14.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσες να σκεφτείς καλοκαιριάτικα είναι πως η ντομάτα είναι εχθρός του αγγουριού. Και όμως ισχύει. Και θα σου πω το γιατί.

Αχ όμορφο καλοκαιράκι με τα υπέροχα μυρωδάτα λαχανικά σου και τους εφήμερους έρωτες. Και αν η βασίλισσα του καλοκαιριού είναι η κατακόκκινη ποθητή ντομάτα, ο βασιλιάς σίγουρα είναι ο σύντροφος της, το καταπράσινο αγγουράκι. Όμως εγώ στο λέω και να το θυμάσαι πως αυτοί μαζί δε κάνουνε και χώρια δε μπορούνε. Μιλάμε για μεγάλο πάθος και σχέση αγάπης -μίσους. Στο ορκίζομαι!

Φυσικά, από τη μάχη, χαμένο βγαίνει πάντοτε το αγγούρι που μαραζώνει από τον καημό του και αρχίζει να ρυτιδιάζει και να γερνά πριν από την ώρα του. Ζωή να ‘χουμε να το θυμόμαστε την ώρα που θα αγοράζουμε το επόμενο φρέσκο αγγούρι. Γιατί η ντομάτα μας είναι ακόμα υπέροχη και χρειάζεται νέο σύντροφο την ώρα που θα κάνει τη μεγάλη της έξοδο στο πιάτο μας για να στροβιλιστεί στο ελαιόλαδο, πασπαλισμένη με ανθούς αλατιού.

Καμιά φορά, τα πράγματα που θεωρούμε απολύτως ταιριαστά στην πραγματικότητα έχουν ένα είδος ασυμβατότητας. Και αυτό ισχύει στη συμβίωση της ντομάτας και του αγγουριού μέσα στο ψυγείο που έχουν στήσει την εφήμερη ερωτική τους φωλιά.

Όπως ωριμάζει η ντομάτα μας, και ειδικά αν είναι τραυματισμένη εκλύει ένα πράμα που λέγεται αιθυλένιο (ή αλλιώς αιθένιο) και δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν υδρογονάνθρακα που παράγεται από τους φυτικούς οργανισμούς και βοηθάει στην ωρίμανση τους.  Είναι τόσο σημαντικό ώστε το χρησιμοποιούν επιπρόσθετα και ως ορμόνη ωρίμανσης όταν ο καρπός μαζεύεται από το χωράφι ψιλοάγουρος.

Το αγγουράκι από την άλλη έχει ένα είδος ευαισθησίας και δεν ανέχεται το αιθυλένιο κοντά του γιατί του δημιουργεί πρόβλημα και το κάνει να μαραζώνει πριν από την ώρα του. Οπότε όπως καταλαβαίνετε το ζεύγος μας δε θα πρέπει να μπορεί να φλερτάρει μέσα στο ψυγείο. Αφήστε τους να αναπτύξουν τον έρωτα τους μέσα στο πιάτο σας και κρατήστε το αγγούρι προστατευμένο μακριά από τη ντομάτα στο ψυγείο σας.

Κι επειδή αυτή η ανάρτηση που αναλύει τον έρωτα της ντομάτας με το αγγούρι άρχισε να μου θυμίζει ΚΑΙ ζώδια, θα προσθέσω για το τέλος ότι η σχέση του αγγουριού με τις μπανάνες, τα νεκταρίνια και τα πεπόνια  δεν είναι συμβατή επίσης. Αλλά αυτό είναι και λογικό μάλλον γιατί δε θα τα βάζατε ποτέ μαζί ούτε στο πιάτο σας. Οπότε κρατήστε τα σε απόσταση και στο ψυγείο σας.

Αυτά έχει η ζωή όμως, οι μεγάλοι έρωτες δεν είναι ποτέ εύκολοι. Κι αν σας έκανε εντύπωση η ασυμβατότητα του αγγουριού με τη σέξι ντομάτα που να σας πω και για την ασυμβατότητα του καρπουζιού με το πεπόνι. Ίσως την άλλη εβδομάδα, για να έχει και λίγο σασπένς η σαπουνόπερα.