19.04.2010 - Updated 16.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Τα παιδιά είναι εκεί. Με τα πραγματικά στοιχεία και τις φωτογραφίες τους. Εις γνώσιν των γονιών τους. Ποιός θα τα προστατέψει;

Τις προάλλες έπεσα κατά λάθος πάνω στο προφίλ μιας 11χρονης ανιψιάς μου στο Facebook. Δε το έψαχνα, απλά η πιτσιρίκα έτυχε να σχολιάσει μια φωτογραφία που είχα σχολιάσει παλιότερα και το Facebook μου έστειλε σχετική ενημέρωση.

Πλάκα κάνεις, σκέφτηκα αυθόρμητα. Δεν είναι δυνατόν να διαθέτει το 11χρονο δημόσιο προφίλ στο Facebook με φωτογραφίες εν γνώση της οικογένειας του. Φυσικά κανείς δε μου έκανε πλάκα και το προφίλ με τα πραγματικά στοιχεία του παιδιού ήταν και θα συνεχίσει να είναι εκεί εκτεθειμένο δημόσια.

Τεχνοφοβική σίγουρα δε θα μπορούσα να με χαρακτηρίσω και σαφώς επιθυμώ τα παιδιά να αποκτούν μια ευχέρεια με το διαδίκτυο όσο νωρίτερα είναι δυνατόν γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνται αναλφάβητα.

Photographer: hoyasmeg

Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά έχουν ως πρότυπα γονείς που θεωρούν χρήσιμο το internet μόνο για να σαχλαμαρίζουν, να παίζουν παιχνίδια και να κατεβάζουν ταινίες; Τι γίνεται όταν οι ίδιοι οι γονείς τους δεν έχουν διαδικτυακή παιδεία; Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν διαδικτυακή παιδεία. Γνώρισαν το ίντερνετ μέσω του chat, των games και των torrents και θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για τους ίδιους λόγους στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Δε θέλω να περάσω στην απέναντι πλευρά, αυτή του δαιμονισμού του μέσου, όμως ποιος θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά να διαφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα, ποιος θα φροντίσει για την ασφάλεια τους σε έναν κόσμο παιδόφιλων όταν δε φροντίζουν γι’ αυτό οι ίδιοι οι γονείς; Και δεν είναι μόνο οι παιδόφιλοι. Είναι όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα που θα αρχίσουν να στοιβάζονται επάνω στα προφίλ των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Τα χαζοπαίχνιδα του Facebook με τα οποία έχουν μια εμμονή σχεδόν όλοι οι ενήλικοι φίλοι μου που χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης σαφώς λειτουργούν ως δόλωμα για τα πιτσιρίκια. Και το δόλωμα αυτό το προσφέρουν οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά τους χωρίς να υπολογίζουν ή έστω να σκέφτονται τους κινδύνους για τα παιδιά τους. Άλλωστε πρέπει να μεγαλώσουν κι άλλο τη φάρμα τους και να χαλαρώσουν μετά τη δουλειά, ποιός έχει όρεξη να προβληματίζεται για προσωπικά δεδομένα και κινδύνους;