23.11.2010 - Updated 19.07.2017 - x-psilikatzoy

Το τραπέζι των γιορτών, μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφωθεί εάν διπλώσεις λίγο διαφορετικά τις πετσέτες των καλεσμένων.

Μπορεί το εορταστικό μου τραπέζι να μην φαίνεται και τόσο πολύ εορταστικό, καθότι τα κάνω κουλουβάχατα στην εμφάνιση των εδεσμάτων αλλά το σίγουρο είναι, ότι πριν το γεμίσω φαγητά μοιάζει μαγικό.

Το μυστικό το έμαθα από μια θεία που είχε πάθος, όχι με το μαγείρεμα, αλλά με το στόλισμα του τραπεζιού και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση στις πετσέτες.

Στην αρχή μου φαινόταν τελείως παράλογο. Μπορεί για δέκα άτομα για παράδειγμα, να χρειαζόταν καμιά 30αριά πετσέτες και δυό μέρες να τις ετοιμάσει. Μπορεί και περισσότερες.

Μετά διαπίστωσα ότι πραγματικά ζωγράφιζε η άτιμη. Έφτιαχνε κάτι απίθανα σχέδια με όλες αυτές τις πετσέτες, που κανενός δεν του ‘κανε η καρδιά να τις ξεστρώσει για να ξεκινήσει το φαγητό.

Το αγαπημένο μου σχέδιο ήταν μια μεγάλη άσπρη πάπια στην μέση του τραπεζιού φορτωμένη ψωμάκια και πίσω της ένα τσούρμο παπιά, όλα από διπλωμένες πετσέτες και πετσετάκια. Όταν το σχέδιο δεν της έβγαινε, έβραζε κόλλα και τα κολάριζε για να στέκονται όρθια. Καμιά φορά έριχνε πάνω τους ροδοπέταλα, έκρυβε μέσα την αλατιέρα και το πιπέρι. Μέχρι και ολόκληρα καρότα είχε βάλει μια φορά που έφτιαξε χιονανθρωπάκια. Δυστυχώς όλα αυτά ήταν την εποχή πριν τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και οι ελάχιστες φωτογραφίες των αριστουργημάτων της είναι μοιρασμένες ανά το σόι, σε όποιον δηλαδή τύχαινε και κουβάλαγε μηχανή εκείνη τη μέρα.

Το Χριστουγεννιάτικο σχέδιο που λάτρεψα κυριολεκτικά, ήταν ένα μεγάλο μπουκέτο από κατακόκκινα τριαντάφυλλα που στόλιζε όλο το μήκος του τραπεζιού, φτιαγμένο από κόκκινες πετσέτες και που μέσα στα μπουμπούκια είχε κρύψει μικρά ψωμάκια για τους μεγάλους και κριτσίνια για τα παιδιά. Ε, είναι να μην ξετρελαθώ; Παράτησα τις μαγειρικές και τις αηδίες και βάλθηκα να πειραματίζομαι με διπλώματα πετσέτας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τα κατάφερα τόσο καλά όσο εκείνη, όμως στην εποχή μας αρκούν λίγα κλικ, δυό μυστικά και μερικές ιδέες και φτιάχνεις το τραπέζι σου όσο όμορφο θέλεις. Ακολουθούν οι ιδέες, τα μυστικά και τα κλικ:

Ιδέες για να πλαισιώσεις το σχέδιο της πετσέτας σου

– Κέντησε τα αρχικά των καλεσμένων πάνω στις πετσέτες τους ή εάν δεν έχεις χρόνο, φτιάξε τα από χαρτόνι και στόλισε τις.
– Αγόρασε μικρές αλυσίδες και τύλιξε τις πετσέτες των καλεσμένων σου. Εάν έχεις όρεξη μπορείς να κρεμάσεις επάνω μικρά σταυρουδάκια, αστράκια ή ό,τι χριστουγεννιάτικο στολίδι θέλεις.
– Φτιάξε πράσινα στεφανάκια από κλαδιά ψεύτικων χριστουγεννιάτικων δέντρων και πέρασέ τα στις πετσέτες σου. Το αποτέλεσμα θα είναι σούπερ εορταστικό.
– Γέμισε τις πτυχώσεις των πετσετών σου με λιχουδιές, όπως ζαχαρωτά, σοκολατάκια, καραμέλες, ό,τι σου αρέσει.
– Φτιάξε με τις πετσέτες σου πουγκιά, γέμισέ τις με ζεστά ψωμάκια και κλείσε τις με μικρά κορδόνια. Εναλλακτικά, αγόρασε ένα μικρό συμβολικό δωράκι για κάθε καλεσμένο και γέμισε με αυτά τα πετσετοπουγκιά σου.

Σπιτική κόλλα για κολάρισμα
Την έχω δει, δεν την έχω φτιάξει ποτέ. Ξέρω όμως ότι γίνεται είτε με ζάχαρη, είτε με άμυλο. Και τα δύο φεύγουν με το πλύσιμο, οπότε χονδρικά ψεκάζεις τις πετσέτες σου, τις διπλώνεις/σιδερώνεις στο σχήμα που επέλεξες και στέκονται όσο περίπλοκο κι αν είναι! Θα έλεγα ότι λόγω υγρασίας καλό θα ήταν να προτιμήσεις το άμυλο γιατί με τη ζάχαρη οι πετσέτες σου μπορεί να χαλάσουν. Βρήκα μια πρόχειρη συνταγή εδώ κι ένα βιντεάκι εδώ, αλλά καλό είναι να το ψάξεις λίγο παραπάνω (και εννοείται να μας ενημερώσεις κι εμάς, ε; :) )

…και τα κλικ:
Πραγματικά οι ιδέες για αυτά που μπορείς να κάνεις με τις πετσέτες σου δεν έχουν τελειωμό. Βάλε την φαντασία σου να δουλέψει ή αν δεν το ΄χεις, άσε τους άλλους να τα φαντάζονται κι εμείς με ένα, δύο, τρία κλικ, βουτάμε τα σχεδιάκια τους και φτιάχνουμε ΤΑ τραπέζια! :)