1.09.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Σκεφτήκατε ποτέ να διατηρήσετε παντζάρια σε βάζο για να έχετε έτοιμη σαλάτα ή μεζέ οποιαδήποτε στιγμή;

Τις προάλλες που είχα πάει στη λαϊκή αγορά βρήκα κάτι ωραιότατα παντζάρια εκτός των άλλων. Τα ζήλεψα πολύ αλλά το θέμα είναι πως μέσα στο καλοκαίρι τρώω κυρίως ντομάτες ως σαλάτα για να τις ευχαριστηθώ γιατί δεν αγγίζω ντομάτες  μετά τα τέλη Σεπτέμβρη. Αλλά τα παντζάρια ήταν ωραιότατα οπότε αποφάσισα να τα πάρω για να τα βάλω σε βάζο.

Και καλά έκανα δηλαδή γιατί χθες το βράδυ δεν είχα ντομάτες και με έπιασε λιγούρα νυχτιάτικα, ξέρετε εσείς! Οπότε άνοιξα το ένα βάζο με τα παντζάρια και το φχαριστήθηκε η ψυχή μου.  Ούτε να μαγειρέψω χρειάστηκε, ούτε τίποτα, τα παντζάρια με περίμεναν στο βάζο και ήταν νοστιμότατα.

Τι θα χρειαστούμε για τα παντζάρια σε βάζο των 370ml

 • παντζάρια
 • 1 κουταλιά αλάτι ανά βάζο
 • 1 κουταλιά ζάχαρη ανά βάζο
 • 2 κουταλιές ξίδι ανά βάζο
 • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες ανά βάζο
 • ζουμί από το βράσιμο

Πως φτιάχνουμε τα παντζάρια σε βάζο

 1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια μας. Δε σας λέω πόσα, όσα θέλετε, αρκεί να έχετε τα ανάλογα βάζα να τα βάλετε. Τα 370ml που λέω είναι το βάζο της μαρμελάδας, είτε κοντό είτε μακρύ.
 2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και βράζουμε τα παντζάρια μας. Δε τα κάνουμε νιανιά, να τρυπιούνται με το πηρούνι. Βγάζουμε τα παντζάρια από την κατσαρόλα με μια κουτάλα. Δε πετάμε το ζουμί, το θέλουμε.
 3. Βάζουμε σε μα άλλη κατσαρόλα νερό να ζεσταθεί.
 4. Κόβουμε τα παντζάρια μας σε φέτες και γεμίζουμε τα βάζα μας.
 5. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και τις φέτες του σκόρδου σε κάθε βάζο μας.
 6. Προσθέτουμε ζουμί να καλύψει τα παντζάρια μας αλλά αφήνουμε και ένα εκατοστό κενό στο πάνω μέρος.
 7. Κλείνουμε τα βάζα καλά με καινούριο καπάκι. Προσωπικά δε ξαναχρησιμοποιώ ποτέ τα καπάκια των βάζων στις κονσέρβες μου οπότε ακόμα κι αν το συνηθίζετε στις κονσέρβες σας δε με απασχολεί ιδιαίτερα, προτιμώ να χρησιμοποιώ καινούρια καπάκια κάθε φορά για λόγους ασφαλείας. Οικονομία θα κάνω από αλλού όχι από την υγεία μου.
 8. Βάζουμε μια καθαρή πετσέτα στον πάτο της κατσαρόλας με το χλιαρό προς ζεστό νερό και βάζουμε μέσα τα βάζα. Αν βάλουμε τα ζεστά βάζα σε κρύο νερό θα σπάσουν, μη πείτε ότι δε σας ενημέρωσα, θέλει να είναι χλιαρό προς ζεστό το νερό. Γενικά το νερό της κατσαρόλας θα πρέπει να σκεπάζει τα καπάκια, οπότε αν χρειάζεται κι άλλο νερό συμπληρώστε στις άκρες, μη ρίχνετε κρύο νερό πάνω στα βάζα. Αν τα βάζα σας επιπλέουν στην κατσαρόλα βάλτε από πάνω ένα πιάτο για να τα συγκρατεί ή μια μικρότερη κατσαρόλα με νερό για βάρος.
 9. Αφήνουμε το νερό της κατσαρόλας να βράσει και όταν αρχίσει να κοχλάζει μετράμε 10 λεπτά. Δεν έχουμε αποστειρώσει τα βάζα μας οπότε μέσω αυτής της διαδικασίας γίνεται και η αποστείρωση.
 10. Βγάζουμε τα βάζα με τα παντζάρια μας ένα ένα με τη βοήθεια μιας κουτάλας και μιας πετσέτας. Σηκώνουμε το κάθε βάζο από το νερό με την κουτάλα και το πιάνουμε με το άλλο μας χέρι που κρατάει την πετσέτα.
 11. Αφήνουμε τα βάζα ανάποδα και ακίνητα για ένα 24ωρο στην άκρη του τραπεζιού  ή του πάγκου της κουζίνας μας.