14.09.2015 - Updated 26.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Εσύ έχεις μεζούρες της κουζίνας ή ακόμα επιμένεις να χρησιμοποιείς τα κουτάλια και τα φλυτζάνια του καφέ όπως η γιαγιά σου;

Είναι κάποια πράγματα που θέλουν χρόνο μέχρι να τα συνηθίσουμε στα ελληνικά νοικοκυριά. Σε αυτά βάζω τις ζυγαριές αλλά περισσότερο τις μεζούρες κουζίνας ή όπως αλλιώς λέγονται μεζούρες μαγειρικής.

Όταν αποφάσισα να πάρω ζυγαριά κουζίνας πριν χρόνια, η κατάσταση ήταν λίγο φρικιαστική στην αγορά. Οι μόνες ζυγαριές κουζίνας που έβρισκα κόστιζαν 30-40 ευρώ και θυμάμαι να μονολογώ με παράπονο “μα στο ebay και στο amazon έχουν 6-7 ευρώ”.  Ένιωθα λίγο σαν το παρακατιανό κοριτσάκι, που ο κόσμος προχωράει και εμείς είμαστε στην εποχή των σπηλαίων. Το να δώσω 30-40 ευρώ για μια ζυγαριά κουζίνας το θεωρούσα ακατανόητο. Τελικά νομίζω είχα πάρει από το Lidl κάποια στιγμή μια ζυγαριά με 10-12 ευρώ.

Στις μεζούρες της κουζίνας όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομακτικά γιατί δεν είναι ακριβές. Ένα σετάκι με μεζούρες κοστίζει 1,5 με 3.5 ευρώ στη χειρότερη. Πλαστικά κουταλάκια είναι στην ουσία. Πλέον τα βρίσκεις σε κάθε πόλη, δεν είναι κάτι δυσεύρετο ακόμα και για τα δικά μας ελληνικά δεδομένα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, δε τα αγοράζετε, δε τα θεωρείτε απαραίτητα. Κι εκεί αρχίζει το πανηγύρι με τις συνταγές που βρίσκετε στο διαδίκτυο. Πόσο χωράει το κουτάλι της σούπας; γεμάτο ή όχι; και το φλιτζάνι; τι φλιτζάνι είναι; Ξέρεις τι διαφορά έχουν τα φλιτζανάκια του καφέ μεταξύ τους; για να μη μιλήσω για τις κούπες και τα νεροπότηρα.

[xorinside]

Κι άντε, αν βρεις συνταγή από Έλληνα, μπορεί να έχει μπει στη διαδικασία να στα μετατρέψει σε γραμμάρια μήπως σώσει κάπως την κατάσταση, που αυτό είναι διπλός κόπος να το ξέρεις. Αν δεν είναι Έλληνα όμως; Κάθεσαι και τρως κανένα τέταρτο κάθε φορά σερφάροντας μέχρι να βρεις κάποια σελίδα μετατροπής, που κι αυτές το κάνουν λίγο αυτόματα κι όποιον πάρει ο χάρος.

Δηλαδή κρίμα δεν είναι να συμβαίνει όλο αυτό κάθε φορά για 2-3 ρημαδιασμένα ευρώ; Λυπήσου το χρόνο σου τουλάχιστον.

Στην αγορά συνήθως κυκλοφορούν 2 σετάκια. Το ένα είναι περισσότερο διαδεδομένο από το άλλο αλλά τα βρίσκεις και τα δύο.

Το πρώτο μετράει κουταλάκια και κουτάλια και το δεύτερο κούπες.

Οι μικρές μεζούρες της κουζίνας

Στις μικρές μεζούρες της κουζίνας συνήθως περιλαμβάνονται τα εξής:

 • 1 TBsp
 • 1/2 TBsp
 • 1 TSP
 • 1/2 TSP
 • 1/4 TSP

Όπου TBsp (Tablespoon) είναι η κουταλιά της σούπας και TSP είναι το κουταλάκι του γλυκού.  Μπορεί να έχει και μια έκτη μεζούρα που είτε θα είναι 1/8 TSP είτε μισή κούπα.

Οι μεγάλες μεζούρες της κουζίνας

Στις μεγάλες μεζούρες της κουζίνας έχουμε να κάνουμε με κούπες. Συνήθως περιλαμβάνονται οι εξής:

 • 1 Cup
 • 3/4 Cup
 • 2/3 Cup
 • 1/2 Cup
 • 1/3 Cup
 • 1/4 Cup

Στο δικό μου σετάκι είχε μέσα και ένα εργαλειάκι που αφαιρεί το περίσσιο υλικό (συνήθως χρησιμοποιούμε μαχαίρι γι’αυτό στην Ελλάδα) καθώς και έναν διαχωριστή αυγού που δε χρησιμοποιώ ποτέ.

Γενικότερα οι μεζούρες κουζίνας ή μεζούρες μαγειρικής αν προτιμάτε, κυκλοφορούν σε ένα σωρό σχέδια και χρώματα, υπάρχουν πλαστικές αλλά και μεταλλικές.

Προσωπικά έχω 3 σετάκια από μικρές μεζούρες γιατί καμιά φορά θέλεις να μετρήσεις υγρά και στερεά με το ίδιο κουταλάκι σε μια συνταγή και είναι βαρετό να τις πλένεις και να τις σκουπίζεις στο ενδιάμεσο.

Αν πάρετε τέλος και έναν δοσομετρητή υγρών, που αυτός δόξα το θεό είναι πολύ διαδεδομένος στη χώρα, θα γλυτώσετε από αρκετό πονοκέφαλο και αστοχίες κάθε φορά που θα θέλετε να κάνετε κάποια συνταγή που βρίσκετε στο ίντερνετ γιατί θα έχετε όλα α απαιτούμενα εργαλεία για να μετράτε τα υλικά σας.

Οι μεζούρες της κουζίνας δεν είναι κάποιο ακριβό, δυσεύρετο, άχρηστο gadget για να μη τις έχετε στο σπίτι σας. Σκέψου πόσο παρανοϊκό ακούγεται το να σου σου πω βάλε 1/8 κουταλάκι ή 2/3 κούπας κάποιου υλικού ενώ στην ουσία είναι τόσο απλό αν διαθέτεις μεζούρες στο σπίτι.

Η γιαγιά σας μπορεί να μην είχε μεζούρες αλλά χρησιμοποιούσε ότι υπήρχε διαθέσιμο στην εποχή της, κάντε κι εσείς το ίδιο για να μη παιδεύεστε. Και μάντεψε! εγώ δεν έχω καν φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ στο σπίτι γιατί απλούστατα δε πίνω ελληνικό καφέ!