4.05.2009 - Updated 18.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 3 ΣΧΟΛΙΑ
Τι σχέση έχουν οι παραδοσιακοί σπόροι με τους μετανάστες; μεγαλύτερη από ότι θα μπορούσες να φανταστεις!
Διάβαζα χθες το βράδυ ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της Suzanne Ashworth που δεν νομίζω πως κυκλοφορεί στην Ελλαδά όπου στην εισαγωγή του είχε μια αναφορά για την αύξηση της βιοποικιλότητας στην Αμερική εξαιτίας των μεταναστών.
Η Αμερική είναι γνωστό πως είναι μια χώρα μεταναστών. Άνθρωποι από κάθε άκρη της Γης μετανάστευσαν στη μεγάλη χώρα των ευκαιριών και συνεχίζουν να μεταναστεύουν μέχρι σήμερα.
Όταν εγκατέλειπαν τις χώρες τους, προσπαθούσαν να πάρουν μαζί τους ότι θεωρούσαν πολύτιμο για να τους θυμίζει την πατρίδα τους. Εκτός από τα αναμνηστικά που συνήθως ήταν κάποιες φωτογραφίες ή λίγο χώμα από τη γη τους, έπαιρναν μαζί τους και σπόρους.
Επειδή όμως ήταν παράνομο να μεταφέρουν τους σπόρους στην Αμερική, συνήθως τους έκρυβαν στα πιο περίεργα σημεία που μπορούσαν να σκεφτούν για να καταφέρουν να τους περάσουν από τον έλεγχο. Τους έκρυβαν κάτω από διπλούς πάτους στις βαλίτσες τους, στις φόδρες των παλτών τους, στους ποδόγυρους των ρούχων τους και όπου αλλού θεωρούσαν πως μπορούσαν να κρυφτούν οι μικροσκοπικοί σπόροι.
Οι σπόροι είχαν αξία όχι μόνο ως ανάμνηση της πατρίδας τους αλλά και για την ίδια την επιβίωση τους καθώς ξεκινούσαν μια νέα ζωή σε έναν άγνωστο τόπο με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.
Μεγάλωναν τα φυτά και περνούσαν τους σπόρους από γενιά σε γενιά σαν να ήταν ο δικός τους μικρός θησαυρός από την πατρίδα τους. Αυτοί οι σπόροι σήμερα θεωρούνται παραδοσιακές ποικιλίες και αρκετά άτομα προσπαθούν να τις διασώσουν, μια και η σύγχρονη εποχή έχει στρέψει τους καλλιεργητές σε υβρίδια και μεταλλαγμένους σπόρους.
Μέσα στους διάφορους παραδοσιακούς σπόρους που κυκλοφορούν στην Αμερική, έχω δει αρκετές φορές και ελληνικές ποικιλίες λαχανικών που δεν μπορώ να βρω στην Ελλάδα. Ισως τελικά η διάσωση ορισμένων παραδοσιακών ποικιλιών να χρωστάει μεγάλη χάρη στους μετανάστες του προηγούμενου αιώνα.
Κάθε μέρα χάνονται εκατοντάδες παραδοσιακές ποικιλίες. Είναι στο δικό μας χέρι να διασώσουμε μερικές από αυτές για να συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον.
Παρόλο που έχω ψάξει στο διαδίκτυο, εδώ και καιρό, για παραδοσιακούς σπόρους (που να μπορούν να ξαναδώσουν σπόρο την επόμενη χρονιά κ.τ.λ.) προκειμένου να τους αγοράσω, εντούτοις δεν έχω βρει απολύτως τίποτα. Όλοι μιλούν για ανταλλαγές και μάλιστα σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις σε συγκεκριμένες πόλεις της Ελλάδας που εννοείται ότι δεν είναι από όλους εφικτό να παραβρεθούν. Δηλαδή κάποιος που δεν έχει κάτι να ανταλλάξει δεν μπορεί να βρει παραδοσιακούς σπόρους?
Το μόνο που βλέπω είναι ευχολόγια για το πως θα σώσουμε τους σπόρους και ανθρώπους όπως εγώ απλά να ζητούν σπόρους.
Μήπως υπάρχει κάποιος να με κατατοπίσει σχετικά με το θέμα?
Για να σας προλάβω έχω στείλει και επιστολή στο Πελίτι αλλά με παρέπεμψαν …. στα υβρίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Από τη μια μεριά διατυμπανίζουμε ότι θέλουμε να διασώσουμε τους σπόρους και από την άλλη το κρατάμε επτασφράγιστο μυστικό για τους οικείους μας?
Μπορεί κάποιος να μου λύσει την απορία? Το μόνο που ξέρω ότι μπορώ να βρω, εάν θελήσω, είναι σπόρους κολοκυθιού και ντομάτας και φυσικά από γνωστούς μου (συγγενείς και γείτονες)που ξέρω ότι καλλιεργούν αυτά τα λαχανικά για προσωπική χρήση αλλά και εμπόριο (τα κολοκυθάκια). Δυστυχώς από το διαδίκτυο τίποτα!!!
Θα χαρώ αν κάποιος μου πει ότι δεν ισχύουν τα παραπάνω.
keep trying save seeds!!!
Κατερίνα κι εδω μεσα ανταλλάσουμε, αν πατησεις στο ΓΑΙΑ θα δεις το λινκ. Το θεμα ειναι οτι η ζήτηση ειναι μεγαλύτερη από την προσφορά και δε μπορουν να καλυφθουν οι αναγκες ολων. Οποιος καλύψει τις αναγκες του ή έχει αρκετό περίσευμα προσφέρει και σε οσους δεν εχουν να ανταλλάξουν
swcratis@hotmail.gr
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ..,Η ΜΑΤΖΙΚΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ..
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΝ ΜΟΥ..ΙΣΩΣ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ..