29.07.2010 - Updated 31.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Σε μια εποχή που ολοένα και λιγότερες μητέρες θηλάζουν τα μωρά τους οι τράπεζες μητρικού γάλακτος προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά

Καταρχήν πρέπει να δηλώσω οτι θεωρώ το μητρικό γάλα ως τη μόνη τροφή για ένα μωρό που σίγουρα δε γίνεται να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε σκεύασμα κυκλοφορεί ή θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.

Προσωπικά ως μωρό σταμάτησα να θηλάζω αφού πρώτα έμαθα να περπατάω, συμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας μου. Δε ξέρω πόσο καλό μου έχει κάνει αλλά μέχρι τώρα δεν ειχα ιδιαίτερα πάρε-δώσε με γιατρούς και αρρώστησα ελάχιστες φορές στη ζωή μου.

Οπότε καταλαβαίνετε οτι θεωρώ πολύ σημαντική μια τράπεζα μητρικού γάλακτος. Φυσικά η συγκεκριμένη τράπεζα για την οποία διάβασα δεν δημιουργήθηκε στην Ελλάδα αλλά στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι. Αποτελεί όμως την πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος στα Βαλκάνια όπως λένε[¹] και εύχομαι γρήγορα να βρει μιμητές για να καλύψει τις ανάγκες σε τροφοδοσία μητρικού γάλακτος στα μωρά των οποίων οι μητέρες δε διαθέτουν αρκετό γάλα.

Τράπεζες μητρικού γάλακτος - Σε μια εποχή που ολοένα και λιγότερες μητέρες θηλάζουν τα μωρά τους οι τράπεζες μητρικού γάλακτος προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά

Photographer: Matteo Bagnoli

Σύμφωνα με τη Unicef, όπως αναφέρει το άρθρο, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μόνο το 27% των βρεφών τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Ο θηλασμός ενός μωρού από διαφορετική μητέρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε από πάντοτε, γι’ αυτό άλλωστε συναντάμε και τη λέξη “ομογάλακτος”.  Στα νεώτερα χρόνια άρχισε να χάνεται αυτή η συνήθεια που ίσως θα ήταν προτιμότερο να την ονομάσω αλληλεγγύη παρά συνήθεια. Θέμα εκσυγχρονισμού, ψωροπερηφάνειας, σκευασμάτων εμπορίου; Δε μπορώ να πω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως στα δύσκολα χρόνια των πολέμων αρκετά παιδιά θα πέθαιναν αν δεν υπήρχε αυτού του είδους η αλληλεγγύη μεταξύ γυναικών.

Κι αυτή η αλληλεγγύη δεν υπήρχε μόνο μεταξύ συγγενικών και φιλικών ατόμων. Γνωρίζω πως τη μητέρα μου την έχει θηλάσει μουσουλμάνα άγνωστη γυναίκα κάποια στιγμή που η υπερπολύτεκνη γιαγιά μου δεν είχε γάλα. Η επιβίωση των μωρών σε χρόνια πείνας κινητοποιούσε το μητρικό ένστικτο ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, εθνικότητα ή θρησκεία.

Με μια αναζήτηση μου στο google σχετικά με τις τράπεζες μητρικού γάλακτος εντόπισα μερικές στο εξωτερικό, ας τις δούμε

Σύμφωνα με κάποια άλλα άρθρα βρίσκουμε πως οι επίσημες τράπεζες μητρικού γάλακτος δεν είναι νέα ιστορία επίσης. Η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος δημιουργήθηκε στην Αυστρία το 1909 και ακολούθησαν άλλες δύο το 1919 στη Βοστώνη και τη Γερμανία, ενώ σε κάποιο άλλο άρθρο διαβάζω πως το 1959 οι τράπεζες μητρικού γάλακτος στη Γερμανία έφτασαν τις 100.

Φυσικά στο σήμερα τα πράγματα δεν είναι όσο απλά ήταν παλιότερα όπου θέριζε η πείνα και δεν υπήρχε το AIDS. Αν το καλοσκεφτείς όμως και στο παρελθόν στην Ελλάδα υπήρχαν ένα σωρό μεταδοτικές ασθενειες. Μια καλα οργανωμένη κίνηση όπου θα μπορεί να εξετάζει σωστά τις δότριες μητέρες και να φυλάσσει το μητρικό γάλα θα μπορούσε να γίνει αρκετά εύκολα νομίζω. Αρκεί φυσικά να το… επιτρέψουν οι εταιρίες που χορηγούν τόσο όμορφα δωράκια στους γιατρούς μας…

[¹] Στο βιβλίο Human Milk in the NICU του Lois N.W. Arnold αναφέρεται η Human Milk Bank στη Σόφια της Βουλγαρίας που ιδρύθηκε το 1989 ενώ αναφέρεται και κάποια προσπάθεια στην Ελλάδα όπου γινόταν δωρεά μητρικού γάλακτος απο γυναίκες που μόλις γέννησαν και κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τη γέννα χωρίς όμως να αναφέρει άλλα στοιχεία. Μέσα από την αναζήτηση μου εντόπισα την πληροφορία ότι το νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου διατηρεί τράπεζα μητρικού γάλακτος από το 1947 αλλά συλλέγουν κυρίως το πρωτόγαλα όπως ανέφερε και το βιβλίο όμως το γάλα διατηρείται απλώς μέχρι το μωρό να είναι ικανό να θηλάσει αλλά το νοσοκομείο παίδων Αγίας Σοφίας όπου επίσης αναφέρεται να διαθέτει τράπεζα μητρικού γάλακτος δεν αναφέρει κάτι σχετικό στην ιστοσελίδα του.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το