1.05.2012 - Updated 17.07.2017 - nectaria – 122 ΣΧΟΛΙΑ

Το κουνέλι είναι ένα ζώο που θα αγαπήσετε περισσότερο από κάθε άλλο οικόσιτο ζώο επειδή είναι ήσυχο απο την φύση του αλλά και γιατί είναι και χαριτωμένο.

Τα παιδιά λατρεύουν τα κουνέλια γιατί μοιάζουν με τα λούτρινα που έχουν στο κρεβάτι τους, μόνο που αυτά τρέχουν χοροπηδούν και τους μυρίζουν τα δάχτυλα αλληλεπιδρώντας μαζί τους.

Και για να μιλήσουμε για τους ενήλικους, αυτό το ζώο είναι στην ουσία ανέξοδο, δε χρειάζεται πολύ χρόνο η φροντίδα του, το κρέας του εκτός απο ιδιαίτερα νόστιμο είναι και υψηλής ποιότητας και φυσικά αν βρείτε να πουλάτε κιόλας το κρέας είναι και ένα πολύ καλό έσοδο.

Οικόσιτα Κουνέλια - Το κουνέλι είναι ένα ζώο που θα αγαπήσετε περισσότερο από κάθε άλλο οικόσιτο ζώο επειδή είναι ήσυχο απο την φύση του αλλά και γιατί είναι και χαριτωμένο.

Φυσικά δε μπορείτε να έχετε τα κουνέλια να τρέχουν ελεύθερα γιατί το πιο πιθανό είναι να τα χάσετε και να μην τα βρείτε ποτέ ξανά. Πρώτα από όλα γιατί τρέχουν και δε θα μπορέσετε να τα πιάσετε αλλά και γιατί είναι στον πάτο της διατροφικής πυραμίδας των ζώων και αποτελούν λιχουδιά για πολλά άλλα είδη ζώων που αν τα βρουν δεν θα σας τα επιστρέψουν, να είστε σίγουροι για αυτό.

Οι κλωβοί των κουνελιών

Τα κουνέλια εκτροφής τα έχουμε σε κλούβες από συρμάτινο πλέγμα ή από ξύλο ή από τον συνδυασμό των δύο αυτών υλικών. Τα κλουβιά καλό να είναι να είναι μήκους 80 εκ., πλάτους 60 εκ. και ύψος 60 εκ. Αυτός ο χώρος είναι αρκετός για ένα ενήλικο κουνέλι.

Οικόσιτα Κουνέλια - Το κουνέλι είναι ένα ζώο που θα αγαπήσετε περισσότερο από κάθε άλλο οικόσιτο ζώο επειδή είναι ήσυχο απο την φύση του αλλά και γιατί είναι και χαριτωμένο.

Το κλουβί πρέπει οπωσδήποτε να έχει δάπεδο από συρμάτινο πλέγμα με τρύπες που να επιτρέπουν να πέσουν οι ακαθαρσίες, αλλά όχι τόσο μεγάλες που να κινδυνεύουν να πιαστούν τα πόδια των κουνελιών. Η κοπριά του κουνελιού, όταν την αφήσουμε να χωνέψει, γίνεται εξαιρετικό οργανικό λίπασμα για τον λαχανόκηπό σας ή τις γλάστρες σας.

Αν το κλουβί έχει ξύλο πρέπει απο μέσα να το ντύσουμε με σύρμα γιατί ροκανίζει το ξύλο και φυσικά κάνοντας τρύπα θα φύγει και άντε βρες το μετά.

Οι κονικλομητέρες δηλ τα θηλυκά που έχουμε να μας γεννάνε κουνελάκια χρειάζονται ένα κουτί-φωλιά για να κρατάνε ζεστά τα μωρά τους. Το κουτί πρέπει να έχει διαστάσεις 38 x 25 x 25 εκ. Θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη για κουνέλια.

Το κλουβι των κουνελιών πρέπει να καθαρίζεται συχνά και να μένει στεγνό για να προλαβαίνουμε τις αρρώστιες.

Προστατέψτε τα κουνέλια σας από τον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή. Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τους κλωβούς μέσα σε κτίριο για να προστατέψετε τα κουνέλια από το κρύο επειδή αυτά τα ζώα αντέχουν καλύτερα το κρύο από τη ζέστη. Σημασία έχει να μη βρέχονται και να μην τα χτυπάει ο αέρας και ο ήλιος.

Τα κουνέλια χρειάζονται άφθονο καθαρό αέρα. Γι’ αυτό οι κλωβοί τους πρέπει να αερίζονται καλά. Φροντίστε να τοποθετήσετε τους κλωβούς σε ένα ήσυχο μέρος όπου τα σκυλιά, οι γάτες και τα ποντίκια δεν μπορούν να φτάσουν τα κουνέλια.

Η διατροφή των οικόσιτων κουνελιών

Τα κουνέλια ως φυτοφάγα τρώνε σχεδόν τα πάντα που φυτρώνουν στο έδαφος. Μπορείτε να τα ταϊζετε έτοιμη τροφή του εμπορίου (κουνελίνη) ή φρέσκες φυσικές τροφές.

Το διαιτολόγιο ενός κουνελιού μπορεί να περιλαμβάνει τριφύλλι, χορτάρι, πράσινο καλαμπόκι, καρότα, γογγύλια, λάχανο (μην τους δίνετε πολύ) και μαρούλι. Μη δίνετε λάχανο στα θηλυκά που είναι σε γαλακτοφορία γιατί θα μειωθεί η παραγωγή γάλακτος για τα μικρά τους.
Τα κουνέλια απολαμβάνουν επίσης το καλαμποκάλευρο, το κουρκούτι (χυλό από αλεύρι), το ψωμί, τον χυλό από καλαμποκάλευρο και τα φύλλα των οπωροφόρων δέντρων Τα φύλλα της πατατας και της τοματας είναι δηλητηριο για αυτα.Τα κουνέλια πρέπει να ταϊζονται νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής πρέπει να δίνεται το απόγευμα.
Μπορείτε να καλλιεργήσετε δική σας πράσινη τροφή για τα κουνέλια σας στον κήπο σας.

Αγορά κουνελιών

Όταν αγοράζετε κουνέλια για αναπαραγωγή, βεβαιωθείτε πως έχουν λαμπερά μάτια, στεγνή μύτη και καθαρά αυτιά και πόδια.

Η γούνα του κουνελιού πρέπει να είναι στρωτή και καθαρή και τα δόντια του ευθυγραμμισμένα. Προτιμήστε τα θηλυκά που αγοράζετε να είναι μικρά γιατί μπορεί να σας πουλήσουν γερασμένο κουνέλι και να μην μπορεί πια να γεννήσει οπότε σας είναι και άχρηστο μια και δε το θέλετε για κατοικίδιο αλλά για οικόσιτο ζώο αναπαραγωγής.
Αγοράστε τα ζώα που θα ξεκινήσετε τη φάρμα σας να είναι μέχρι έξι μήνων.

Αναπαραγωγή κουνελιών

Καθε τρία χρόνια τα κουνέλια μητέρες- πατέρες πρέπει να ανανεώνονται.
Τα θηλυκά κουνέλια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή σε ηλικία 4 με 6 μηνών και τα αρσενικά όταν φτάσουν τους 5 με 6 μήνες.

Τα αρσενικά πρέπει να τα κρατάτε σε χωριστά κλουβιά. Βάζουμε πάντα τα θηλυκά στο κλουβί του αρσενικού, αν το ζευγάρωμα πετύχει το αρσενικό θα πέσει κάτω. Αν εκείνη προσπαθεί να το σκάσει σημαίνει πως δεν είναι έτοιμη να ζευγαρώσει ακόμα οπότε την βγάζουμε και το επαναλαμβάνουμε λίγες μέρες μετά.

Αν τα ζώα δεν ζευγαρώσουν αφήστε τα μαζί 5-6 μέρες ακόμη. Προτιμήστε να κάνετε το ζευγάρωμα άνοιξη-καλοκαίρι- φθινόπωρο.

Εγκυμοσύνη – Γέννα Κουνελιών

Η εγκυμοσύνη διαρκεί ένα μήνα περίπου. Γύρω στις 25 μέρες μετά το ζευγάρωμα, βάλτε καθαρό ξερό χορτάρι σε μια καθαρή και στεγνή φωλιά και τοποθετήσετε την στην κλουβα του θηλυκού. Η κουνέλα θα προσθέσει στο χορτάρι λίγο από το τρίχωμά της.

Μείνετε μακριά από τον κλωβό μέχρι να γεννηθούν τα κουνελάκια. Αποφύγετε να πηγαίνετε κοντά την περίοδο της εγκυμοσύνης παρά μόνο για να την ταίσετε και μην αφήνετε αγνωστους προς την κουνέλα να πλησιάζουν το κλουβί της. Θα γεννήσει νωρίς το πρωί. Αν υπάρχουν νεκρά μωρά πετάξτε τα με χαλαρές κινήσεις προσπαθώντας να μην αγγίξετε τα ζωντανά.

Μην αγγίζετε τα μωρά εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Η κουνέλα μπορεί να απορρίψει τα μωρά της αν μυρίσει πάνω τους τη μυρωδιά σας και αυτο να ειναι η αιτια που θα τα σκοτώσει. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσης για αυτό το σκοπό.

Απογαλακτισμός κουνελιών

Τα κουνελάκια πρέπει να απογαλακτίζονται όταν γίνουν 30-35 ημερών. Σ’ αυτή την ηλικία μπορούμε να τα απομακρύνουμε από τη μητέρα τους. Τοποθετήστε τα θηλυκά κουνέλια σε χωριστό κλωβό από τα αρσενικά.

Τα νεαρά κουνέλια είναι συνήθως έτοιμα για σφαγή ή πώληση στους τρεις έως τέσσερις μήνες. Αν τα κρατήσετε περισσότερο, θα τρώνε περισσότερη τροφή και τα αρσενικά θ’ αρχίσουν να τσακώνονται.