτείνω τις γνώσεις μου ή τον τρόπο που σκέφτομαι για διάφορα πράγματα.

Τα online μαθήματα από διάφορα πανεπιστήμια και πλατφόρμες έχουν αυξηθεί τρελά τα τελευταία χρόνια και είναι ένα κλικ μακριά μου. Διαβάζω ή παρακολουθώ άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με μένα και μαθαίνω πράγματα που δε θα μάθαινα ποτέ αν δε γνώριζα αγγλικά, δεν “καταναλώνω” από το μικροσκοπικό πιατάκι της ελληνικής γλώσσας, που συνήθως δεν είναι και της αρεσκείας μου.  Κι όσο όμορφη κι αν είναι η γλώσσα μας, είμαστε μια μικροσκοπική κουκκίδα στο χάρτη με δυο χούφτες ανθρώπους όλους κι όλους. Και σα να μην έφτανε αυτό, με την οικονομική κρίση είμαστε και σε φάση εθνικής μελαγχολίας σε καθημερινή βάση μετρώντας το κουκί και το ρεβίθι.

[xorinside]

Ξεκίνα μόνος σου

Σε οποια ηλικιά κι αν είσαι, όσο χάλια κι αν είναι τα αγγλικά σου, σου υπόσχομαι πως αν αρχίσεις να διαβάζεις και να παρακολουθείς video που σε ενδιαφέρουν θα μάθεις και αγγλικά. Ξέρω άτομο που κάνει φιλοσοφικές συζητήσεις πλέον ενώ δεν ήξερε λέξη στα αγγλικά κι αυτό έγινε μόνο και μόνο επειδή ήθελε να διαβάζει άρθρα σχετικά με την ψυχολογία.

Η γνώση για οποιοδήποτε θέμα βρίσκεται εκεί έξω, δωρεάν. Κι εγώ, μπορεί αν χρειαστεί να πω σε έναν άνθρωπο πως να πάει από εδώ ως εκεί να τα κάνω μαντάρα στη γραμματική και πιθανότατα να χρησιμοποιήσω λάθος χρόνο σε κάποια λέξη αλλά ξέρεις κάτι; δε με ενδιαφέρει εφόσον μπορώ να παρακολουθήσω μαθήματα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με άνεση. Άσε που είχα φιλοξενήσει ένα ζευγάρι (δανός-ιρλανδέζα) bloggers και για 4 μέρες είχαμε αναλύσει τα πάντα όλα ενώ την τελευταία φορά που κοίταξα τα κείμενα του ΚΠΓ για το Γ2 μου μοιάζανε αστεία παρότι δεν έχω ούτε ένα lower να δείξω.

Εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα

Αν το αποφασίσεις, υπάρχουν και κάποιες online εφαρμογές που πραγματικά μπορεί να σε βοηθήσουν όπως το duolingo ή το memrise. Τις χρησιμοποιούσα αρκετά πέρσι που σκεφτόμουν να μάθω λίγα γερμανικά, ακόμα και τώρα που δε τις χρησιμοποιώ θυμάμαι αρκετά πράγματα από όσα έμαθα. Επίσης υπάρχουν και αρκετοί αγγλόφωνοι ή ελληνόφωνοι vloggers στο YouTube που σου μαθαίνουν τη γλώσσα με πολύ ευχάριστο τρόπο.

Κράτα το