26.05.2010 - Updated 27.03.2012 - Electra

Μέλισσες παράγουν μέλι στην Όπερα της Βιέννης, υπό την αιγίδα του αυστριακού υπουργείου Περιβάλλοντος.

60.000 μέλισσες, μαζί με τις κυψέλες τους, τοποθετήθηκαν στην οροφή της Όπερας της Βιέννης ώστε να παράξουν μέλι.  Παράλληλα, οι δραστηριότητές τους θα βιντεοσκοπηθούν και θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα των “φίλων των μελισσών”, ενώ το μέλι που θα παραχθεί  θα πωληθεί σε εκδήλωση για την βιοποικιλότητα.

Το εγχείρημα αποτελεί μέρος του σχεδίου βιοποικιλότητας, υπό την αιγίδα του αυστριακού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστριάς σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το ζήτημα αυτών των “εντόμων-εργατών” τα οποία και απειλούνται.  Η σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών φαίνεται να οφείλεται στα πολλά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στους αγρούς και στο φτηνό μέλι που εισάγεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Όπως δηλώνουν οι ειδικοί, οι μέλισσες συγκαταλέγονται στα πιο χρήσιμα ζώα αφού  είναι υπεύθυνες για την επικονίαση του 80% των φυτών.  Εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες τα οπωροφόρα θα πρέπει να γονιμοποιούνται με μηχανικό τρόπο κάτι που θα στοιχίσει  γύρω στα 200 με 300 δισ. ευρώ.