3.08.2017 - Updated 11.01.2019 - Μαίρη Χαρίσκου

Δε ξέρεις τι είναι το parboiled ρύζι και ντρέπεσαι να ρωτήσεις γιατί τι θα πει ο κόσμος και οι γειτόνοι; Εδώ είμαστε εμείς για να σου εξηγήσουμε.

Αν δεν έχεις ιδέα τι είναι το Parboiled ρύζι παρότι μαγειρεύεις χρόνια μη μου ανησυχείς. Δεν είσαι το μοναδικό άτομο, το φαινόμενο είναι συχνό και συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Παρ’ όλη την εμπειρία τους στην κουζίνα και τη μαγειρική, αρκετοί δε γνωρίζουν το Parboiled ρύζι και μάλιστα, που αυτό είναι αστείο, το αποφεύγουν γιατί θεωρούν πως είναι εισαγωγής.

Και ξέρεις πως πάει η ιστορία με όσα πιστεύουμε ότι είναι εισαγωγής. Θεωρούμε πως δεν είναι καλό, και ποιος ξέρει τι του βάζουν κλπ κλπ κλπ.  Όχι ότι δε κυκλοφορούν στην αγορά Parboiled ρύζια που είναι εισαγωγής, προς Θεού, δε θα το έλεγα ποτέ αυτό. Όμως παράγουμε και στην Ελλάδα Parboiled ρύζι. Μπορείς να βρεις στην αγορά ωραιότατο Parboiled ρύζι από την Θεσσαλονίκη.

Κάτι που δε ξέρουν πολλοί επίσης, είναι πως στη Θεσσαλονίκη παράγουμε ρύζι. Υπάρχουν αρκετοί ορυζώνες στα δέλτα που σχηματίζουν τα ποτάμια που περνάνε από την πόλη και εκβάλλουν στον Θερμαϊκό. Η ρυζοκαλλιέργεια στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πειραματικά το 1949 και αυτή τη στιγμή παράγει το 70% του ρυζιού της Ελλάδας.

Ακόμα σημαντικότερο θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το γεγονός ότι περίπου 100.000 στρέμματα ορυζώνων εκτείνονται εντός του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, που στην ουσία είναι σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασής του. Αυτό σημαίνει πως εφαρμόζονται περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι παραγωγής και γίνεται πιο ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, το ρύζι καλλιεργείται επίσης στον Έβρο, στο Μεσολόγγι, στην Καβάλα και στις Σέρρες.Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι Ελλάδα είναι αυτάρκης σε ρύζι από το 1984 και μάλιστα εξάγει κιόλας σε άλλες χώρες.  Κι αφού σας είπα για την ελληνική παραγωγή ρυζιού ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Το Parboiled Ρύζι δεν είναι ποικιλία ρυζιού

Δε ξέρω αν σου χαλάω την εικόνα που είχες για το Parboiled ρύζι αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Μάλιστα το χρησιμοποιούσες και εσύ και η γιαγιά σου, ακόμα κι αν δε το ξέρεις. Γιατί το Parboiled ρύζι είναι αυτό που η μέση Ελληνίδα νοικοκυρά γνωρίζει και ζητάει ως κίτρινο ρύζι. Ουάου! Τρελή απομυθοποίηση ε; Σε νοιώθω και σε συμπονώ. Κι εγώ το ίδιο είχα πάθει. Ειδικά τη στιγμή που δεν έβρισκα κίτρινο ρύζι στην αγορά και δεν ήξερα τι να αγοράσω. Εδώ δε βρίσκαμε κίτρινο ρύζι να κάνουμε τη δουλειά μας, τα parboiled μας μάραναν.

Κι άντε να βάλεις τη μέση Ελληνίδα νοικοκυρά να ζητήσει ρύζι Parboiled. Θα στραμπουλίξει τη γλώσσα της, στο ορκίζομαι. Εδώ ίδρωσα να μάθω στη μάνα μου να προφέρει το Facebook που και είναι ευκολότερο και το ακούει συχνά στην τηλεόραση.

Και τότε τι είναι το Parboiled Ρύζι

Το Parboiled ρύζι ουσιαστικά προέρχεται από μακρύσπερμες ποικιλίες ρυζιού, δηλαδή μακρουλές, κυρίως Μπόνετ. Αφού συλλέξουν το ρύζι από τους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης (επιμένω εγώ), προ-βράζεται (και αυτή είναι η ακριβής μετάφραση της λέξης Parboiled) σε νερό για να αποφλοιωθεί. Κατά τη διάρκεια της υγροθερμικής αυτής επεξεργασίας, οι βιταμίνες διαχέονται από το φλοιό του ρυζιού στον καρπό και έτσι αποκτά το γνωστό κιτρινωπό χρώμα που το κάνει να ξεχωρίζει ακόμα κι αν δε ξέρουμε το όνομα του και το ζητάμε περιγραφικά ως κίτρινο ρύζι. Γιατί είμαστε ωραίοι. Και μπορούμε.

Το ότι προ-βράζεται το ρύζι, σημαίνει πως όταν θα το πάρουμε εμείς στο σπίτι μας και θα το βάλουμε στην κατσαρόλα ή το ταψί μας, θα μαγειρευτεί γρηγορότερα. Το πλεονέκτημα του είναι πως δε λαπαδιάζει και παραμένει σπυρωτό ώστε να ευχαριστηθούμε το πιλάφι μας και να μη γίνουμε ρεζίλι. Δε το βάζουμε σε σούπες κοινώς. Για να το μαγειρέψουμε και σύμφωνα με τις μαμάδες μας που τα ξέρουν όλα, εκτός από το τι είναι parboiled ρύζι δηλαδή,  η αναλογία που χρησιμοποιούμε είναι: 2,5 ποτήρια νερό για κάθε 1 ποτήρι ρυζιού. Το μαγειρεύουμε μέχρι να ρουφήξει το νερό για 15-20 λεπτά.

Το νου σου στο σουπερμάρκετ όταν αγοράζεις ρύζι

Κι αφού διάβασες ως εδώ, θέλω να σου πω κάτι για το τέλος. Το ότι παράγουμε ρύζι και έχουμε αυτάρκεια και εξάγουμε κιόλας, δε σημαίνει ότι δεν εισάγουμε κιόλας. Πρόσεξε καλά τις συσκευασίες στα σουπερμάρκετ. Πολλές γνωστές ελληνικές μάρκες πουλάνε εισαγόμενο ρύζι κι απλά ξεγελιέσαι από το ελληνικό όνομα. Κι από την άλλη, έχω διαφωνήσει πολλάκις με αναγνώστες μου όταν ανέφερα πως αγοράζω ρύζι από Lidl. Που μπορεί να είναι γερμανικών συμφερόντων αλλά πουλάνε ρύζι από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης και τις Σέρρες. Όχι ότι είναι όλα τους τα ρύζια ελληνικά, ούτε ότι τα ρύζια από άλλα σουπερμάρκετ είναι πάντοτε ξένα. Απλώς δίνε περισσότερη σημασία στο ίδιο το προϊόν και όχι στη μάρκα του ή το σουπερμάρκετ που το αγοράζεις.

Είτε αγοράζεις parboiled ρύζι, τώρα που έμαθες τι είναι, είτε κάποιο άλλο είδος ρυζιού, να προτιμάς τα ελληνικά ρύζια για να ενισχύεις και να διατηρείς την ελληνική παραγωγή που διατίθεται σε έντιμες, ομολογουμένως, τιμές στην αγορά.