28.08.2013 - Μαίρη Χαρίσκου – 18 ΣΧΟΛΙΑ

Τα μικρά ένοχα μυστικά πίσω από την σπιτική κονσερβοποίηση ντομάτας που επιμελώς αποκρύπτουμε από τους πρωτάρηδες για να μη φρικάρουν

Όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσα να γράφω ύμνους για την διατήρηση σάλτσας ντομάτας σε βάζα. Δηλαδή για να είμαστε ειλικρινής το έκανα και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί λατρεύω τη σπιτική σάλτσα ντομάτας μέσα στο καταχείμωνο.

Αυτό που δεν έκανα ποτέ όμως είναι να σας δείξω το μόνο λόγο για τον οποίο δε θα ήθελες να ξεκινήσεις να φτιάχνεις σάλτσες ντομάτας σε βάζα. Χθες το ξημέρωμα, μεταξύ σοβαρού και αστείου λέω στον καλό φίλο μου τον Γρηγόρη “δε θα θελες να δεις την κουζίνα μου τώρα”. Με έπρηζε να βγάλω μια φωτογραφία αλλά βαριόμουν μετά από τόσες ώρες σαλτσοδιαδικασίας να ψάχνω τη μηχανή.

Οπότε σήμερα πριν την καθαρίσω σκέφτηκα οτι ναι, είναι καλό να τη βγάλω μια φωτογραφία γιατί είμαστε μαθημένοι στις λουστραρισμένες φωτογραφίες του διαδικτύου που κρύβουν τα μικρά ένοχα μυστικά. Το ξέρατε ότι αυτοί που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τις συνταγές έχουν μέχρι και αχρησιμοποίητα μαχαιροπήρουνα, πιατικά, δισκους κοπής και ότι άλλο μόνο και μόνο για τις φωτογραφίες; Μια εποχή μάλιστα πήγα να μπω κι εγώ σε αυτό το τρυπάκι αλλά μετά κατάλαβα ότι είναι λίγο βλακεία, πέρα από το οικονομικό δηλαδή θα θελες μια ολόκληρη ντουλάπα μόνο και μόνο για όλα αυτά τα βοηθητικά αντικείμενα.

Το μικρό ένοχο μυστικό λοιπόν της διαδικασίας σπιτικής κονσερβοποίησης σάλτσας ντομάτας είναι το after της κουζίνας σας που μοιάζει κάπως έτσι.

kouzina-after

Συγκεκριμένα αυτό είναι το after αφού πέρασαν 40 κιλά ντομάτες μέσα από δυο κατσαρόλες. Φυσικά θα μπορούσα ίσως να το αποφύγω αν είχα τεράστιες κατσαρόλες ή αν τις γέμιζα μέχρι τη μέση αλλά ας είμαστε ειλικρινείς…. ούτε κανέναν λόχο έχω να ταίζω στο σπίτι για να αγοράζω καζάνια, ούτε χώρο για να αποθηκεύω τα καζάνια, ούτε και διάθεση να αγοράσω κατσαρόλες-καζάνια, ούτε υπομονή να φτιάχνω σάλτσα σε μισογεμάτες κατσαρόλες. Φτιάχνω πράγματα με ότι σκεύη χρησιμοποιώ καθημερινά και αυτή είναι μια εικόνα που ξέρω ότι θα αντιμετωπίσω αφού τελειώσω τις σάλτσες μου.

Το θέαμα μπορεί να μοιάζει τρομακτικό σε άτομα που δεν εχουν κάνει ποτέ σάλτσες ντομάτας για βάζα και ίσως να είναι λιγουλάκι αφού μοιάζει λες και έσφαξα άνθρωπο εκεί πάνω. Μετά από καιρό όμως σας υπόσχομαι ότι θα το βλέπετε ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό και θα είστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσετε.