28.05.2010 - Updated 11.11.2014 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήνουμε τους δήθεν στις πόλεις και την κάνουμε για παραλία

Κρίση, ακρίβεια, γκρίνια, πανικός. Και έρχεται και καλοκαιράκι, δηλαδή τι έρχεται… ήρθε κιόλας αλλά δε το έχουμε πάρει χαμπάρι.

Και οι Έλληνες, δηλαδή όλοι οι μεσογειακοί λαοί (ναι αυτοί που πάνε κατά διαόλου οικονομικά) κάτι παθαίνουν το καλοκαίρι με τον ήλιο να χτυπάει κατακέφαλα. Αυτό δε μπορούν να το καταλάβουν οι κρυόκωλες χώρες ακριβώς αλλά έχω την αίσθηση πως παίρνουν μια ιδέα όταν μας τα σκάνε για να κάνουν διακοπές πλάι στο κύμα. Αφηνιάζουν τελείως.

Τι έλεγα πριν μιλήσω για τους κρυόκωλους βόρειους; α ναι! οτι έρχεται καλοκαιράκι και μας έχουν πρήξει τα ούμπαλα οι δημοσιογράφοι ανά την Ελλάδα με τις αλλαξοκωλιές των πολιτικών που ψηφίζουμε σαν χαϊβάνια κάθε τόσο για να μας κλέβουν. Ο ΦΠΑ κοντεύει να φτάσει στο 200% όπως πάει γιατί η κυβέρνηση έκανε μεν μια αύξηση αλλά και οι μαγαζάτορες την πολλαπλασιάσαν επί δέκα αφού βρήκαν την ευκαιρία.

Όσοι δεν την ψώνισαν θα τα καταφέρουν να κάνουν βουτιές και φέτος - Αφήνουμε τους δήθεν στις πόλεις και την κάνουμε για παραλία

Ναι αλλά ο ήλιος δε τα καταλαβαίνει αυτά και ούτε κάνει εξαιρέσεις λόγω οικονομικής κρίσης. Θα μας σκάσει πάλι. Κι εμείς επιβάλλεται να την κάνουμε προς γαλάζιες παραλίες.

Και πως θα το κάνουμε αυτό θα μου πείτε…

Βρε θα το κάνουμε! τουλάχιστον όσοι δεν την ψωνίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και αντέχουμε με τα λίγα. Το θυμάστε το καλοκαιρινό τραγουδάκι τι έλεγε; εμείς με sleeping bang και με καρπούζι θα κάνουμε το γύρο των νησιών. Κι αν δε μας φτάνουν τα φράγκα για τα νησιά πάλι δε μασάμε, θα πάμε στις κοντινές παραλίες να κάνουμε βουτιές.

Τα εξοχικά και τα σπίτια στα χωριά τα θυμάστε; Κάναν το σκατό τους παξιμάδι οι προηγούμενες γενιές για να τα φτιάξουν και οι νεώτερες σήκωσαν μια μύτη ίσα με εκεί πάνω τα προηγούμενα χρόνια και τα σνομπάρανε. Αμ πως! αφού ο κολλητός πήγαινε Μύκονο πως θα πηγαίνανε αυτοί στο λυώμενο της Κάτω Κολοπετινίτσας. Γίνεται; δε γίνεται…

Κι αν το καλοσκεφτείς, το καλοκαίρι δε θέλει και πολλά. Ούτε ρούχα θέλει, ούτε πολύ αλκοόλ, ούτε πολύ φαί. Ένα ψυγειάκι με πάγο θέλει, ένα καλό αντιηλιακό, καλή παρέα, τη βενζίνη ρεφενέ και βουρ για την παραλία. Τουλάχιστον όσοι δεν την ψωνίσανε το κάνουνε έτσι ούτως ή αλλως.

Μακριά από τα beach bar και τις ξαπλώστρες

Πέρσι που λέτε έριχνα πολύ γέλιο στη Χαλκιδική. Είχα μια απίστευτη άπλα στην παραλία ενώ παραδίπλα στο beach bar δε χωρούσε ούτε κουνούπι να πετάξει. Για να κολυμπήσει ούτε λόγος, ο καθένας έπρεπε να σμπρώξει τον διπλανό του.

Ψωνίζουμε από σούπερ μάρκετ

Το κόστος ζωής σε ένα τουριστικό χωριό δεν είναι απαραίτητα μεγάλο. Παλιότερα οκ τα μικρά σουπερ μάρκετ βαρούσαν στο κεφάλι τους εκδρομείς, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει όμως γιατί έχουν εξαπλωθεί οι μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ στις τουριστικές περιοχές οπότε και οι ντόπιοι ρίχνουν αναγκαστικά τις τιμές τους. Κάποιες φορές μάλιστα σε ορισμένα είδη έχουν και καλύτερες τιμές τα μικρομάγαζα για να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Σε μερικά μεγάλα σουπερμάρκετ (δε θα πω όνομα) μπορείτε να βρείτε ακόμα και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε σούπερ τιμές.

Ελεύθερο κάμπινγκ

Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι μια πολύ καλή λύση επίσης. Φυσικά το κυνηγάνε σε διάφορες περιοχές όμως υπάρχει ακόμα αν το ψάξετε. Μια άλλη λύση είναι να κατασκηνώσετε στον κήπο κάποιου φίλου. Συνήθως τα εξοχικά δεν είναι μεγάλα για να σας φιλοξενήσουν όμως δε νομίζω να πουν όχι αν ζητήσετε να στήσετε το αντίσκοινο σας στον κήπο τους. Να θυμάστε όμως πως δε σας χρωστάει κανείς τίποτα οπότε θα πρέπει να μοιράζεστε τα έξοδα και να σέβεστε τη φιλοξενία τους.

Γενικά λύσεις υπάρχουν, για όλα τα βαλάντια. Αυτοί που δεν την έχουν ψωνίσει λοιπόν θα τα καταφέρουν και φέτος να κάνουν τις βουτιές τους. Οσοι θέλουν μεταξωτά βρακιά ας κάτσουν να ψηθούν στις πόλεις με την γκρίνια τους για να μη μας χαλάσουν και το κέφι.