17.07.2015 - Updated 15.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Μήπως φέρνεις σε δύσκολη θέση τους γνωστούς σου άθελα σου όταν τους συναντάς τυχαία στο δρόμο; Ξανασκέψου τι θα ρωτήσεις!

Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες. Όχι για όλους και όχι με τον ίδιο τρόπο. Η κατάσταση που ζει ο καθένας είναι διαφορετική και η οικονομική κρίση τον έχει επηρεάσει με έναν ή περισσότερους τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό.

Για κάποιον οικονομική κρίση σημαίνει ότι δε θα κάνει σπα τόσο συχνά και για άλλον ότι δε θα έχει να φάει. Δε γνωρίζεις σε τι κατάσταση βρίσκεται ο καθένας και κάποιες φορές για λόγους αξιοπρέπειας δεν είναι τόσο ορατές οι δυσκολίες που ζει.

Χρειάζεται θα έλεγα μια γενναία δόση διακριτικότητας πλέον όταν συναντάμε κάποιον γνωστό μας, ειδικά όταν δεν συναναστρεφόμαστε μαζί του κάθε μέρα. Ερωτήσεις που μοιάζουν απλές και φυσικές μεταλλάσσονται σε αδιάκριτες οι οποίες μπορούν να απαντηθούν είτε μέσω κάποιου ψέματος για λόγους αξιοπρέπειας είτε μέσω ντροπής και στεναχώριας.

 

Ξεκινώντας ακόμα και από το απλό “τι κάνεις;” μπορούμε να φέρουμε τον άλλο σε δύσκολη θέση. Εγώ πλέον απαντάω κυριολεκτικά πχ να μωρέ πάω να ψωνίσω ή βγήκα να περπατήσω ή οτιδήποτε άλλο δηλώνει πράξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα έλεγα “σκατά, τι θέλεις να κάνω;” και είμαι εντελώς σίγουρη πως δεν είναι κάτι που θα ήθελε να ακούσει κάποιος.

Ερωτήσεις που αφορούν γάμο και παιδιά επίσης θα πρέπει να μπουν στον κατάλογο των don’t.  Εκτός από την οικονομία, κρίση περνάνε και οι σχέσεις. Γάμοι αποφεύγονται, γάμοι διαλύονται ενώ τα παιδιά θεωρούνται είδος πολυτελείας αν δεν έχεις να βάλεις βρακί στον κώλο σου.

Η ωραιότερη ερώτηση πάλι, αφορά την εργασία στην Ελλάδα της ανεργίας του 26,6%. Η πιθανότητα να του σκίσεις την ψυχοσύνθεση είναι 1 προς 4 χοντρικά. Ζύγισε το περισσότερο πριν ρωτήσεις.

Φυσικά αν γίνουν συνδυαστικά οι παραπάνω ερωτήσεις, που γίνονται συνήθως και μάλιστα με ρυθμό πολυβόλου, πάει κάπως έτσι: “γεια! τι κάνεις; παντρεύτηκες; έκανες παιδιά; που δουλεύεις;”. Ε λοιπόνμπορεί και να κερδίσεις το τζόκερ και να πιάσεις 4 στα 4 την ώρα που άλλος δε θα ξέρει που να κρυφτεί.

Στις ερωτήσεις που δε κάνουμε σε άτομα που βλέπουμε συχνότερα αλλά δεν είναι κολλητοί φίλοι μας ανήκουν όλες εκείνες που κάποτε μας έμοιαζαν φυσιολογικές όπως το που θα πάει ο άλλος διακοπές, σε τι εξωσχολικές δραστηριότητες θα γράψει τα παιδιά του το Σεπτέμβρη, τι θα αγοράσει για το γάμο του Τάκη, πόσο είναι ο μισθός του, αν θέλει να πάτε για ψώνια κλπ

Και θα μου πεις τι να λέμε; ξέρω γω; οτιδήποτε δε περιλαμβάνει χρήματα. Πες του ότι χάρηκες που τον είδες, ότι δεν άλλαξε καθόλου, θύμισε του κάποια αστεία στιγμή από το παρελθόν, ρώτα τον αν βλέπει game of thrones, αν διατηρεί επικοινωνία με άλλους κοινούς φίλους, μίλα για τον καιρό, την επικαιρότητα, κάτι θα βρεις.  Αν έχει θετικά νέα θα στα πει μόνος του, αν πάλι θέλει να σου πει ότι ζορίζεται και με ποιους τρόπους θα το κάνει πάλι μόνος του χωρίς να χρειάζεται να νιώθει πως του κάνεις ανάκριση.

Οι εποχές είναι δύσκολες, όλοι χρειαζόμαστε την ευγένεια της διακριτικότητας.