17.11.2009 - Updated 1.12.2011 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Δε ξέρω ποιες υπηρεσίες θεωρείτε άχρηστες στην Ελλάδα αλλά εγώ θεωρώ άχρηστο τον ΟΑΕΔ.

oaed Δε βρίσκω λόγο ύπαρξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας με το όνομα αυτό.

Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού είναι το πλήρες όνομα του κι εγώ μπορώ να σκεφτώ μερικά άλλα ονόματα να τον βαφτίσω. Θα μπορούσε να λέγεται “Οργανισμός Ταλαιπωρίας Ανέργων”, “Μάταια Όνειρα Ανέργων”, “Δίνουμε Επιδοτήσεις Αν Έχεις Φράγκα”, “Προσφορά Άχρηστων Σεμιναρίων για Μείωση του Ποσοστού Ανεργίας”, Προγράμματα Stage Επί Παραγγελία (μας τέλειωσε αυτό), “Δινουμε Επιδοτήσεις στο Αφεντικό σου Αρκεί να τον Βρεις Μονος Σου” και είμαι σίγουρη πως κι εσείς θα έχετε άπειρες ιδέες για να τον ξαναβαφτίσουμε.

Το μόνο πράγμα που σίγουρα δε μπορεί να κάνει ο ΟΑΕΔ είναι να βρει δουλειά σε έναν άνεργο. Κι αυτό δεν είναι απλά κοινό μυστικό, το ξέρει και η κουτσή Μαρία πια.

Χθες που λέτε πήγα στον ΟΑΕΔ για να βγάλω Κάρτα Ανεργίας. Όχι για να βρω δουλειά, αυτά είπαμε δε γίνονται και αν είχα 5-6 χιλιάρικα που χρειάζονται για να πάρεις επιδότηση ως ελεύθερος επαγγελματίας την έστηνα μόνη μου την επιχείριση και χωρίς το νταλκα του ΟΑΕΔ πάνω από το κεφάλι μου.

Για το κολ@επίδομα που συζητάνε στα κανάλια πήγα. Δηλαδή για να είμαι περισσότερο ακριβής, για να μη με πρήζουν άλλο από το οικογενειακό μου περιβάλλον γιατί δεν έχω πάρει ποτέ κανένα βοήθημα του ΟΑΕΔ από όσα βγάζουν κατα καιρούς πήγα. Έφαγα πολύ πρήξιμο αυτές τις μέρες, ανυπόφορη κατάσταση.

Φυσικά εκτός από μένα πήγαν και εκατοντάδες άλλα άτομα. Δε χωρούσαν μέσα και απέξω γινόταν πανικός. Όσο περίμενα, σκεφτόμουν που θα κρυφτούν όλοι αυτοί αν πιάσει καμιά βροχή, αλλά ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός.

Πήρα που λέτε το νουμεράκι μου κι έγραφε πως θα με εξυπηρετήσουν σε μισή ώρα. Μετά από περίπου 4 ώρες έφτασε η σειρά μου. Στο ενδιάμεσο την έβγαλα σε ένα παρκάκι νεκροταφείων όπου υπήρχαν τα πλησιέστερα παγκάκια.

Μέσα στο παρκάκι είχε και δημόσιες τουαλέτες. Κλειστές με λαμαρίνες γιατί πήγαιναν λέει εκεί τα πρεζόνια.  Το άτομο που με συνόδευε με το έτσι θέλω γιατί ήταν σίγουρο πως μετά από την πρώτη ώρα αναμονής θα τσάκιζαν τα νεύρα μου, θα έστελνα στο διάολο ολόκληρη την οικουμένη και θα γύρναγα σπίτι μου να κάνω καμιά σοβαρότερη δουλειά κάποια στιγμή κατουρήθηκε.

Δε θέλω σχόλια για το κατούρημα, φυσιολογική λειτουργία είναι. Ξέρεις τι είναι να περιμένεις 4 ώρες στην ουρά; Ειδικά αν είσαι και σε κάπως προχωρημένη ηλικία η φούσκα σου μπορεί να κοντεύει να σπάσει ακόμα και στο δίωρο. Το να πας πίσω από κανένα δέντρο να κάνεις την ανάγκη σου το διαγράφουμε γιατί δεν έχουμε τόσα δέντρα στις πόλεις που να προσφέρουν κατάλληλη κάλυψη, οπότε χρειαζόμαστε τουαλέτες.

Κι αφού οι δημόσιες τουαλέτες είναι κλειδαμπαρωμένες έχεις δυο λύσεις. Η πρώτη είναι να γίνεις κατουρίστας. Έτσι λέγαμε τους τουρίστες που πήγαιναν σε μαγαζιά μόνο για το κατούρημα. Η δεύτερη είναι να ψάξεις τουαλέτες μέσα στον ΟΑΕΔ που θεωρείται λογικότερη. Τι διάολο τόσο κόσμο έχουν στημένο να περιμένει στις ουρές κάθε μέρα δε γίνεται να μη το έχουν προβλέψει σκέφτεσαι.

Ψάχνεις από εδώ, ψάχνεις από εκεί, δεν υπάρχει πουθενά η ένδειξη WC. Οκ ξανασκέφτεσαι θα διακόψω  κάποιον υπάλληλο που εξυπηρετεί κάποιον άνεργο για να ρωτήσω που έχει τουαλέτες. Επειδή όμως δεν έχει τουαλέτες μια και θεώρησαν πως τους άνεργους δε τους πιάνει κόψιμο ποτέ, αν ο υπάλληλος είναι στις καλές του θα σε αφήσει να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα του προσωπικού η οποία είναι επιμελώς κρυμμένη χωρίς ίχνος ένδειξης της παρουσίας της. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνω να κατεβάσεις τα βρακιά σου επιτόπου ανάμεσα στον κόσμο για να γίνεις και διάσημος.

Κι αφού που λέτε ήρθε η σειρά μου κι άρχισε το τυπικό της διαδικασίας το οποίο σαφώς θα μπορούσα να κάνω και μόνη μου μέσα σε 2 λεπτά από το ιντερνετ αν ζούσαμε σε μια ιδανική Ελλάδα είπα στον υπάλληλο πως στο νέο site tου ΟΑΕΔ δε γράφει πουθενά πως βγάζεις κάρτα ανεργίας και τι δικαιολογητικά χρειάζονται.

Παίρνει βαθιά ανάσα ο υπάλληλος με κοιτάζει με ένα περίεργο βλέμα και μου λέει ένα “Δε μου φαίνεται περίεργο” καιι στη συνέχεια κοιτάζει με πόνο ψυχής τον υπολογιστή που είχε μπροστά του. Φαίνεται πως σκέφτηκε ότι βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο να πει τον πόνο του και στο επόμενο δεκάλεπτο θάβαμε παρέα τον άχρηστο  ΟΑΕΔ, ο καθένας από την πλευρά του.

Δηλαδή και καλά έκανε γιατί αν προσπαθούσε να μου αλλάξει γνώμη και να με πείσει πως όλα λειτουργούν άψογα θα του περνούσα την οθόνη του υπολογιστή του κολάρο από τα νεύρα που είχα μετά από την τετράωρη αναμονή στα νεκροταφεία απέναντι.

Μέσα σε όλα αυτά που έμαθα είναι πως πέρσι τους έφτιαξαν νέο πρόγραμμα στους υπολογιστές το οποίο αντί να είναι καλύτερο ως πιο σύγχρονο είναι κατά πολύ χειρότερο από το προηγούμενο και με λιγότερες λειτουργίες, ότι ακόμα ονειρεύονται την ημέρα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν στοιχεία από κοινού με το ΙΚΑ ώστε να μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις κι ότι αυτή τη στιγμή στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι στο ότι μπορεί κάτι να αλλάξει με τον Παπανδρέου στην κυβέρνηση μια και συμπαθεί κάπως περισσότερο τις νέες τεχνολογίες.

Φυσικά συμφώνησε μαζί μου πως δεν υπάρχει περίπτωση να μου βρουν δουλειά, μου έδωσε την άχρηστη κάρτα ανεργίας μου και γύρισα σπίτι μου αφού είχα χάσει όλη τη μέρα μου περιμένοντας σε άχρηστες ουρές που δεν οδηγούν πουθενά.

Υ.Γ. Ο web designer του νέου portal του ΟΑΕΔ είναι τόσο κάγκουρας που δε μπήκε ουτε καν στον κόπο να κόψει το λογότυπο.  Για να το βάλω στη δημοσίευση αναγκάστηκα να το κόψω μόνη μου, αι στα διάλα δηλαδή….