15.03.2017 - Updated 30.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Πόσο καλά θυμάσαι το εφηβικό σου δωμάτιο; Τις αφίσες; τις θυμάσαι τις αφίσες που είχες κολλημένες στην πόρτα και στους τοίχους σου;

Καμιά φορά το Facebook σε βάζει σε περίεργα μονοπάτια σκέψης. Όπως σήμερα. Με αφορμή την αφίσα μιας εκδήλωσης της AirBnB στη Στοκχόλμη όπου θα μιλήσει η αγαπημένη και παλιά blogger Σοφία Γκιούσου, σχόλιο στο σχόλιο, έφτασε η κουβέντα στις αφίσες της εφηβείας μας.

Κάποιες από τις αφίσες της εφηβείας μας, τις θυμόμαστε με νοσταλγία και χαμόγελο, άλλες πάλι, με μεγάλη αμηχανία πιθανότατα ενώ σχηματίζεται πάνω από το κεφάλι μας ένα μεγάλο “WTF? Τι σκεφτόσουν;” Κι ίσως να έχουμε ξεχάσει πολλά πράγματα από την εφηβεία μας, ανάλογα φυσικά και από την ηλικία που είμαστε, όμως τις αφίσες, ειδικά εκείνες τις τεράστιες, είναι σχετικά απίθανο να τις ξεχάσουμε αφού τις βλέπαμε κάθε μέρα και ήταν βασικό κομμάτι της διακόσμησης του δωματίου μας. Εκτός φυσικά κι αν είχες γονείς στραβόξυλα που δε σε άφηναν να βάλεις για να μη χαλάσεις τους τοίχους.

Αφίσες,  δισκάδικα και εφηβικά δωμάτια

Δεν έχω ιδέα πως μπορεί να είναι τα εφηβικά δωμάτια σήμερα, οι ανιψιές μου θα μπουν σε λίγο στην εφηβεία οπότε δεν έχω εικόνα. Εκείνα τα χρόνια όμως, οκ δε θα διευκρινίσω ποια χρόνια ακριβώς, οι αφίσες είχαν την τιμητική τους. Όπως και τα δισκάδικα. Άντε καλά, μαρτυρήσω δε μαρτυρήσω τα χρόνια, άμα γράφω για δισκάδικα καταλαβαίνεις ότι μιλάω μάξιμουμ για δεκαετίες ’80-’90 οπότε δεν έχει νόημα να το παίζω Κινέζος. Τι έλεγα; Α! ναι για τις αφίσες. Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, η καλύτερη μας ήταν τα πρωινά του Σαββάτου που δεν είχαμε σχολείο και κατεβαίναμε στο κέντρο για να πάμε στα μεγάλα δισκάδικα. Όχι ότι δεν είχαμε δισκάδικα και στις γειτονιές, αλλά στα δισκάδικα του κέντρου έβρισκες άπειρες αφίσες.

Οι αφίσες της εφηβείας μας - marilyn-monroe-gipsy-style

Πρέπει να έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες γυρνώντας ένα ένα τα βαριά ταμπλό με τις αφίσες. Έβρισκες ότι αφίσες ήθελες, με ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και αφίσες από ταινίες. Όταν έβρισκες αυτή που ήθελες στην έβγαζε από το ταμπλό και στη ρόλαρε προσεκτικά για να μη τσαλακώσει. Αν ήθελες να την κρεμάσεις αγόραζες και 2 πλαστικές βέργες που έμπαιναν στο πάνω και κάτω μέρος της αφίσας και πήγαινες όλο χαρά στο σπίτι με το νέο σου απόκτημα.

[xorinside]

Οι δικές μου αφίσες!

Προσωπικά μπορώ να θυμηθώ τρεις κυρίαρχες αφίσες στο δωμάτιο μου για τις οποίες δόξα το Θεό δε ντρέπομαι ούτε σήμερα, αλλά έχω κι εγώ τις μικρές μου αμαρτίες που ευτυχώς ήταν μικρές και σε μέγεθος κυρίως από περιοδικά οπότε δε τις πολυθυμάμαι. Όταν λέμε για μεγάλες, εννοούμε τη διάσταση 70Χ100, έβαζες δηλαδή μια αφίσα και κάλυπτε την πόρτα. Οι μεγάλες μου αφίσες ήταν 3 και κατά καιρούς τις άλλαζα μεταξύ τους. Τότε με είχε πιάσει ένα κάτι με τον παλιό κινηματογράφο και το τρίπτυχο Marilyn Monroe, James Dean και Rita Hayworth. Που όπως το θυμάμαι τώρα μόνο με τη Marilyn είχα κόλλημα, τον James Dean τον είχα βάλει επειδή ήταν ωραίος γκόμενος που σκοτώθηκε νωρίς και είχε πολλά να δώσει και μπλα μπλα. Όσο για τη Rita την αγαπούσα ως Gilda. Τις δύο από τις τρεις κατάφερα να τις βρω για να σας τις δείξω.

Οι αφίσες της εφηβείας μας - Gilda

Όσο για τις αμαρτίες μου, θυμάμαι σίγουρα αφισάκια με τη Sandra επείδη μου άρεσε το Maria Magdalena που έβαζε συχνά στα αυτοκινητάκια. Κι όταν λέμε αυτοκινητάκια εννοούμε φυσικά τα συγκρουόμενα. Επίσης κάτι σα να θυμάμαι με A-ha, Duran duran και φυσικα δε γλύτωσα ούτε εγώ τους New Kids on the block που όλες μας τους θυμόμαστε με λίγη ντροπή. Τουλάχιστον η κολλητή μου άκουγε μέταλ από τα 11-12 και οι τοίχοι της ήταν τίγκα στους μαλλιάδες, θα το θυμόμουν με λιγότερη ντροπή αυτό.

Πες μας για τις αφίσες της εφηβείας σου!

Όπως και να έχει όμως, οι αφίσες γυρνάνε τη σκέψη μας σε όμορφες και γλυκές εποχές που τις θυμόμαστε με νοσταλγία. Εσύ θυμάσαι όσες είχες στο εφηβικό σου δωμάτιο; Έλα γίνε λίγο ρεζίλι κι εσύ, δε πειράζει, μια οικογένεια είμαστε όλοι στο ίντερνετ, πες μας για τις αφίσες σου! Ούτως ή άλλως με χαμόγελο τις θυμόμαστε γιατί αγκαλιάζουν μια ολόκληρη εποχή της ζωής μας.

Κράτα το

Κράτα το