Nτοματιά σε γλάστρα από σπόρο

Ας δούμε πως μπορεί κάποιος να μεγαλώσει μια ντοματιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι του από σπόρο

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 4.04.2009

Αυτή τη φορά θα δούμε πως μπορεί κάποιος να μεγαλώσει ντομάτα σε γλάστρα στο μπαλκόνι του ξεκινώντας το φυτό από σπόρο.

Για όσους δεν έχουν ξαναφυτέψει ντοματιά έχει ενδιαφέρον η όλη διαδικασία μια και μπορείς να παρατηρήσεις το φυτό της ντοματιάς από κοντά σε όλα τα στάδια.

Παλιότερα θεωρούσα απίθανο το να μεγαλώσω λαχανικά στις γλάστρες μου αντί για λουλούδια. Κάτι το οποίο έχει ανατραπεί πλέον μια και ανήκω πια κι εγώ στους urban gardeners όπως λέγονται στο εξωτερικό.

tomato-plant

To urban gardening είναι αρκετά διαδεδομένο και είναι αρκετοί που το στηρίζουν ως διαδικασία ανά τον κόσμο. Οπότε είτε έχετε κήπο, είτε έχετε απλά ένα μικρό μπαλκονάκι πρέπει να ξέρετε πως μπορείτε να μεγαλώσετε ντοματιές από σπόρο σε γλάστρα.

Λίγα λόγια για τη ντομάτα

Η ντομάτα (Solanum lycopersicum) ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae) στην οποία ανήκουν επίσης η πατάτα, o καπνός, οι μελιτζάνες και οι καυτερές πιπεριές. Κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού ενώ στην Ελλάδα ήρθε το 1818 και ξεκίνησε να καλλιεργείται συστηματικά μετά το 1925. Περισσότερες πληροφορίες για τη ντομάτα θα βρείτε σε παλαιότερη δημοσίευση του SheBlogs.eu μια και σε αυτή τη δημοσίευση θα ασχοληθούμε κυρίως με την καλλιέργεια της σε γλάστρα.

Το φυτό της ντοματιάς

Η ντοματιά είναι ένα φυτό που μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα σε ύψος  και χρειάζεται στήριξη του κορμού της γιατί το βάρος των καρπών της είναι μεγαλύτερο από όσο μπορεί να αντέξει. Οι νεώτερες ποικιλίες θέλουν φυτά μικρότερου ύψους και αυτοκλαδευόμενες για λόγους ευκολίας των παραγωγών ντομάτας στα θερμοκήπια, αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που σχηματίζουν φυτά θαμνοειδούς μορφής που συνήθως παράγουν μικρά ντοματάκια.

tomato-flowers

Τα φύλλα της συνήθως έχουν πριονωτή μορφή, υπάρχουν όμως και ποικιλίες που τα φύλλα τους μοιάζουν περισσότερο με τα φύλλα της πατατιάς. Ας μη ξεχνάμε πως η ντοματιά και η πατατιά ανήκουν στην ίδια ευρύτερη οικογένεια. Τα άνθη της είναι μικρά και κίτρινα  και στη συνέχεια σχηματίζουν τον καρπό της ντομάτας ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, δένουν τα ντοματάκια.

Ντομάτα, η διψασμένη του καλοκαιριού

Η ντομάτα ως θερμή λατίνα ερωμένη για να αναπτυχθεί χρειάζεται 2 πράγματα κυριως. Ήλιο και νερό. Αν της λείψει το ένα από τα δύο θα μαραζώσει και θα πεθάνει.

Όπως είδατε επέλεξα τη λέξη πεθάνει μια και για μένα κάθε φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Το να μεγαλώνεις ένα τέτοιο φυτό σε γλάστρα δε διαφέρει και πολύ από το να έχεις κάποιο κατοικίδιο. Έχεις τη δυνατότητα να το προσέχεις περισσότερο και να το παρατηρείς καθημερινά. Χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από ότι αν ήταν φυτεμένο σε κάποια σύγχρονη αγροτική καλλιέργεια.

Βιολογική ή φυσική ντομάτα;

Μέσω της παρατήρησης μαθαίνεις να φροντίζεις το φυτό της ντοματιάς και κυρίως να το μεγαλώνεις χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Αν είναι να χρησιμοποιήσετε χημικά καλύτερα να αγοράσετε ένα κιλό ντομάτες από το μανάβη.

Τώρα όσο αφορά τον όρο “βιολογική ντομάτα”  θα μου επιτρέψετε να έχω κάποιους ενδοιασμούς και να προτιμήσω τον όρο “φυσική ντομάτα“. Στις βιολογικές καλλιέργειες ντομάτας χρησιμοποιούν “και” διάφορα επιτρεπόμενα από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκευάσματα. Ο όρος βιολογική σε κατευθύνει στους  διάφορους οργανισμούς πιστοποίησης οι οποίοι σαφώς δεν πιστοποιούν τα φυτά αφιλοκερδώς. Οπότε οι ντοματιές οι δικές μας, τις οποίες μεγαλώνουμε με φυσική διαδικασία παράγουν φυσικές ντομάτες.

Από που θα βρω σπόρους ντομάτας;

tomatoes-seedsΣπόρους ντομάτας μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμα και από σουπερμάρκετ αλλά είναι προτιμότερο να επιλέξετε πιστοποιημένους βιολογικούς σπόρους ή αν έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε σπόρους από κάποιους γνωστούς σας που γνωρίζετε ότι καλλιεργούν με φυσικό τρόπο παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας και όχι υβρίδια. Επίσης θα μπορούσατε να κρατήσετε μόνοι σας σπόρο από κάποια ντομάτα που αγοράσατε από λαϊκές αγορές με βιολογικά προϊόντα το καλοκαίρι ή ακόμα και να ζητήσετε λίγο σπόρο από τον βιοκαλλιεργητή. Η δυσκολία είναι στην πρώτη φορά γιατί μετά θα έχετε τους δικούς σας σπόρους για την επόμενη χρονιά

Πότε σπέρνουμε ντομάτες;

Τους σπόρους της ντομάτας τους φυτεύουμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ μπορούμε να τους φυτεψουμε και νωρίτερα το Φεβρουάριο αν διατηρήσουμε τα γλαστράκια σε κάποιο θερμό ηλιόλουστο μέρος.

Που και πως σπέρνουμε ντομάτες;

Σπέρνουμε το σπόρο της ντομάτας σε μικρά κυπελάκια. Αυτά μπορεί να είναι κανονικά μικρά γλαστράκια που κρατήσατε από φυτά που αγοράσατε παλαιότερα, κυπελάκια από χάρτινες συσκευασίες γάλακτος, πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης ή ακόμα καλύτερα από φτιαγμένα με παλιές εφημερίδες γλαστράκια. Μη φυτέψετε τους σπόρους βαθιά, 1 εκατοστό αρκεί και είναι προτιμότερο να αγοράσετε χώμα από κάποιο φυτώριο για να ξεκινήσετε τους σπόρους σας. Φυτέψτε σε κάθε γλαστράκι 4 -5 σπόρους για να είστε σίγουροι ότι θα φυτρώσει τουλάχιστον ένας από αυτούς.

Μη ξεχάσεις το ταμπελάκι…

Στην περίπτωση που σπέρνετε πολλά είδη ντομάτας ή ακόμα κι αν σπέρνετε διαφορετικά είδη φυτών την ίδια εποχή, καλό είναι να βαλετε ένα ταμπελάκι στο γλαστράκι σας όπου θα αναγράφεται η ημερομηνία σποράς και το είδος του σπόρου που περιέχει γιατί αν ξεχάσετε τι έχετε σπείρει θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να ωριμάσει η ντομάτα για να καταλάβετε.

tomato-seedsΠότε φυτρώνουν οι σπόροι ντομάτας;

Ένας θεός ξέρει… Πέρα από την πλάκα, οι σπόροι σας μπορεί να χρειαστούν από 4-5 μέρες μέχρι και ενάμησι μήνα μέχρι να φυτρώσουν αν τους σπείρατε νωρίς και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Γενικότερα οι σπόροι ντομάτας χρειάζονται θερμοκρασίες μεταξύ 10°C και 30°C για να φυτρώσουν.

Οι σπόροι ντομάτας φύτρωσαν…

Δε ξέρω τι θα κάνετε εσείς, αλλά εγώ κοιτάζω κάθε μέρα τα γλαστράκια μου για να δω αν φύτρωσαν οι σπόροι μου και όταν επιτέλους συμβεί και φυτρώσει ο πρώτος σπόρος αρπάζω τη φωτογραφική μου μηχανή και φτιάχνει η διάθεση μου για το υπόλοιπο της μέρας.

Τα πρώτα φυλλαράκια που θα δείτε είναι τα ψεύτικα, τις επόμενες ημέρες θα δείτε να βγαίνουν και τα κανονικά φύλλα της ντοματιάς. Μετά από λίγες ημέρες θα πρέπει να διαλέξετε το πιο δυνατό βλασταράκι σας και να κόψετε με ενα ψαλιδάκι τα υπόλοιπα ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το πιο δυνατό. Προσωπικα επειδή τα λυπάμαι το ρισκάρω και διαχωρίζω τα μικροσκοπικά φυτά. Δε το συνιστώ όμως γιατί έτσι μπορεί να διαταρραχθεί το ριζικό σύστημα και να καταστρέψετε όλα τα φυτά σας.

Επειδή ο καιρός είναι ασταθής την άνοιξη, αν δείτε ότι πέφτει η θερμοκρασία ή φυσάει πολύ και έχετε τις μικροσκοπικές σας ντοματιές έξω, καλό είναι να τις σκεπάζετε από πάνω με κάτι, ακόμα και μια λεπτή διαφανή ή λευκή πλαστική σακούλα μπορεί να τα προστατέψει μέχρι να ξαναβγεί ο ήλιος και να ανέβει η θερμοκρασία.

Πότε και που μεταφυτεύω τις ντοματιές που μεγάλωσαν;

Όταν οι ντοματιές σας μεγαλώσουν και έρθει ο Μάης είναι ώρα να τις μεταφυτέψε πια σε μια μεγάλη βαθιά γλάστρα (όχι σε ζαρτινιέρα).  Φυτεύουμε τη ντοματιά μας βαθιά στη γλάστρα σκεπάζοντας τα πρώτα φύλλα έτσι ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες πλευρικές ρίζες. Η γλάστρα σας θα πρέπει να χωράει τουλάχιστον 20 λίτρα χώμα, φυσικά όσο μεγαλύτερη γλάστρα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο ευτυχισμένη θα είναι η ντοματιά σας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και αν επιλέξετε να αγοράσετε έτοιμα φυτά.

Και τώρα τι κάνω;

Τώρα περιμένετε να μεγαλώσει η ντοματιά σας και φροντίσεε να ποτίζετε συχνά το φυτό χωρίς όμως να το σαπίσετε από το πολύ πότισμα. Όταν φτάσει στα 20-30 εκατοστά σε ύψος θα πρέπει να τη στηρίξετε με ένα πασαλάκι. Όταν αρχίζει να ανθίζει θα ελαττώσετε το συχνό πότισμα έτσι ώστε να δέσουν κάρπούς και  όταν δείτε τα μικροσκοπικά πανέμορφα ντοματάκια να γεννιούνται θα ξανα αυξήσετε το πότισμα.

131 responses to “Nτοματιά σε γλάστρα από σπόρο”

 1. αλεχουδης νικος says:

  παρακαλω θα ηθελα να μαθω τι χωμα χρισιμοποιειται στο φυτοριο λαχανικον ευχαριστω για τησ πολυτιμες συμβουλες περιμενω απαντηση ευχαριστω

 2. magica says:

  για τους σπόρους αγοραστό φρέσκο χώμα κάθε φορά

 3. νικοσ αλεχουδης νικος says:

  γεια και χαρα εχει μια εβδομαδα που εχω σπειρει τα λαχανικα .τα μονα που εχουνε σκασει μυτη ειναι τα αγγουρακια .καθομαι και τα χαζευω. η γυναικα μου γελαει. που να καταλαβει οτι με ηρεμει και με ξεκουραζει αυτη η ενασχοληση. δεν πειραζει αργοτερα θα τα τρωει και θα με σκεφτεται [γελαω μονος ] .αληθεια οι ντοματες ειναι λιγο βαθεια φυτρομενες ειναι καλο αυτο οι θα σαπισουνε και θα μεινουμε με την ορεξη ευχαριστω .νικος

 4. magica says:

  άστην να γελάει! κι εγώ κάθε μέρα πηγαίνω και τα κοιτάζω να δω ποτε θα φυητρώσουν, νέες ζωές είναι ούτως η άλλως. Και μάλιστα τα φωτογραφίζω όταν φυτρώνουν οπότε είμαι ακόμα χειρότερη από σενα.

  βασικά εγώ δε βάζω το σπόρο βαθεία, ίσα που τον σκεπάζω με 1 εκατοστό χώμα. Αφού φυτρώσουν όμως και μεγαλώσουν τα φυτεύω βαθεια όπως γράφω, σκεπάζω πολλές σειρές φύλλων με χώμα. Ο βλαστός τους θα δώσει κι άλλες ρίζες μέσα στο χώμα

 5. νικοςαλεξουδης says:

  καλησπερα και παλη εχω προβλημα με τους σπορους πεπονιου ο πατερας μου λεει πως πρεπει να τα φυτευουμε με τη μυτη του σπορου προς τα κατω, δεν ξερω ας βοηθειση καποιος γιατι εχουνε περασει 17 ημερες και ακομη τιποτα περιμενω απαντηση ευχαριστω….

 6. magica says:

  εγώ τα φυτεύω με τη μύτη προς τα πάνω ή έστω πλάγια

 7. ευαγγελια says:

  εχω φυτεψει ντοματιες εδω και 2 βδομαδες αλλα δεν παρουσιαζεται καποια αλλαγη.μου εχουν μαυριση τα φυλλα αλλα ευτυχως δεν εχουν μαραθη.ακομα τουλαχιστον .σημειωνω οτι εχω μονο χρησιμοποιηση μια χουφτα ανα ριζα κοπριας χωνεμενης και σαπουνονερο για τη μελιγκρα..τι αλλο να κανω περα το οτι τους μιλαω καθημερινα ?

 8. νικοςαλεξουδης says:

  καλησπερα και παλι αυτο που εχω καταλαβει το μικρο αυτο διαστημα που ασχολουμαι με το φυτεμα τον σπορον
  ειναι πως χρειαζονται το καθε ενα ξεχωριστη φροντιδα
  και προπαντον ζεστη ,εγω τα εχω βαλει σε ενα πλαστικο κασακι και εχω παρασει σαν γαντι μια πλαστικη μεβρανη.
  εχω παρατηρηση πως αυτο εχει αποτελεσματα αφου το πρωι
  δεν υπαρχει τιποτε και το βραδι εχουμε φυτο ,θελει υπομονη και λιγο ψαξιμο .αυτα για σημερα ευχομαι σε οποιον ασχολειται καλα αποτελεσματα .

 9. νικοςαλεξουδης says:

  καλησπερα ευαγγελια δεν ξερω πως ειναι οι ντοματες σου εαν ειναι οι πρωτη σου φορα ρωτησε ενα γεοπονο εγω παντος θα ελατωνα λιγο το νερο και θα ραντιζα με καποιο ελαφρυ χαλκουχο σκευασμα αυτα εχω να σου πω καλη επιτυχια .νικος αλεξουδης .

 10. giakar says:

  καλησπερα η ντοματια μου εχει βγαλει ντοματες αλλα στο κατω μερος της εχουν ενα σκουρο χρωμα και καποια φυλλα κυριος το χαμηλα εχουν μαραθει τι μπορω να κανω?

 11. αντώνης καρκούλιας says:

  γειά σας ..έχω φυτέψει και γώ σε γλάστρες ντοματιές και εκείνο που ρωτάω είναι εάν θα βάλω αυτό το δίχτυ που προστατεύει απο τον πολύ καυτερό ήλιο και καίει τους καρπούς και τα φύλλα..και το έχει πιστοποιήσει το πανεπιστήμιο..επίσης θέλω να ρωτήσω εάν κανείς ακούει αν μπορώ να βάλω τώρα σπόρους σε κουτάκια για όψιμες ντομάτες ή αγγούρια …ή οτιδήποτε ευχαριστώ και μπράβο στον δημιουργό της ιστοσελίδας..!!

 12. αντώνης καρκούλιας says:

  φίλε giakar το μαύρισμα της ντομάτας σου είναι μάλλον απο ότι έχω διαβάσει γιατί χρειάζεται ασβέστιο το χώμα κάτι που μπορείς να προσθέσεις αγοράζοντας το και τα ξερά φύλλα μάλλον έχουν πιάσει κάποιο ζωυφιάκι μήπως πρέπει να ραντίσεις με σαπουνόνερο ; αν ακούει η magica να μας πεί αν θα χρησιμοποιήσουμε θειάφι ή γαλαζόπετρα και πόσο αυτά είναι οικολογικά σε περίπτωση δηλ. που το σαπουνόνερο δεν βοηθάει ;

 13. magica says:

  @giakar χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρη σκέφτομαι μήπως είναι περονόσπορος, αν το πρόβλημα είναι μεγάλο καλύτερα να δείξεις ένα δείγμα σε κάποιον γεωπόνο της περιοχής ώστε να σου πει σίγουρα. Στη θέση σου πάντως θα απομάκρυνα τα επηρεασμένα φύλλα και καρπούς ώστε να μην μειώσω την ταχύτητα εξάπλωσης του μύκητα

  @αντώνη έλειπα κι εγώ στο κτήμα οπότε αργώ να απαντήσω. Το δίχτυ σκίασης το θεωρώ καλή ιδέα, το σκεφτόμουν κι εγώ για τις δικές μου και ίσως δοκιμάσω να βάλω τον επόμενο καιρό αν δω οτι τα φυτά υποφέρουν από τον καύσωνα.
  Σπόρους μπορείς να βάλεις και τώρα αλλά ξέρεις πως θα αργήσουν να μεγαλώσουν ούτως ή άλλως. Την πρώτη χρονιά που έσπειρα ντοματιά ήταν νομιζω Ιούνης :)
  Τώρα όσο αφορά το θειάφι και τη γαλαζόπετρα… δεν έχω ιδέα, εγώ δε βάζω τίποτα γενικά. Το μόνο που έκανα ήταν να ρίξω σπασμένα τσόφλια αυγών που είχα μαζεμένα από πέρσι γιατί έχουν κάλσιο.

 14. Στεφανος says:

  Έχω βάλει ντοματιές σε ζαρντινιέρα και έχουν παρει ύψος γυρω στα 80 εκατοστα επίσης εχουν και αρκετα πρασινα ντοματάκια.Διαπύστωσα οτι δυο,τα πιο μεγαλα απο το κατω μερος τους έχουν αρχίσει να μαυρίζουν.Που μπορει να οφειλεται αυτό? Τα φυτα τα ποτίζω καθε 2 μέρες

 15. Γιώργος says:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site!
  Έχω βάλει 4 ντοματιές σε ζαρντινιέρα, είναι γύρω στους 40 πόντους και έχουν βγάλει τα πρώτα άνθη. Μερικά φύλλα όμως, απ’τα χαμηλότερα κλαδιά έχουν κιτρινίσει. Είναι φυσιολογικό αυτό? Αν όχι τι πρέπει να κάνω?

 16. ερασιτεχνης says:

  καλησπερα παιδια..
  πρωτη φορα ασχοληθηκα με λαχανοκηπο φετος και αν και το ξεκινησα πολυ ατσαλα λογω αγνοιας ολα οσα φυτεψα (ολα απο σπορους) μεγαλωσαν, μερικα εριξαν και καρπους (πιπεριες) και μερικα αλλα ανθησαν ηδη.
  εχω ομως 2 ερωτησεις..
  1- εχω φυτεψει γογγυλια, 2 ποικιλιες, μεχρι τωρα εχουν μεγαλωσει αρκετα αλλα απο ενα σημειο και μετα σταματησε η αναπτυξη των φυλλων και του φυτου γενικα, τα εχω σε γλαστρες 35-40 διαμετρος και 20-30 βαθος, δεν ξερω ομως τι να κανω , τα ποτιζω καθημερινα και αφθονα αλλα παλι δε βλεπω καμια εξελιξη. τι κανω λαθος? καμια συμβουλη?
  2- οπως ανεφερα, ξεκινησα ατσαλα με τις ντοματες, εβαλα ΠΟΛΛΟΥΣ σπορους σε ενα σημειο , μεγαλωσαν πολλες ντοματιες με μπλεγμενες τις ριζες τους, ολοκληρος θαμνος και δεν ξερω τι να κανω τωρα, απο τη μια τα λυπαμαι αν προσπαθησω να τις χωρισω μη μου πεθανουν , απο την αλλη σκεφτομαι οτι δεν εχουν μελλον ετσι οπως ειναι και καλυτερα να σωσω εστω τη μια.. (αυτη τη στιγμη εχουν περιπου 15 κατοστα μηκος)
  ευχαριστω εκ των πρωτερον.

 17. teodina2 says:

  συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. επιτέλους γνωρίζω και άλλους αισθηματίες ερασιτέχνες γεωπόνους, εραστές της κυρίας ντομάτας. για μένα είναι η δεύτερη φορά που φτιάχνω κήπο, και τον έσκαψα με μεγάλο βάσανο σχεδόν μόνη μου, καθότι ο άνδρας μου δεν συμμεριζόταν την ανάγκη να καταβάλλεται τόσος κόπος αφού υπάρχει το super market, και έχω και δύο μωράκια, για τα οποία και το έκανα.αλλά είμαι πολύ άτυχη. πέρυσι από τις 20 περίπου ρίζες πήραμε δύο ντομάτες (άφθονες όμως πιπεριές και μελιντζάνες)και φέτος ενώ όλα πήγαιναν καλά και είχα ρίξει ελάχιστο βιολογικό λίπασμα για να τα δυναμώσω, τις πείραξε περονόσπορος και τις ψέκασα. απελπισία. να σημειωσω ότι όλοι οι γείτονές μου παίρνουν ντομάτες με το καφάσι αλλά οι περισσότεροι ρίχνουν κανονικό λίπασμα. έχω πικραθεί. ήθελα απλώς να σας πω τον πόνο μου. αξίζει αλλά είναι δύσκολο να πετύχει πάντα

 18. ΠΕΤΡΟΣ says:

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Έχω κι εγώ ντομάτες σε γλάστρες αλλά έχω ένα πρόβλημα. Σε μία ντοματιά ενώ όλα πήγαιναν καλά, τις τελευταίες μέρες τα φύλλα της έχουν γυρίσει από κάτω προς τα πάνω (σαν σωλήνα). Τι μπορώ να κάνω;
  Ευχαριστώ

 19. ΙΩΑΝΝΑ says:

  καλησπερα.περσι καταλαθος ειχε πεσει λιγη ντοματα σε μια μεγαλη γλαστρα και χωρισ να καταλαβω ποτε εγινε μια τεραστια τελοια ντοματια!!φαγαμε πολλες και τελοιες ντοματες.και επειδη την αγαπησα πολυ ηθελα να το ξανακανω.εριξα παλι μια ντοματα και παλι αρχιζει και μεγαλωνει!ομως ειναι στην αρχικη φαση που βγαινουν τα φυλλα της ντοματας.ομως εχω ενα προβλημα.εχω ενα σκυλακι και χωρις να το δω πηγε και εσκαψε την γλαστρα.οποτε την εκανε χαλια.αν συνεχισω να την ποτιζω δεν υπαρχει περιπτωση επειδη ειναι ακομη πολυ μικρα τα φυλλαρακια να μεφαλωσει?

 20. Dimitris says:

  καλησπέρα.
  το άρθρο είναι πολύ ενημερωτικό και χρησιμο.
  ευχαρστρώ για την βοηθεια! :)
  παρεπιπτωντος και γω πορονωμαι οταν βλεπω τα φυτακια μου και περναω αμετρητες ώρες κοιτοντας τα…

 21. niki k. says:

  Πολύ ενημερωτικά όλα τα σχόλια. Επιτέλους έστω και αργά ανακαλύπτω και άλλους με ίδιες ευαισθησίες. Λατρεύω το μπαλκόνι μου, με ηρεμεί. Δεν το καταλαβαίνουν όμως οι δικοί μου. Λαχανικά πρωτοέφτιαξα εδώ και 3-4 χρόνια με σπόρους από λαχανικά της λαϊκής (ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές φλάσκες και καφτερές. Φέτος έβγαλα το πρώτο μου φυτό από αρακά. Είναι μόλις 10 πόντοι και περιμένω). Τώρα έχω τους δικούς μου σπόρους πλέον. Σκέτο νερό. Λίπασμα μόνο σαπουνόνερο, κατακάθι καφέ και κομποστ που φτιάχνω σε μια γλάστρα μόνη μου. Στρώσεις χώμα, εναλλάξ με τα υπολείμματα λαχανικών που μένουν από την κουζίνα μου.

 22. ΝΙΚΟΣ Σ. says:

  Σχετικά με τις ασθένειες αλλά και τις ελλείψεις σε ζωτικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και φωτογραφίες εδώ:
  http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/tomates-astheneies-elleipsi-threptikon-systatikon/blogger/ilias/

  Τώρα λίγη θειοχαλκίνη δε βλάπτει, αντίθετα μάλιστα προστατεύει από πολλούς εχθρούς της τομάτας. Ολοι οι παλιοί θειάφιζαν….

 23. lia kouma says:

  @niki k. kalispera tha ithela na se rotisw pws ftiaxneis to kompost lipasma sti glastra.

 24. Καλησπέρα σας,

  όταν βάζουμε σπόρους σε γλαστράκια π.χ. τοματας , πιπεριάς κτλ.
  1) πόσο,
  2) κάθε πότε και
  3) μέχρι πότε
  ποτίζουμε το γλαστράκι ;

  Ευχαριστώ εκ τον προτέρων
  Σωκράτης

 25. magica says:

  δε μπορώ να προσεγγίσω ακριβώς το πόσο… να υγράνει το χώμα…
  ποτιζουμε ανα δυο-τρεις μερες αλλα αυτο ειναι αναλογα με τον καιρο. με συννεφιες εχει τυχει να ποτισω αν πεντε μέρες αλλα ο ήλιος ξεραινει το χωμα σε 2 μερες.
  ποτιζουμε το γλαστρακι μέχρι… τη μεταφύτευση

 26. ευχαριστώ Πολυ

  //σήμερα πάλι βρέχει :(

 27. ΒΙΚΥ says:

  καλησπερα σας!!!πολυτιμες οι συμβουλες σας,σας ευχαριστώ όλους!!!
  λοιπόν οι δικές μου ντοματιές εχουν γίνει περίπου 30 πόντους,ο μάης έφτασε αλλά ανθάκια δεν έχουν πετάξει ακόμη…έχω υπομονή…
  θέλω να ρωτήσω,θα πρέπει σιγά – σιγά να φροντίσω για το τάισμα τους;(ασβέστιο ή κάποια ιχνοστοιχεία;)προς το παρόν-να μην τις ματιάσω δεν έχουν κανένα πρόβλημα και αναπτύσσονται γρήγορα.,τις έχω σε μεγάλες γλάστρες στο μπλαλκόνι ,με μπόλικο ήλιο και νερό!
  Τί πρέπει να κάνω όμως απο δώ και στο εξής;
  ευχαριστω πολύ!!!καλή επιτυχία σε όλους σας…

 28. alikaki says:

  Καλησπερα… φετος πηγα στο δικο μου σπιτι κ λογω περικοπων ως ανεργη πλεον ασχολουμαι πολυ με τα φυτα.. πραγμα που δεν εχω ξανακανει κ πραγματικα τo βρισκω πολυ ευχαριστη απασχοληση.. .. αγορασα ενα κλωναρι μιας ντοματιας με ριζα κ την πηρα να την φυτεψω.. κατα τη μεταφορα μου εσπασε το μεγαλυτερο κλωναρι της.. παρ ολα αυτα εγω τη φυτεψα.. το ερωτημα μου ειναι.. να την αφαιρεσω κ να φυτεψω αλλη ή να περιμενω να βγαλει ανθο? ( θα βγαλει?? ) κ ποτε πρεπει να βαλω ”κορμο” για το στηριγμα της ντοματιας?
  ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.. :)

 29. Μανόλης says:

  Αν είναι το κεντρικό δεν νομίζω να μεγαλώσει…

  Τα στηρίγματα εγώ τα έβαλα ταυτόχρονα με το φύτεμα του βλασταριού, ώστε να είμαι σίγουρος ότι δεν θα πειράξω καμιά ρίζα.

 30. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Γεια σας.Θα ηθελα να μαθω εαν μπορω τωρα αυτον τον μηνα να φυτεψω ντοματα, θα πιασει ή θα παει τσαμπα ο κοπος μου? Ευχαριστω.

 31. Χαρά says:

  Καλημέρα και από εμένα σε όλους :)
  Έχω φυτέψει σε γλάστρες κι εγώ κάποιες ντοματιές, πιπεριές πράσινες και πιπεριές κέρατα. Εδώ και δυο μέρες έχω παρατηρήσει ότι οι πιπεριές κέρατα έχουν βγάλει μαυρίλες κυρίως κοντά στη μύτη τους στο κάτω μέρος. Μπορεί να φταίει η έλλειψη σιδήρου όπως είπατε σε κάποιον κύριο/κυρία για τις ντομάτες ή είναι κάτι άλλο? Μήπως φταίνε οι πολλές βροχές?
  Οποαδήποτε γνώμη καλοδεχούμενη :)

 32. antonis says:

  Στις ντοματιές πολύ σημαντικό είναι το σταθερο πότισμα ,πριν τις δεκα το πρωι ή όταν πέση ο ήλιος Ενα αυτόματο ποτιστικό είναι μια αξιόλογη λύση ,όπου αυτό είναι δυνατό να γίνει Επείσης τα φύκια θαλάσσης σαν κομποστ (υπάρχουν στο εμπόριο)είναι φυσική πηγή καλίου ,συστατικό απαρέτητο για την σωστή ανάπτυξη των καρπών της

 33. Μια συμβουλή για οσους φυτευουν ντοματια σε γλαστρα..
  Μπορειτε να βρειτε τις γνωστες σε ολους μας κουτσουλιες απο οποιοδηποτε πουλερικο, (παπια, περιστερι,κοτα) κτλ. μαζευετε οσο μπορειτε περισοοτερο σε καποιο κουτι (κατα προτιμηση Τενεκεδενιο) ριχνετε μεσα νερο και το ανακατευετε καλα. Επειτα το αφηνετε 2-3 μερες στον ηλιο.
  Τελος θα ριχνετε λιγο απο το μιγμα που φτιαξατε σε καθε σας ποτισμα…
  Δεν βαζουμε ποτε σκετα τα περιτωματα των πουλιων στο χωμα σαν κοπρια, γιατι ειναι οξυνα και θα μας βλαψει το φυτο…
  Το αποτελεσμα παιδια, ειναι ετυπωσιακο….

 34. Ελβίρα says:

  Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις!!! Εγώ φέτος με τον φίλο μου βάλαμε για πλάκα 2 ντοματιές και 3 φραουλιές σε γλάστρες και έχουν γεμίσει ντομάτες και φράουλες!!! Μόνο που και εμάς σε μία από τις ντοματιές έχουν γυρίσει τα φύλλα προς τα πάνω σαν να διπλώνουν (όπως ο Πέτρος πιο πάνω), και σε κάποια φύλλα έχουμε παρατηρήσει τρυπούλες σαν κάτι να τα τρώει. Τι φταίει και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό??
  Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων και καλό καλοκαίρι!!

 35. magica says:

  κάμπιες! ψαξε στα διπλωμένα φύλλα για νεογεννητες και κουκουλια

 36. Μιχάλης says:

  Γειά χαρά σε όλους,
  Όταν βγάζει η ντοματιά άνθη,μετά από λίγο χρόνο αντί να δέσουν καρπό,το κλονάρι τους ψιλοκιτρινίζει και μετά πέφτει.
  Τι δεν κάνω σωστά και τι χρειάζεται?

  Καλή συνέχεια σε ό,τι και αν κάνετε ή αν φυτεύετε :)

 37. Ελβίρα says:

  Magica, σε ευχαριστώ πολύ.
  Έψαξα αρκετά αλλά δεν βρήκα καμία κάμπια, ούτε κουκούλι.
  Παρ’όλα αυτά, αν όντως υπάρχουν κάμπιες, πως το αντιμετωπίζω?
  Thanks!!

  Μιχάλη έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι σίγουρη, ότι δεν χρειάζεται όλα τα άνθη να γίνουν ντοματούλες.. Όταν έχουν άνθη οι ντοματιές δεν θέλουν πολύ συχνό πότισμα μέχρι να δέσει ο καρπός, μετά κανονικά..

 38. ΓΙΩΡΓΟΣ says:

  Καλησπέρα κι απο εμένα.Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο συχνά πρέπει να ποτίζο τις ντοματιές και τισ κολοκυθιές που έχο σε ζαρτινιέρες?
  Ευχαριστώ

 39. magica says:

  παρα πολυ συχνα. τα φυτα σου μιλανε, στη ζαρτινιερα ειναι δυστυχισμενα, εχουν λιγο χωμα το οποιο στεγνωνει γρηγορα απο τον ηλιο. δες τα φυλλα τους πως γινονται μολις διψάσουν

 40. nia says:

  Παιδια βοηθεια,εχω 3 ντοματιες σε γλαστρες στο μπαλκονι,η δε μια ειναι σε μεγαλη γλαστρα και εχει φτασει το εναμισι μετρο,ομως πριν βδομαδες ειδα τα φυλλαρακια τους φαγωμενα,οι καρποι ευτιχως οχι.Πηγα σε φυτωριο οπου εκει ο κυριος ειναι και βιολογος και μου εδωσε η αργιλο η χαλκο βιολογικο γτ ειναι βιολογια τα σπορακια που φυτεψα.Σημερα λοιπον ανακαλυψα στη ψηλη(ετσι λεω την 1.50) πανω στα φυλλα της 2 λευκα σκουλικια με διαφανες δερμα που μεσα φενονταν πρασινο χρωμα μαλλον απο τα φυλλα που ετρωγαν.Ξερετε τι μπορει να ειναι και τι κανω?Ελπιζω να μην ειναι το γνωστο σκουλικι της ντοματιας.Βοηθηστε παρακαλω!!

 41. Έλενα says:

  Δεν ήξερα δε ρώταγα; Τώρα σας βρήκα και είδα απλώς ότι ό,τι έκανα ήταν λάθος. Έχω 4 ρίζες ντομάτες σε… ζαρντινιέρα. Την ποτίζαμε πολύ (με τον άντρα μου), πήραν πολύ ύψος, μετά κάποιος μας είπε στοπ το πότισμα το πολύ,και τώρα, έχουν βγει 6 ντοματούλες, έχουν ξεραθεί τα φυτά αλλά κοκκίνισε σ’αυτή την κατάσταση ήδη μία (πολύ νόστιμη) και τώρα πάμε για δεύτερη. Μπορώ να διορθώσω κάτι;

 42. γιωργος says:

  γεια σας! τώρα θα σας βάλω στα δύσκολα τι γνωρίζετε για την καταπολέμηση του τετρανιχου με φυσικά μέσα????

 43. Foulia says:

  Θα ήθελα να σας πω ένα μυστικό για την ανάπτυξη της ντοματιάς. Οταν μεταφυτευθεί θα την ποτίσετε και όταν δείτε να βγάλει τα πρωτα λουλουδάκια της δεν θα την ποτίζετε γιατι θα ρίξει τα λουλουδάκια της . θα ποτίζετε μετά απο δέκα μέρες ακόμα κι αν διψάει πολύ ώστε ν αναγκασθει να δέσει το λουλούδι της. αν πέσει η πρώτη σειρά θα πρέπει να περιμένετε να δώσει την δεύτερη σειρά(δεύτερο ντόλι) λουλουδιών και πάλι θα περιμένετε να δέσει ντοματάκι .μετα δεν εχει αναγκη θα τις ποτίζετε κάθε τρείς μέρες αναλόγως τη θερμοκρασια .

 44. Foulia says:

  Επειδή βάζω πολλά χρόνια ντομάτες μελιτζάνες και πιπεριές θέλω να σας βοηθήσω εστω μ αυτα που έχω διδαχθει . Στην αρχη ξανατονίζω δεν θελουν πολυ πότισμα γιατι θα δωσουν ύψους και δεν θα δεσουν καρπό. Σκοπός μας είναι να κάνουν χοντρό κορμό και να δέσουν τ’ άνθη τους και όλ’ αυτά εξαρτώνται από το πόσο συχνά ποτίζονται και μάλιστα πρίν το δέσιμο του καρπού θα του λέτε κάθε μέρα ” θα σε ποτίσω κάνε υπομονή για το καλό σου” έτσι μου είπε ένας θαυμάσιος καλλιεργητης ντοματας. τόν άκουσα και είχα τέλειες ντομάτες. Μη ρίχνετε κανένα φάρμακο. Να κλαδεύετε εν τω μεταξυ τις μασχάλες κορυφές για να μην ανεβαίνουν πολλά κλωνάρια δεν μπορει να τα θρέψει όλα ,. εγώ αφήνω μόνο δύο ν ανεβαίνουν . μονο μετά το ένα μέτρο τ αφηνω να γένουν περισσοτερα .σας ζάλισα !
  \

 45. kelli says:

  mporw na metafutepsw tis ntomaties mou auton ton mina?fovame min tis xalasw

 46. giwrgos says:

  γεια σας! τώρα θα σας βάλω στα δύσκολα τι γνωρίζετε για την καταπολέμηση του τετρανιχου με φυσικά μέσα????

 47. giwrgos says:

  ναι μπορείς !!

 48. ΓΙΩΡΓΟΣ says:

  Καλημέρα και πάλι
  Η ντοματιά που έχω στην ζαρτινιέρα είναι πράσινη και ανθισμένη στην κορυφή αλλά τα κάτω φύλλα της έχουν ξεραθεί.Μου έχει δώσει ήδη πολλά ντοματάκια και έχει ακόμα πολλά πάνω της.
  Τι μπορώ να κάνω για να γίνει πάλι καλά?

 49. ΚΑΤΕΡΙΝΙΩ says:

  Καλησπέρα,

  νόμιζα πως μόνο εγώ είχα επιθυμία να φτιάξω έναν κηπάκο στο μπαλκόνι μου … να όμως που το θαυματουργό google searching σας ανακάλυψε!!χεχε! Ε λοιπόν το απόγευμα θα πάω να πάρω τα πρώτα σπόρια για να φυτέψω ντομάτες , πιπεριές και κολοκύθια… Θα επανέλθω με απορίες σίγουρα!!
  Συμβουλές ευπρόσδεκτες !!!

 50. magica says:

  εχμ θα έλεγα να μη το κάνεις Κατερινιώ… τέλη αυγούστου έχουμε πάμε για φθινόπωρο… του χρόνου την άνοιξη πάλι :)

 51. καρδούλα says:

  γεια σε όλους, είμαι κι εγώ ερασιτέχνισσα… κηπουρός του μπαλκονιού! άργησα να το δω αυτό το blog!… και τις φύτεψα ήδη τις ντοματιές μου σε γλαστρούλα από τον Αύγουστο… έχουν πετάξει πολλά φυλλαράκια… να μην ελπίζω ότι θα προχωρήσουν δηλαδή εεεε;…

 52. γιωργος says:

  αν και ακαιρη η ερωτηση μου,θα την κανω για του χρονου..πως γλυτωνουμε απο τις βρωμουσες? σημειωνω οτι σε “ερασιτεχνικο λαχανοκηπο” με 12 ριζες ντοματας πεταξα περιπου την μιση παραγωγη εξαιτιας της βρωμουσας που γεμιζε με τρυπες και μαυρα σημαδια τους καρπους…..πολλα μπραβο,αξιολογη προσπαθεια,σας παρακολουθω…

 53. stemn2 says:

  Παιδιά συγχαριτήρια! Κι εγω ξεκινησα απο περισυ την ιστορια με τις τομάτες σε προχωρημένη εποχή και το μόνο που πέτυχα είναι να έχω δύο πανυψηλες τοματιές που για την ώρα αντέχουν στον καιρό, σκεπασμένες εννοείται. Κανετε πολυ εύλογα για αρχάριους ερωτήματα και θα ήταν εξ ίσου χρήσιμο αν όλες είχαν μια μικρή απάντηση. Μόνο που δεν βλέπω παρά αραιά και πού να γράφει κάποιος συμβουλές. Ξέρω πως είναι πολυ κουραστικό για κάποιον γνώστη να απαντά ένα ένα τα ερωτήματα. Εκτός κι αν κάνω κάτι στραβό και δεν τα βλέπω:-) Χρόνια Πολλά σε όλους.

 54. magica says:

  @stemn2 όποτε μπορώ απαντάω :) κι απαντάνε και άλλοι αναγνώστες. Άλλες φορές ειδικα το καλοκαίρι με τις ντομάτες λείπω στο κτήμα και δε τα βλέπω αλλά και πολλές φορές δε ξέρω να απαντήσω ειδικά με τις ασθένειες γιατί για κάποιο λόγο δεν αντιμετωπίζω προβληματα στις ντοματιές μου, ίσως φταίει που ειναι παραδοσιακοί σπόροι, ίσως το ότι λόγω έλλειψης νερού δε ποτίζω οπότε δε τα βγάζουν πέρα όλοι αυτοί οι μήκυτες που αναπτύσσονται σε υγρά περιβάλλοντα :)

  Τώρα για τις ντοματιές σου, δε ξέρω που μένεις βόρεια ή νότια και τι θερμοκρασίες έχεις εκει που μένεις αλλά τέτοια εποχή μεγάλη ντοματιά μόνο με περιβάλλον προστατευμένου θερμοκηπίου μπορεί να κάνει κάτι. Δυσκολο το βλέπω να αντέξει.
  Μου έχει τύχει κι εμένα να έχω αναπτυγμένη ντοματιά τέτοια εποχή από σπόρο που φυτρωσε μόνος του στα μέσα του φθινοπώρου, αλλά τέτοια εποχή είχε φτάσει μόνο στα 30-35 εκατοστά και το πάλαιψα αρκετά για να μη παγώσει μέχρι να ζεστάνει.
  Οι δικές σου από ότι καταλαβαίνω είναι σε φάση που θα έπρεπε να βγάζουν ντομάτες και μέσα στο καταχείμωνο χλωμό το βλέπω, στα θερμοκήπια έχουν θέρμανση και δέχονται περισσότερο φως.

  Την πρώτη χρονιά όλοι κάνουμε το ίδιο λάθος κι εγώ την πρώτη χρονιά έσπειρα σπόρο ντοματιάς τον Ιούνη κ με το ζόρι μου βγαλε ντοματάκι το Σεπτέμβρη :) Το δεύτερο χρόνο σπέρνεις κανονικά στην ώρα του η οποία πλησιάζει :)

  Καλή χρονιά λοιπόν!

 55. Niki K says:

  Συγγνώμη για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Τώρα εξοικειώνομαι με το Internet.
  ΚΟΜΠΟΣΤ σε γλάστρα: Σε μια μεγάλη γλάστρα βάζω χώμα περίπου 10 εκατοστά και κάνω στρώσεις από λαχανικά – χώμα – λαχανικά – χώμα. Η γλάστρα είναι σηκωμένη για να στραγγίζει και όταν δεν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα ποτίζω ελαφρά. Αραιά και που ανακατεύω. Εκτός από υπολείμματα λαχανικών ρίχνω κατακάθι ελληνικού καφέ, υπολείμματα καφέ γαλλικού με το φίλτρο μαζί, τσόφλια αυγών και ότι μαζεύω από την βεράντα μου -φύλλα, τριφερά κλαδάκια, λουλούδια. Μετά από 1-2 μήνες ανακατεύω, αδειάζω και το ρίχνω στις γλάστρες. Και μετά πάλι από την αρχή.

 56. Μπογδανοπούλου Αρετή says:

  Με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα την παρέα σας, των αρχάριων και των πιο προχωρημένων μπαλκονοκηπουρών. Ανήκω κι εγώ στην ομάδα αυτή γιατί από το Νοέμβριο εχω δυό υπέροχες ντοματιές σε γλάστρες, που τις φρόντισα σαν μωρά και τώρα είναι φούλ στον καρπό και περιμένω να κοκκινίσουν.ο λαχανόκηπός μου τώρα εμπλουτίστηκε με μαρουλάκια, αγγουριές, φράουλες και σκόρδα. Όμως τις τελευταίες μέρες βλέπω τα χαμηλά φύλλα της ντοματιάς να μην είναι τόσο εύρωστα όσα τα επάνω βλαστάρια, τι να φταίει άραγε? αν έχετε κάποια απάντηση θα χαρώ πολύ να την λάβω.

 57. magica says:

  τι να σου πω τωρα εγω εσενα που βαλες ντοματια το Νοέμβριο; :P
  Οι μονες ντοματιες που χουν καρπο τετοια εποχη ειναι οσες ζουν σε θερμοκήπιο, δλδ με αυτο εννοώ ότι οι ντοματιες σου ειναι ολιγον εκτός εποχής, ισως οι καρποι τραβαν τη δυναμη των φυτων, δε ξέρω, παντως δε θα επρεπε να εχουν καρπο τετοια εποχη, δλδ ουτε καν λουλουδια δε θα επρεπε να εχουν

 58. Πανος Συνοδινος says:

  Χαιρετε και απο μενα και μπραβο για τις χρηστικοτατες πληροφοριες.

  Σκοπευω κι εγω να ξεκινησω ντοματα στην βεραντα μου. Να προτιμησω γλαστρες ή ζαρντινιερες?
  Φτανει ας πουμε μια ζαρντινιερα 80 εκ μηκος με 30-35 εκ βαθος?

 59. magica says:

  προτίμησε γλάστρα με μεγαλύτερο βάθος καλύτερα

 60. nectaria says:

  Αρετη μαλον το φυτο εχει κανει τον κυκλο του και ετυμαζεται να πεθανει δεν θα οριμασουν οι ντοματες αν ειναι αυτο που φανταζομαι.Δηλαδη το φυτο εζησε σε ψευδαισθηση χρονου , ανθησε σε λαθος χρονο, καρπισε σε λαθος χρονο αλλα δεν εχει την θερμοκρασια να οριμασει του καρπους του και νομιζοντας οτι το εκανε ετημαζεται να πεθανει.Αυτο το επαθα πριν χρονια μα κατι ντοματιες που μου βγηκαν μονες τους μεσα στο φθηνοπωρο και ειχα αυτα τα αποτελεσματα.

 61. nikolas says:

  Γεια σας.θα χαρω να με δεχτητε στην παρεα σας.σας ευχαριστω …

 62. nikolas says:

  Λοιπον εγω δεν ειμαι απο τους τυχερους που εχουν κηπο,μα τουλαχιστον εχω ταρατσα,εχω μονοκατοικια.Απο την προηγουμενη χρονια εχω φτιαξει ταρατσοκηπο,με δεντρα και φυτα.τωρα εβαλα και ντοματιες και αγγουριες[ετοιμα φυτα].υποτειθετε πως ειναι βιολογικες.ετσι κι αλλιως δεν βαζω χημικα λιπασματα στα δεντρα και στα φυτα μου.προτιμο να εχουν μικροτερη παραγωγη αλλα να ειναι υγειη.Ενοητε πως ολα ειναι σε γλαστρες.Απο δεντρα εχω μια βερικοκια,μια δαμασκηνια,μια συκια,δυο ροδιες ερμιονης,μια βανιλια,δυο γκοτζι μπερυ,πεντε μυρτιλα,και απο θαμνους ενα βατομουρο και ενα φραγγοσταφυλο.Απο καλωπιστηκα τεσσερα βιβουρνο δυο πασιφλωρες,μια αναριχωμενη τριανταφυλλια μια δενδρωδη και μια αναριχωμενη χωρις αγγαθια,μια μυρτια,δυο καπενσιες,και διαφορα λουλουδια.Μεχρι στιγνης ολα πανε καλα.Μονον με τα γκοτζι ειχα ενα θεμα .αναπτηχθηκαν πολυ γρηγορα και επιδη οι βλαστοι ηταν πολυ τρυφεροι,επιασαν μελιγγρα ,μα παρα πολυ δεν εχω ποτε ξαναδη τοση πολυ μελιγγρα.Το αντιμετωπισα με αρκετες δωσεις σαπουνονερου με λιγο οινοπνευμα,και τωρα εχουν αρχιση να συνερχοντε.Εαν εχετε καποιες γνωμες απο εμπειρια ,καλοδεχουμενες.εκ των προτερων σας ευχαριστω…….

 63. petros says:

  θα ηθελα να ροτισω γεια της ντοματες εχω φυτεπσει δυο πριν εναν μηνα εχουν μεγαλωσει 10 ποντους ποσω καιρω θελουν γεια να βγαλουν ανθωσ και μετα καρπο?

 64. basilis says:

  theloun peripou 2 me 2misi mines petro gia na vgoun sporoi!:)

 65. basilis says:

  signomi mperdeftika gia na vgous anthoi.sory

 66. Kostas says:

  Γειά σας,
  Εχω φυτέξει σε γλάστρα μια ντοματιά έχει φτάσει ήδη τα 50 εκατοστά περίπου και έχει πετάξει και ανθάκια. Μου είπανε να μην την ποτίζω πολύ για να δέσει καρπούς. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι οταν λένε να μην την ποτίζω δηλαδή κάθε πόσο , 2 φορες τη βδομάδα , 1 ? Το φυτό μου ζητάει νερό φαίνεται από την όψη και δεν ξέρω αν πρέπει να το ποτίσω και πότε

 67. petros says:

  thenks vasili pane poli kala oi ntonates mou.. exoun vgalei kai louloudakia. theloun katholou kladema… kserei kaneis?

 68. petros says:

  thn idia aporia me esena exw kwsta..sxetika me to potisma

 69. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Η ΤΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΥΝΑΤΟΣ ΗΛΙΟΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΓΕΡΝΟΥΝ,
  ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΑΝ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΙΓΜΕΝΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΝΕΡΟ.
  Η ΕΠΟΧΗ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΟΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΛΟΙΩΣΕ ΤΣΟΦΛΙΑ ΑΥΓΩΝ ΚΑΙ ΘΑΨΕ ΤΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΤΗΣ ΓΥΡΩ.
  ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΪ ΝΩΡΙΣ.

 70. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΝΙΚΟΛΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ,
  ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΙΠΕΡΙ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΖΟ ΚΑΙ ΡΙΞΕ ΜΕΣΑ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΟ ΒΑΖΟ.
  ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΗΜΕΡΑ ΡΙΞΕ ΕΝΑ ΔΑΚΤΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΣΤΟ ΨΕΚΑΣΤΗΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΨΕΚΑΣΕ ΤΗΝ ΜΕΛΙΓΚΡΑ.
  ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ…ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ.
  ΑΝΑΜΕΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ…!!!

 71. Κώστας says:

  Γεια χαρά σε όλους κι εγώ πρώτη φορά φέτος είπα να ξεκινήσω ντοματιές σε γλάστρες έχω βαλει περίπου 5 ρίζες σε γλάστρες των 30 εκατοστών βάθος.Με το πότισμα έχω κι εγώ πολλές απορίες.Εχω περίπου 2 εβδομάδες που τις έβαλα τις έχω ποτίσει 2 φορές περίπου έχουν ήδη βγάλει τα πρώτα άνθη και παρόλο που τις άφηνω μέρες απότιστες φάινονται σε καλή κατάσταση.Αν μπορεί κάποιος να μου πει πότε πρέπει να βάλω κοπριά και πόση περίπου ανά γλάστρα;;Και κάθε πότε θα εαναλαμβάνω την προσθήκη κοπριάς;;Ευχαριστώ.

 72. petros says:

  geia se olous na rwtisw kati re paidia h ntomatia geia na petaksei anthos prepei na meinei apotisth h na potizetai kanonika????

 73. Simik says:

  otan exoyn anthakia potizete 1-2 fores / ebdomada (eksartatai kai apo to hlio zesti klp) kai “kladeyete” ta xamhla axrista kladia

 74. Chrysa says:

  Geia sas paidia,sas parakalw kapoios na mou pei ti na kanw. Exw se glastres ntomaties cherry, einai 2 metra, exoun liga ntomatakia kai polla anthh.Prin 2 meres eida ena fullo gemato trupes kai shmera ta misa anthh xathikan, san na ta ekopse kapoios me ta kotsanakia tous. Tis potizw kathe 2 meres apo ligo giati kanei zesth(Texas).Den kserw ti na kanw einai prwth fora pou asxoloumai me ntomaties. Diabazw auta pou grafetai kai olo kai kati mathainw.Perimenw bohtheia apo sas… euxaristw.

 75. soulis says:

  καλημερα θελω να ρωτησω για την ντοματια σε γλαστρα ποιο ειναι το ιδανικο βαθος για να καρποφορησει σιγουρα ?? κ αν χρησιμοποιησω κοπρια να την ριξω στην επιφανεια η να την ανακατεψω καλυτερα με το χωμα σε ευχαριστω

 76. xristina says:

  xairete..!!exo mia erotisi.fite4a 1 tomatia se glastra kai evgale arketous anthous opou ston 1 antho vlastise mia tomata. megalose arketa alla exei liges meres pu den vlepo diafora sto megethos..epeisis edo kai 1 mina peripou stous allous anthous vlepo tomates pano tous alla den megalosan katholou..exei kati pou mporo na kano?? euxaristo!

 77. elena says:

  καλησπερα σ ολη τη παρεα.Φυτεψα σε ζαρτινιερα στη ταρατσα φυτα απο φυτωριο.δεν ξερω αν ειναι βιολογικα.Ψηλωσαν σχεδον ενα μετρο κ εκαναν πολλα ανθη κ ντοματουλες.Ενω ειναι πρασινες εκαναν γραμμες καφε κ δεν φαινονται πολυ καλες.μηπως θα βοηθουσαν τα τσοφλια αυγων?Μετα βρηκα ντοπια κ φυτεψα αλλα μεγαλωνει πολυ αργα κ θελω να τη μεταφυτεψω σε μεγαλυτερη κ πιο βαθια γλαστρα.λετε να παθει κατι?Ευχαριστω

 78. GeRaSiMoS says:

  Καλησπέρα,

  Είναι φέτος η πρωτη χρονιά που δοκιμάζω να καλλιεργήσω ντομάτα σε ζαρτινιέρα.
  Έχω φυτέψει τρεις διαφορετικές αυθεντικές ποικιλίες ντομάτας:
  Μπατάλα, Άνυδρο ντοματάκι σαντορίνης & ντοματάκι Νάξου.

  Τις φροντίζω και τις παρατηρώ σχεδόν καθημερινά. Χρησιμοποίησα 2/3 χώμα & 1/3 compost. Τους έριξα δυο φορες θειοχαλκό, μια φορά μαρμαρόσκονη για ασβέστιο (πριν 5 μέρες) και τις πότιζα καθε μέρα από λίγο (πλην σαντορίνης; κάθε 4 μέρες), μέχρις ότου χάλασε ο καιρός, όπου λόγω της υγρασίας & της λίγης βροχής που έπεσε στις ζαρτινιέρες, αναγκάστηκα να μειώσω το πότισμα.

  Στη συνέχεια και καθώς κάθε φυτό άρχισε να αναπτύσσει ταξιανθίες, σταμάτησα να τις ποτίζω. Στη πορεία και λόγω της υγρασίας και της πτώσης της θερμοκρασίας τα φυτά “έριξαν” κάποια απο τα άνθη τους όμως κράτησαν τα περισσότερα.

  Έχω τώρα να ποτίσω πάνω απο 15 μέρες τις μπατάλες και πάνω απο 20 τα ντοματίνια, καθώς το χώμα τους παρέμενε υγρό λόγω της ατμοσφαιρικής υγρασίας και της ελάχιστης βροχής στο χώμα.
  Όλα τα φυτά είναι μέχρι στιγμής υγιή, έχουν ξεράνει τα πιο παλιά τους άνθη και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να δένουν τους πρώτους καρπούς τους.

  Η ντομάτα σαντορίνης δέχτηκε το λιγότερο νερό, προστατεύθηκε από τη βροχή, και είναι αυτή που εμφάνισε σήμερα το πρώτο μικροσκοπικό πράσινο ντοματάκι!

  καλή επιτυχία σε όλους :))

 79. ΜΠΕΤΤΥ says:

  ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΕΝΩ ΕΚΑΝΕ ΑΝΘΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΡΑΘΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΠΟΤΙΖΩ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ ΤΙΣ ΕΧΩ 1,5 ΜΗΝΑ

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 80. Γιάννης says:

  Καλησπέρα Μπέττυ.
  Κανονικά οι ντομάτες, ειδικά τώρα το καλοκαίρι θέλουν κάθε μέρα νερό, ειδικά αυτές που τις έχεις σε γλάστρα και περιμένουν μόνο από το ποτιστήρι σου.. Εμένα οι δικές μου έχουν καρπίσει και συνεχίζουν να έχουν άνθη υγιή. Δεν ξέρω αν τελικά θα φας ντοματούλες, αν όντως τα ανθάκια τους έχουν ξεραθεί. Ξεκίνα να ποτίζεις σε καθημερινή βάση κ μακάρι να επανέλθουν. Μόνο τα ανθάκια της έχουν ξεραθεί, ή και τα φύλλα της; τα φύλλα της είναι ίσια ή έχουν γυρίσει;

 81. Snorky.gr says:

  Thn kalhmera mou apo thn Ollandia.
  Exoume ftiaksei autosxedies xulines zartinieres , me elaxisto kostos , kai upsilh apodosh.Stis duo apo autes , exoume valei laxanika, 4 diaforetika eidh marouliou , pou eudokimoun edw, kai duo alla eidh xortwn , kati san antidia…trwme twra kai duo mhnes salates apo tis zartinieres mas, olofreskes , xwris xhmika. Stis alles duo zartinieres exoume futepsei ntomates 3 diaforetika eidh. Exoun ginei 8hria, exoun kseperasei ta prosdokomena mas standarts, kai sunexizoun na megalwnoun , kai na denoun ntomates. Auto pou vlepoume , toso stis dikes mas ntomates , oso kai se alles sto ollandiko antistoixo forum, einai oti prepei na tous vgazoume ton klefth, dld ena deutero kladaki , pou futrwnei akrivws stous moisxous twn fulwn ths ntomatas. Ntomaties pou tous afhnoun epanw autous tous kleftes( etsi tous lene edw) kanoun polla megala kai paxoula fulla kai liges ntomates , enw anti8etws me komenous tous kleftes , kanoun polles ntomates kai ligotera fulla.Ntomaties me megala fulla , den afhnoun arketh trofh gia tis ntomates( karpo), gi auto tis kladeuoume ka8e toso, den xreiazonte upervoliko potisma, ligh ugrasia einai arketh.Krima pou den mporw na anevasw edw fotos.Einai omorfes kai oi zartinieres , alla kai ta futa.
  Tis euxes mou gia kala apotelesmata se olous.

 82. Βαγγελης says:

  Γεια σας παιδια…εγω σημερα πηγα στο διπλανο χωραφακι και ζητησα απο εναν γνωστο μου να μου κοψει 4 κλαδακια απο τα χαμηλα της ντοματιας του για να τα βαλω σε νερακι να βγαλουν ριζες και μετα να τα μεταφυτευσω..Αυτος ο τροπος ειναι σωστος ? και οταν βγαλουν ριζες θα τα βαλω σε μεγαλες γλαστρες αλλα δεν ξερω τι ειδους χωμα να βαλω μεσα..οποιος γνωριζει ας μου λυσει αυτες τις αποριες..ευχαριστω.

 83. Βαγγελης says:

  Επισης αλλη μια ερωτηση…επειδη κατοικω στην ορεστιαδα και εκει ο καιρος ειναι παραξενος…θα μπορουσα να εχω μια ντοματια μεσα στο σπιτι μου και με καποιον τροπο η με λαμπα η κατι αλλο να την ξεγελασω και να την κανω να ανθισει και να βγαλει και καρπους ακομα και τον χειμωνα?

 84. Γιαννης says:

  Βαγγέλη, εγώ το κλαδάκι που λες εσύ,το έβαλα κατευθείαν στο χώμα και έπιασε..στον κήπο μου έχω κοκκινόχωμα και πρόσθεσα λίγο κομπόστ. Δεν έχω δοκιμάσει να μεγαλώσω ντοματιά μέσα στο σπίτι και φαντάζομαι ότι δεν θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα ( η ντοματιά εννοώ)…εφόσον έχει ηλιοφάνεια, μπορείς να την βγάλεις στο μπαλκόνι και να την προστατέψεις με κάποιο ναυλον όταν πιάσουν τα κρύα.
  Καλή επιτυχία.

 85. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΜΑ…ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ,
  ΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ (ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ) ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΙΕΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΜΑΤΑΚΙΑ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΖΕΣΤΗ!!!
  ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΙΣΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ Η ΜΥΚΗΤΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΝΟΧΛΕΙ..,
  ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΤΟΜΑΤΑΚΙΑ ΑΥΤΑ ΩΡΙΜΑΖΟΥΝ-ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ.. ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟΥΣ 10-15 ΒΑΘΜΟΥΣ.
  ΟΠΟΤΕ…ΦΥΤΕΥΩ ΠΑΝΤΑ ΤΟΜΑΤΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΕΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΙΝ.
  ΥΠ’ΟΨΙΝ:ΟΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΤΑ ΣΚΛΗΡΑΓΩΓΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ …ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ…!!!
  ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ

 86. Βαγγελης says:

  Γεια σας παιδια :) Εγω τωρα ασχοληθηκα για πρωτη φορα γιατι μου αρεσε παρα πολυ το αντικειμενο!!! Επειδη δεν ειχα υπομονο να περιμενω την ανοιξη,λιγο αργα εβαλα 1 ντοματια και ενα αγγουρακι σε 2 γλαστρες.Τα φυτα ειναι υβριδια που τα αγορασα απο ενα μαγαζι. Κατι που με ανησυχει παρα πολυ ειναι οτι η ντοματια που πηρα γυρω στα 10 εκατοστα μεχρι να παω στο σπιτι και να ετοιμασω τις γλαστρες μου με χωμα κλπ τα φυλα της σκληριναν σαν να ξεραθηκαν και λυγισαν προς τα κατω.παρολα αυτα εγω την φυτεψα στην γλαστρα μπας και την σωσω…τι λετε εχει ελπιδες?

 87. Βαγγελης says:

  παναγιωτη εγω που ζω στην Ορεστιαδα και ξερεις κανει αρκετα κρυα εδω λες να μπορουσα να κανω το ιδιο με σενα?που φυτεψες εσυ τα δικα σου?πολη?

 88. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΠΡΩΤΟ ΑΠ’ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΩΣ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ.
  ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΣΤΕΙΛΗΣ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΟΝ ΠΕΛΙΤΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΗΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΟΥ.
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΣΠΟΡΟ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΑΓΡΙΟΥ ΝΤΟΠΙΟΥ;;ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
  ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΟΥ ΔΩΣΗ ΣΠΟΡΟ ΤΟΜΑΤΑΣ ‘Η ΑΛΛΟΝ… ΦΥΤΕΨΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗ.
  ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΘΗΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΛΙΑ..,
  ΕΠΕΙΔΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΟΣ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΕΚΕΙ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΨΩΣΗΣ ΤΟ ΧΩΜΑ ΜΕ ΤΑΒΛΕΣ ‘Η ΤΟΥΒΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟΥΣ 30 ΠΟΝΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΑΧΥΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑΧΩΝΕΜΕΝΗ ΚΟΠΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΑΓΩΝΙΕΣ…ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ…!!!

 89. ΣΤΑΘΗΣ says:

  ΓΙΑΣΟΥ Κ ΜΑGICA ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟ ΠΟΤΕ Η ΤΟΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΕΘΕΑΙΝΗ ΔΗΛ΄΄ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΡΠΟ Η ΤΟΜΑΤΙΕΣ ΕΧΟΥΝΕ ΑΡΧΗΣΕΙ ΝΑ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΣΤΑΘΗΣ

 90. Βαγγελης says:

  Παιδια !!!!!!! Παναγιωτη :) Πηρα παρακλαδια απο ντοματιες απο την Εδεσσα…ειναι μια παραδοσιακη ντοπια ποικιλια.Φυτεψα σε 4 γλαστρες τα 4 παρακλαδια και αρχησαν να μεγαλωνουν…Τα υβριδια τα πεταξα δεν θα ξανα ασχοληθω με αυτα.Τις παραδοσιακες ντοματιες τις φυτεψα στις 17 ιουλιου.Αντιμετωπισα καποια προβληματακια αλλα πιστευω τα ελυσα…Εχθες το βραδυ ψεκασα με χαλκο,ετσι μου ειπε να κανω ενας παππους γιατι μερικα φυλλα εβγαλαν σκουρες ακρες.Σημερα το πρωι που τις κοιταξα εχουν σχεδον γαλαζιες κυλιδες…αυτες ειναι απο τον χαλκο που εριξα εχθες το βραδακι?
  Παναγιωτη θα ρωτησω για σπορο και αμα βρω ευχαριστος να σου στειλω!!!

 91. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΥΑΓΓΕΛΕ,
  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΗΣ ΒΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ..,
  ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ.., ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΤΟΜΑΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΣ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ…ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΡΩΝΕ….ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
  ΕΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ, ΑΞΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΕ!!!!!
  ΠΡΩΤΗ ΣΟΥ ΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΚΑΣΤΟ ΦΥΤΟ ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ..,ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΗΣ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΗ ΚΑΛΑ…ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΗ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟ.
  ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΜΑ…ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ….ΑΥΤΗΝ ΓΥΡΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΠΟΡΟ.
  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

 92. Βαγγελης says:

  Σε ευχαριστω Παναγιωτη :) Αντε με το καλο να βγουνε οι πρωτες…κοιταξα και ειδα κατι μπουμπουκακια..ελπιζω να ανοιξουν γρηγορα.Θα παρω σπορους ετσι οπως ειπες απο τις μεσαιες….και ενοητε οποιος θελει να φαει απο την ποικιλια μου θα του στειλω σπορο να φυτεψει!Ειναι πολυ νοστιμες και απο οτι φαινεται αντεχουν σε διαφορα μερη…Εδεσσα,χαλκιδικη και τωρα Ορεστιαδα…Καραμπολα λεγεται αν την εχετε ακουστα.Παναγιωτη την Τριτη θα σου πω αν βρηκα σπορο για εκεινο που θες.

 93. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Ο.Κ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
  ΓΥΡΕΥΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΛΑ…,ΕΝΑ ΚΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΙΝ 3-5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΤΙΣΜΑ ΜΕΣΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ.
  ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΣΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ- ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ ΜΑ.. ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
  ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ…ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.

 94. Βαγγελης says:

  Γιαννη τωρα ειδα το μνμα σου….τις ντοματιες (4) τις εβαλα σε μεγαλες γλαστρες στο μπαλκονι και τις χτυπαει ο ηλιος απο τις 1 το μεσημερι εως τις 7μιση το απογευμα,εχω βαλει ομως και για σκιαση ενα πρασινο πλεγμα.Μεγαλωσαν αρκετα μεσα σε 15 μερες αλλα αντιμετωπισα πολλα θεματακια…καποια φιλα ειχαν κιτρινισει(τα εκοψα και ψεκασα και με σαπουνονερο)καποια ειχαν βγαλει καφε κυλιδες(ψεκασα με χαλκο)και τωρα ολα ειναι καταπρασινα και υγιεστατα :) μακαρι να πανε ετσι.Εβγαλαν και κατι μπουμπουκακια αλλα ακομα δεν ανοιξαν…πιστευω θα παει καλα και θα φαω εστω και 1 ντοματα :) Η καλλιεργεια αυτη ειναι καθαρα εκπαιδευτικη και πιστευω την ανοιξη θα τα παω πολυ καλα!

 95. ΠΑΙΔΙΑ, ΓΕΙΑ ΣΑΣ
  ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΜΑΤΑΚΙΑ ΤΥΠΟΥ CHERY ?

 96. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ , ΣΠΟΡΟΥΣ-ΥΒΡΙΔΙΟ, ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΛΠ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΟΛΑΟΥΣ ΣΑΣ…
  ΝΕΟΣ ΓΑΡ ΣΕ ΟΛΑ…

 97. magica says:

  Νεε Κηπουρέ το μόνο διαφορετικό που εχουν τα ντοματινια απο τις ντομάτες ειναι οτι τρως ντοματακι πιο γρήγορα και τα καταφερνουν καλύτερα σε γλάστρες. ολα τα σταδια καλλιέργειας ιδια είναι

 98. magica says:

  Σταθη αναλογα στην περιοχη που μενεις το φθινοπωράκι το φυτο θα ξεραθεί, αν πιασουν κι αποτομα κρυα μπορει να ξεμεινουν πανω και πρασινες αγουρες ντοματες, οι τελευταιες που λεμε, μερικοι τις κανουν τουρσι αν ειναι πολύ αγουρες ή τις αφηνουν στον ηλιο να ωριμασουν

 99. Myself says:

  Εγω παιδια εβαλα στην ταρατσα μου σε ζαρτινιερα για να δω πως θα πανε, ξερω ξερω οτι τις εβαλα αργα και δε περιμενω πολλα, απλα μαθαινω τα προβληματα τους και του χρονου θα ειμαι διαβασμενος.

  Του χρονου σκοπευω να βαλω (και θα το κανω) ποικιλιες οπως Marmande/ gregori’s Altai / Black Krim (μαυρες) / Marianna’s Peace / Sunset’s Red Horizon & Ding wall Scotty μια ντοματια απο καθε ποικιλια για να δω ποια θα κατσει καλα,

  Ειδικα για τις Μαυρες εχω ΜΕΓΑΛΗ περιεργεια λεμε.

  Φυσικα και εμενα η γυναικα με κοροιδευει για τα “μωρα” μου αλλα δε με πειραζει, εγω καθε πρωι τους λεω καλημερα και καθε βραδυ καληνυχτα… γυναικες.

  Παντως τωρα που τις εχω βαλει σε ζαρτινιερα μεγαλη δεν τις βλεπω να τραβανε ζορι, ομως μπορει καποιος να μου πει ποιο ειναι το μικροτερο βαθος που πρεπει να εχει η γλαστρα/ζαρτινιερα?

  Φιλικα
  Ενας Urban Gardener

 100. maria kostas says:

  emeis fitepsame ntomatia to kalokairi se mia zartiniera me va8os 25cm kai mikos 1.5 m se mpalkoni. psilwnei sinexws, exei polla kladia, exi ftasei 1.50m ipsos!!!! den simazevetai, sinexia skeftomaste pos na tin desoume pane se xila.. :) tin eixame olo to kalokairi se simeio tou mpalkoniou opou tin vlepei sxedon sinexia o ilios k tin potizoume kathe mera. olo to kalokairi eixe panw anthous alla den ekane ntomates. twra, ton septemvrio vgikan oi prwtes ntomates! k kathe mera vlepoume k kainouries. tha exei sigouria kamia 20aria ntomatoules panw. elpizw na pane ola kala kai na megalwsoun!! eimastan entelos asxetoi me tin kipouriki, apla eipame na dokimasoume! episis fitepsame k maitano, piperia, fresko kremmidaki k selino to opoio omws kitrinise k epathe kati san tin psora.. den to ekopsa omos, na dw an tha xanazontanepsei! :P

 101. Myself says:

  Και μενα τωρα αρχισε να βγαζει ντοματες, ηδη μια ειναι μεγεθος παιδικης γροθιας….

  Μιλαμε οτι ειχα σε μια “τεριαστια” ζαρτινιερα 3 και τωρα που μεγαλωσαν δεν χωρουσαν… μεγαλο μου λαθος… οποτε μετακομισα την μια με τα χιλια ζορια διοτι την εβγαλα με παρα πολυ χωμα και οταν την μεταφυτευσα αλλου μιλαμε τρελαθηκε στη αναπτυξη.. πηρε μποι εβγαλε και αλλα ανθη και το καλλυτερο εβγαλε και αυτη καρπους!!!

  Θεωρητικα αν δεν κανει καμμια παγωνια θα εχω σε κανα μηνα-δυο μηνες 15-20 ντοματες.

  Αν και εχω ετοιμο ενα ερασιτεχνικο θερμοκηπιο για να τις σκεπασω σε περιπτωση κρυου η μπορας.

  Ιδωμεν.

 102. ΜΑΡΙΑ says:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΝΤΟΜΑΤΙΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΘΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ…ΕΧΩ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΥΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΟΤΙΖΩ ΓΙΑ ΚΑΝΑ 10 ΗΜΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΑΝΕ ΑΝΘΟΙ,..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΙΣΩΣ ΑΠΟΤΥΧΩ…ΕΧΩ ΕΛΠΙΔΕΣ?ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

 103. Myself says:

  @ΜΑΡΙΑ ειχα φυτεψει 3 (ΤΡΕΙΣ) σε μια μεγαλη ζαρτινιερα εδω και κανα μηνα+ , η μια ντοματια πολυ δυνατοτερη απ την αρχη αρχισε να βγαζει καρπους οι αλλες μεγαλωναν μεν βγαζανε λουλουδια αλλα απο καρπους τιποτα.

  Μολις ειδα ποσο μεγαλωσαν επαθα την πλακα μου οποτε ειπα δε γινεται θα μετακομισουν και αμα χαλασουν χαλασαν…

  Μολις τους εδωσα χωρο αλλα ΚΑΙ διαφορα λιπασματα μιλαμε μεσα σε μια βδομαδα περιπου τρελη καρποφορια, το καθε δεντρακι πρεπει να εχει τουλαχιστον 5-8 ντοματες.

  Τα φυλα ειμαι σιγουρος (χωρις να ειμαι και ειδημων) οτι σου μαραθηκαν γιατι δεν εχουν θρεπτικα συστατικα και το χωμα δεν ειναι καλο ισως, δοκιμασε αν δεν το εχεις κανει να το ανακατεψεις με κομποστ η κοπρια.

  Α και τα φυλα νομιζω ειναι αυτα που μεταξυ των αλλων συνθετουν τις ουσιες που δινουν νοστιμια στη ντοματα οποτε χωρις φυλα μπορει να βγουν ντοματες αλλα αναρωτιεμαι τι θα ειναι.

  Και γιατι σταματησες το ποτισμα???? Εγω απ οταν βγηκαν λουλουδια τις ποτιζω καθε δυο μερες και ειμαστε ολοι χαρουμενοι.

  Α επισης να τις μιλας… τους αρεσει η κουβεντα!!!! :-)

 104. ΜΑΡΙΑ says:

  :) χαχαχα τις μηλαω! αρχησα να τις ποτιζω καθε 2 μερες και εβγαλαν περισσοτερα ανθη και αρκετα νεα φυλλα.Απο λιπασμα εριξα 1 κουταλια σε καθε γλαστρα απο βιολογικο λιπασμα σε κοκους αλλα ακομα δεν ειδα καρπο…οτι προκυψει…! οτι και να γινει δεν πειραζει εγω παντως τις μεγαλωσα.Ειναι αρκετα αργα σε λιγο θα παμε Νοεμβρη οποτε εχω σταματησει να ελπιζω.

 105. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΤΕΚΝΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΤΑ,ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΒΓΑΛΗ ΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΩΡΑΙΕΣ.
  ΕΛΕΓΞΤΕ “Η ΜΑΛΛΟΝ ΨΕΚΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΥΧΟΝ ΖΩΫΦΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΡΟΥΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ.ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ..,ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ ΙΣΩΣ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ “Η ΕΧΕΙ ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΣΙΔΗΡΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ.
  ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΙΟ..ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΜΑΤΕΣ.
  ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΩΣ ΔΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ..ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ.

 106. Myself says:

  Ανεβαινω προχτες στον ταρατσο μπαχτσε μου και τι να δω… ΟΛΑ τα φυτα μου φαγωμενα τα φυλα, μιλαμς γι Πανω απο 60% και ολο αυτο μεσα σε μια μερα καθοιτ ανεβαινω καθημερινα, ειχα δει βεβαια κανα δυο φυλαρακια φαγωμενα αλλα δεν εδωσα σημασια (κακος ΚΑΚΙΣΤΑ).

  Φυσικα αιτια ηταν μια πρασινη καποια (πολλες δηλαδη) η οποια ειχε (ειχαν) ΤΕΡΑΣΤΙΑ ορεξη απ οτι αποδειχτηκε.

  Τελικα ειχα δυο επιλογες, η καποιο φυτοφαρμακο η καποιο φυτοφαρμακο μεν βιολογικο δεν.

  Η διαφορα τους διολου εκαταφρονητη, 4 ευρω εκανε το ενα 11 το αλλο, ο γεωπονος με ειδε μπερδεμενο και μου ειπε οτι
  αν το θελω για φαγωσιμα φυτα (ντοματιες/δυοσμο/βασιλικους κτλπ) να παρω το βιολογικο αλλιως δεν υπαρχει λογος να μην παρω το αλλο.

  Τελικα πηρα το βιολογικο και φυσικα εκανε δουλεια, τωρα βεβαια με πιανει η καρδια μου οταν βλεπω πως εχει γινει ο
  κηπος μου… δεν πειραζει ομως εμαθα το μαθημα μου.

  Με την παραμικρη τρυπα πλεον θα ψεκαζω, να μην σας πω προληπτικα μια φορα τον μηνα (αν και δεν εχει νοημα βεβαια το ξερω).

 107. Παναγιώτης says:

  καλή και χρήσιμη η ιστοσελίδα σας!μπάβο

 108. Alexandra says:

  Εμένα [δεν ξέρω πώς] αλλα είδα να μεγαλώνουν καποια κλαδάκια σε μια γλάστρα. 3 για την ακρείβια. Αυτά μεγάλωσαν και διαποίστωσα οτι ηταν ντοματιές. Αυτό ξεκίνησε γύρω στον Οκτώβριο. Χαίρουν ακρας υγείας, και χαίρομαι γι αυτό. Αλλά μετά απο οσα διάβασα απογοητεύτικα
  γιατί φοβάμαι οτι ξεγελάστηκαν [ισως] με το καλό καιρό που είχαμε και δεν θα επηζήσουν.
  Μήπως μπορείτε να μου πείτε τί μπορώ να κάνω για να δώ [εστω]και μια ντοματούλα;
  Επίσης να πώ οτι και οι 3 εχουν αγκαλιαστεί και μεγαλώνουν το ίδιο μαζύ.
  Ευχαριστώ πολύ.

 109. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ,
  ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΣ ΤΟΜΑΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ..,ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ..ΚΑΙ ΕΦ’ΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ 15 ΠΟΝΤΟΥΣ ΥΨΟΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΟΥ ΡΙΞΕ ΛΙΓΟ ΣΙΔΕΡΟ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ) ΔΙΑΛΥΜΜΕΝΟ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΗ ΤΑ ΚΡΥΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ…,
  ΑΝ ΔΕ.. ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΟΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΡΙΞΕ- ΛΙΓΟ- ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΗ
  ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑ..ΚΑΙ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΛΟΓΩ ΧΕΙΜΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΜΠΙΕΣ, ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ Κ.Λ.Π.
  ΝΑΡΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΩΡΑ.
  ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΗΛΙΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ..ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ Ο ..ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ.
  Η..ΚΑΛΑ ΧΩΝΕΜΕΝΗ ΚΟΠΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΠΑΝΣΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ.
  ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΤΕΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ!!!
  ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΡΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ..ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΩ
  ΒΕΒΑΙΩΣ-ΒΕΒΑΙΩΣ!!!

 110. Alexandra says:

  ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ. Πολύ σ’ευχαριστώ Παναγιώτη για την απάντηση σου για τις χρήσιμες πληροφορίες σου.
  Μπααα, κότες δεν υπάρχουν στο Παγκράτι.Χι χι χι.
  Γιατί ετσι οπως πάμε μπορεί και κότες και αλλα ζώα να δούμε για να εχουμε να φάμε. Χι χι χι.

  Επειδή μου είπες οτι μπορώ να σε ρωτάω, Εχω λοιπόν 2 ερωτήσεις.
  Μια φορά μόνο να βάλω σίδηρο ή να το επαναλάβω.
  Και κοπριά να βάλω τώρα;
  Σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Καλά βράδυ.

 111. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ..,
  Η ΚΟΠΡΙΑ ΤΩΡΑ ΑΣ ΜΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΟΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ..
  ΤΟ ΔΕ ΣΙΔΗΡΟ ΑΝΑ 20 ΗΜΕΡΕΣ 2 ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΓΩΝΙΑ.
  Η ΚΟΠΡΙΑ ΑΣ ΜΠΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΝΝΟΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ..ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΡΙΖΑ.
  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΓΩΝΙΕΣ ΟΤΑΝ ΔΗΛ.ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟΥΣ 0-5 ΒΑΘΜΟΥΣ.., ΙΣΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΥΓΡΑΣΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΑ ΟΡΘΙΑ.
  ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ..
  ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΚΥΛΑΚΙΑ “Η ΓΑΤΑΚΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙΑ “Η ΚΟΤΟΥΛΕΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΙΝΟΥΣΕ;;
  ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΥΛΕΣ.. ΜΟΝΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ..
  ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!
  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ…

 112. Myself says:

  Παιδια επειδη εδω δεν μπορω να ανεβασω φωτογραφιες δεστε στο λινκ να παρετε μια ιδεα τι κανω και το κυριοτερο τι προβληματα αντιμετωπιζω… Εχει ενδιαφερον (ελπιζω)

  http://fyta.createforumhosting.com/topic-t8979.html

 113. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  MYSELF ΓΕΙΑ ΣΟΥ,
  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΟΥ..,
  ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗ ΣΤΡΑΓΓΙΣΙΣ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΤΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΞΕ ΣΟΥ (ΣΩΛΗΝΑΚΙ).
  ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΗΣ ΝΑ ΡΙΞΗΣ ΑΛΑΦΡΟΠΕΤΡΑ ΔΥΟ ΔΑΚΤΥΛΑ(ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΑΤΟ) ΠΑΧΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΚΑΛΗ ΣΤΡΑΓΓΙΣΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ.
  ΤΥΡΦΗ-ΠΕΡΛΙΤΗΣ-ΦΥΤΟΧΩΜΑ -ΚΟΠΡΙΑ-ΚΑΣΤΑΝΟΧΩΜΑ ΣΥΝ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ ΚΑΛΑ..ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΜΕΝΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΠΙΖΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΣΟ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ.
  ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ..ΑΞΙΟΣ
  ΚΑΛΕΣ ΣΟΔΕΙΕΣ
  ΓΕΙΑ ΣΟΥ

 114. Haris says:

  Γιατί όχι σε ζαρτνινιέρα?

 115. Myself says:

  @παναγιωτης Τα περισοτερα λεφτα μου εχουν φυγει στα υλικα για την μονωση (δεν την εχω κανει ακομα λογω καιρου) μιλαμε ΑΝ ηξερα ΠΟΣΟ θα μου κοστιζε μπορει και να μην το εκανα, κυριολεκτικα η μονωση ειναι ολα τα λεφτα!!!

  Υπαρχουν 3 εξοδοι για το νερο, δεν εχω σκεφτει ακομη πρακτικα ΠΩΣ θα το κανω να μην βουλωνει, μαλον οπως ειπες με μια-δυο στρωσεις ελαφροπετρα η περλιτη (καλλυτερο μου ακουγετε)… ιδωμεν

  Εγω για το χωμα λεω 2 φυτοχωμα 1 κοκκινοχωμα (χωρις πετρες)

  Πασα ιδεα δεκτη και ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

 116. Myself says:

  @Haris Διοτι εβαλα σε ζαρντινιερα 80-90+ λιτρων (Ειναι μεγαλη πιστεψε με) 2 ντοματιες και τρομαξα διοτι οταν μεγαλωσαν ΔΕΝ χωρουσανε, επισης ηθελα (θελω) χωρο για καροτα
  και μαρουλια, αμα δεις στις φωτο δεν ειναι κατασταση αυτη.

  Χρονο ειχα χωρο ειχα, για το τι μου γινετε ιδεα δεν ειχα αλλα βρισκω τον δρομο μου σιγα σιγα…

 117. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  MYSELF..ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ,
  ΑΝ ΒΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ ΕΠΙΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΤΥΡΦΗ ΨΙΛΗ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΗ ΠΡΩΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ… ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟΧΩΜΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ.
  ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΕΡΛΙΤΗ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΧΟΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΥΦΗΣ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙ “Η ΓΑΡΜΠΙΛΙ Ο.Κ.
  Η ΜΟΝΩΣΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΠΑΝΤΑ, ΜΑ…ΕΣΩΣΕΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΠΩΣ-[ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΙΡΑ]-ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ…ΤΡΩΝΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ.
  ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ..Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΦΥΤΕΜΑΤΑ.
  ΜΑΡΟΥΛΙΑ,ΓΟΥΛΕΣ,ΣΑΛΑΤΕΣ.ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ,ΡΕΠΑΝΑΚΙΑ,ΚΑΡΔΑΜΟ,
  ΣΚΟΡΔΑ,ΡΟΚΑ,ΚΑΙ ΤΟΜΑΤΕΣ, ΠΙΠΠΕΡΙΤΣΕΣ ΚΑΥΤΕΡΕΣ Κ.Λ.Π
  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  ΓΕΙΑ ΣΟΥ

 118. EΛΕΝΗ says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!!! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ SITE!!! ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΛΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΗΠΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΖΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΡΑΝΤΑ! ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΣΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΦΥΝΤΑΝΑΚΙΑ Κ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΚΗΠΟ ΜΟΥ! ΟΜΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ Κ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΙΒΡΙΔΙΑ! ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ? Ή ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΡΠΟΥΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ? ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΛΙΤΗ Κ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΚΕΙ! ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ “ΤΡΑΠΕΖΑ” ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ???

 119. Iraklis says:

  Καλησπέρα σε όλους .
  Έκανα ένα μικρό σπορείο και φύτεψα σπόρο ντομάτας , τους παρέχω θερμοκρασία από ειδική λάμπα και οι σπόροι φύτρωσαν και έγιναν 3-4 πόντους, τα ποτίζω μέρα παρά μέρα με ένα μικρό ψεκαστηράκι αλά νομίζω πώς ψιλώνουν με τα δυο πρώτα φύλα και κάνουν λεπτό κορμό.
  Μήπως γνωρίζει κάποιος με πιο τρόπο θα κάνω τους κορμούς πιο χοντρούς και πιο δυνατούς .
  Ευχαριστώ.

 120. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  iraklis:ΓΕΙΑ ΣΟΥ ..,Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΗΛΙΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΜΑ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΡΜΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
  ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΗΛΙΟΣ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ..ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΟΧΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΤΙ…
  ΑΝ ΒΡΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΦΤΙΑΞΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΧΥΜΟ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΔΥΝΑΜΩΣΗ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ…!ΛΙΓΟ -ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΨΕΚΑΣΜΑ ΑΚΟΜΗ.
  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 121. nikos says:

  tha hthela na rwthsw otan tha valoume toys sporoys sta mikra glastrakia poso nero tha prepei na rixnoyme

 122. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΙΚΟ..
  ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ:
  ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΟΤΙΣΗΣ ΤΟ ΧΩΜΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΡΙΞΗΣ ΛΙΓΟ ΧΩΜΑ ΙΣΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ..ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΗ ΖΕΛΑΤΙΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΟΜΩΣ..ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΙΣ ΤΟ ΝΑΎΛΟΝ..ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΦΩΣ ΜΑ ΟΧΙ ΕΝΤΟΝΟ ΚΑΤ’ΕΥΘΕΙΑΝ ΗΛΙΟ.. ΚΑΙ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΤΑ 10-15 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΤΑ ΦΥΤΕΥΕΙΣ ΣΕ ΧΩΜΑ ΚΑΤΩ “Η ΓΛΑΣΤΡΑ..
  Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΑΛΙ ΑΦΡΑΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΧΩΜΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΝΕΡΟ ΜΕ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΝΕΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΑ…ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΛΙΣ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ 15 ΠΟΝΤΟΥΣ ΦΥΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ..ΜΕ ΗΛΙΟ..!
  ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΕΠΟΧΗΝ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ
  ΚΑΝΟΥΝ ΘΡΑΥΣΙΝ…
  ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΝ ΑΛΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ -ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΑΡΩΝ.
  ΧΑΙΡΕ..ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΠΟΡΑ.

 123. nikos says:

  eyxaristw poly panagioth . tha efarmosw thn prwth methodo ayrio se pothrakia plastika toy nerou ! meta thn diadikasia ths topothethshs ton sporwn posh posothta nero rixneis kathe mera ?

 124. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΝΙΚΟ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ,
  ΑΝ ΒΑΛΗΣ ΣΕ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΩΜΑ…, ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΑ ΤΡΥΠΗΣΗΣ ΜΕ ΠΥΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΚΑ (4 ΤΡΥΠΟΥΛΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ)ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΓΙΑ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΤΟ ΡΟΥΦΑΝΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ..ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΓΡΑΣΙΑ…ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΛΟΥΜΕ…
  ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΕΛΑΤΙΝΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ…

 125. Eλεάνα says:

  Καλημέρα σας. Διάβασα το άρθρο σας γιατί θέλω να φυτέψω λαχανικά στην βεράντα μας. Στην αρχή ήμουν δύσπιστη ως προς το αν θα γινόταν να τα φυτέψω αυτά σε γλάστρες, γιατί δεν έχουμε κήπο αλλά έχουμε μια μεγάλη βεράντα και είναι άδεια και πιστεύω πως είναι ο καταλληλότερος τρόπος να την εκμεταλλευτώ. Θ αμπορούσατε να μου πείτε λίγο κάτι; τώρα που εγώ θέλω να φυτέψω πολλά και διάφορα λαχανικά θα αντέξουν αυτόν τον καιρό; και πόσος καιρός χρειάζεται για να βγει φύλλωμα από την ντοματιά; και μια ακόμη ερώτηση. είχα πάρει σπόρους απο ένα ανθωπολείο για μελιτζανες,μαρούλια και τέτοια. είναι έμπιστα αυτά; πόσο καιρό θα πάρει για να αρχίσει να μεγαλώνει ο σπόρος αυτός; υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος; πχ να πάρω μαρούλι και να χρησιμοποιήσω αυτο για φύτευση;;

 126. ιολη says:

  γεια σας !! :) διαβασα το αρθρο σας και θα ηθελα να σας ρωτησω .. ειναι προβλημα αν τους σπορους τους βαλω απο την αρχη σε μεγαλη γλαστρα και οχι σε μικρα γλαστρακια ??ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ εκ των προτερων :D !

 127. magica says:

  οχι Ιόλη δεν υπάρχει πρόβλημα

 128. Μαρία Μ. says:

  παιδια συγχαρητηρια! Διάβασα όλα τα σχόλια απόψε, και στα αλήθεια, έμαθα πολλα. Μονοκατοικία (μικρή), οπότε κι εγώ καλλιεργώ σε γλάστρες… Φέτος έχω βάλει σπόρο ντομάτας σε ζαρντινιέρες. Μάλλον πολλές μαζί. Έχουν πάρει ύψος (1 μέτρο και, πολλά άνθη, καθόλου καρπός…) Τα φύλλα ξεραίνονται από κάτω. Μετά από όσα διάβασα θα αραιώσω το πότισμα και την ποσότητα νερού… Θα δω όμως καρπούς; Τι άλλο μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ και χαίρομαι ειλικρινά που έστω κι έτσι γνωρίζω ανθρώπους με ευαισθησίες που αντιμετωπίζουν τα φυτά σαν “όντα” ή ‘μωρά” και τα φωτογραφίζουν, τους μιλάνε και παίρνουν δύναμη… Να είστε όλοι καλά!

 129. Νίκος says:

  Καλησπέρα ψάχνω σπόρους από ντομάτα καραμπόλα. Θέλω να φυτέψω γύρω στις 5 ντοματιές. Γνωρίζετε αν υπάρχει τρόπος να βρω και πως μπορώ να τους προμηθευτώ;

 130. Ειρήνη says:

  Καλημέρα και απο μένα,
  η ερωτηση μου ειναι η εξής: ποτε κανω μεταφύτευση σε μεγαλη γλάστρα; εχουν βγαλει φυλλαρακια αλλα δεν ξερω ποτε πρεπει να τα μεταφέρω.

 131. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΝΤΟΜΑΤΙΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΙ ΜΥΓΑΚΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *