21.11.2010 - Μαίρη Χαρίσκου

Το οτι ήταν σημαντική η μεσογειακή διατροφή το γνωρίζαμε. Τώρα ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί και επισήμως από την Unesco

Τη σπουδαιότητα και αξία της Μεσογειακής Διατροφής έχουν στηρίξει επιστήμονες από όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Τώρα έφτασε και η στιγμή της αναγνώρισης της ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομία από την UNESCO.

Η μεσογειακή διατροφή στον κατάλογο της UNESCO - Το οτι ήταν σημαντική η μεσογειακή διατροφή το γνωρίζαμε. Τώρα ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί και επισήμως από την Unesco

Η πρόταση για ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής στη λίστα της UNESCO έγινε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο κατά τη διάρκεια της 5ης Συνοδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας από τις 16 ως τις 19 Νοεμβρίου 2010.

Φυσικά η αναγώριση δεν αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την τροφή που μπορεί για παράδειγμα να σας δώσει κάποιος διαιοτολόγος για την υγεία σας. Η αναγνώριση αφορούσε το σύνολο των παραδόσεων και πρακτικών των μεσογειακών λαών σε σχέση με τη διατροφή τους, τα έθιμα που είναι συνδεδεμένα με την τροφή, τους τρόπους διατήρησης τους, τα μεγάλα τραπεζώματα των οικογενειών αλλά και κατοίκων διάφορων περιοχών, όπως επίσης και το ρόλο της γυναίκας στη διαιώνιση των εθίμων και πρακτικών σε σχέση με την τροφή.

Εκτός της Μεσογειακής Διατροφής αποφασίστηκαν άλλες 50 προσθήκες όπως η τέχνη του Gingerbread της Νότιας Κροατίας, το Φλαμένκο της Ισπανίας και η γαστρονομία της Γαλλίας. Ολόκληρη τη λίστα με τις νέες προσθήκες θα τη βρείτε εδώ.