16.02.2017 - Updated 30.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Μήπως τα social media άρχισαν να σου θυμίζουν καλοκαιρινό πρόγραμμα τηλεόρασης τίγκα στην επανάληψη και βλέπεις παντού τα ίδια;

Ένα από τα πράγματα που θα σε κουράσει τρελά στα social media, αν δε σε έχει ήδη κουράσει είναι η επανάληψη. Μεγάλος πόνος και ατελείωτη βαρεμάρα. Γιατί οκ την συμπαθείς τη Μαργαρίτα, καλό παιδί, φίλη από χρόνια κουλουπού, έχει και ένα ωραιότατο σκυλάκι που κάνει χαριτωμενιές αλλά το έχεις ήδη δει στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram, στο Snapchat, στο Pinterest και στο έστειλε και στο Viber για την περίπτωση που σου διέφυγε. Για να μην αναφέρω τον Τάκη που έφαγε εκείνη τη μπριζόλα στην ταβέρνα του κυρ Μήτσου την Τσικνοπέμπτη και έχουν τρέξει ζουμιά σε όλα τα social media που έχεις λογαριασμό και θες να ουρλιάξεις όχι άλλο κάρβουνο.

Το υπομένεις διακριτικά και σκρολάρεις για να πας παρακάτω, να δεις κάτι νέο βρε παιδάκι μου αλλά πέφτεις πάλι στη φωτoγραφία της Κατερίνας από τις διακοπές της και στη φωτογραφία του Νίκου από τα γενέθλια των παιδιών του και ο χρόνος κυλά και εσύ είσαι εγκλωβισμένη/-ος σε μια τρελή μέρα της μαρμότας βλέποντας συνεχώς τα ίδια πράγματα.

Πως διαχειρίζομαι τις επαφές μου στα social media

Το λοιπόν, θα σου πω ένα μεγάλο μυστικό. Δε χρειάζεται να τους ακολουθείς όλους παντού. Τελεία.

Πριν από αρκετά χρόνια με φρίκαρε η επανάληψη, όλοι ήταν ίδιοι παντού και έβλεπα τα ίδια πράγματα παντού. Μόνο το όνομα του site άλλαζε. Και μετά άρχισα να το φιλοσοφώ το πράγμα για να βρω τι κάνω λάθος. Δε μπορούσε να συνεχίσει αυτή η κατάσταση.

Σταδιακά πέρασα σε ένα άλλο μοντέλο χρήσης σχετικό με τα ενδιαφέροντα μου. Στο Twitter ήταν χύμα γνωστοί και άγνωστοι που ο καθένας έγραφε το κοντό του και το μακρύ του γιατί οκ κάποιες φορές χρειάζεσαι λαό πχ κάνας σεισμός, eurovision κλπ, στο Facebook ήταν κυρίως γνωστοί, φίλοι και συγγενείς, στο Pinterest επέλεξα να είναι μόνο crafters, ενώ το Instagram το κράτησα για τους ζωγράφους και τους καλλιγράφους. Έχω και κάποιες άλλες σελίδες στις οποίες συγκεντρώνονται δημοσιεύσεις θεματικά ανά κατηγορία ενδιαφέροντος και όλα είναι τακτοποιημένα μια χαρά.

[xorinside]

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά δεν υπάρχει επανάληψη, άντε να έχω 2-3 άτομα που ακολουθώ σε διαφορετικά social media. Αν θέλω να κάνω χαβά με φίλους πάω στο Facebook, αν βαρεθώ τη βαβούρα και θέλω να βλέπω μόνο ζωγραφιές πάω στο Instagram, αν έχω όρεξη για crafts ανοίγω το Pinterest.

Τα social media τα διαμορφώνουμε όπως εμείς θέλουμε επιλέγοντας τι θα βλέπουμε που. Κι ακόμα κι αν σου γκρινιάξουν φίλοι και πάνε να παρεξηγηθούν, αν τους εξηγήσεις ότι το τάδε μέσο το έχεις μόνο για μια θεματική κατηγορία που σε ενδιαφέρει είτε επαγγελματικά, είτε για να ηρεμείς θα το καταλάβει και δε θα παρεξηγηθεί. Μη φόβου κι άρχισε το ξεδιάλεγμα για να ησυχάσει το κεφάλι σου επιτέλους. Κι όταν πάρεις την απόφαση θα ανακαλύψεις νέα άτομα ίσως και από άλλες χώρες που στην τελική έχετε περισσότερα κοινά ενδιαφέροντα.