28.03.2011 - Updated 19.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Αν θέλετε να ζήσετε ένα ξεχωριστό Πάσχα φέτος, μια πολύ καλή επιλογή θα ήταν να επισκεφτείτε το Φιόρο του Λεβάντε για να περάσετε, διαφορετικά είναι η αλήθεια, τις ημέρες του Πάσχα.

Οι Ζακυνθινοί έχουν τα δικά τους αντέτια ή έθιμα αν προτιμάτε και ακολουθούν ένα διαφορετικό τυπικό για το οποίο μάλλον θα πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι από πριν αν δε θέλετε να χάσετε τις λειτουργίες.

Για να σας διευκολύνουμε τα γράψαμε αναλυτικά για κάθε μέρα ώστε να τα σημειώσετε κάπου γιανα ξέρετε που θα πάτε, πότε και τι θα κάνετε. Καλύτερα να είστε ενημερωμένοι από την αρχή για να μη στεναχωρηθείτε αργότερα.

Μεγάλη Πέμπτη στη Ζάκυνθο

Το πρωινό πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία σε όλους τους ναούς της Ζακύνθου κατά το Ζακυνθινό τυπικό και παύουν να ηχούν οι καμπάνες τις οποίες θα ακούσετε ξανα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιατί όπως λένε και οι Ζακυνθινοί “χηρεύουν”. Το πένθος είναι ορατό στις γειτονιές από τις μεσίστιες σημαίες και τα μαύρα λάβαρα των μπαλκονιών.
Αν συνηθίζετε να στολίζετε με λουλούδια τον Επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ξεχάστε το. Οι ξυλόγλυπτοι Ζακυνθινοί Επιτάφιοι δεν στολίζονται.

Μεγάλη Παρασκευή στη Ζάκυνθο

Ξεχάστε ότι ξέρετε. Αν βρεθείτε στη Ζάκυνθο η λιτανεία του Εσταυρωμένου γίνεται το μεσημεράκι. Ραντεβού λοιπόν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου στις 2 η ώρα ώστε να το προλάβετε. Στη Ζάκυνθο δεν χρησιμοποιείται ο γνωστός στην υπόλοιπη Ελλάδα κεντητός Επιτάφιος, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται “Αμνός”. Εκτός από τον Εσταυρώμένο λιτανεύεται και η εικόνα της “Mater Dolorosa”, δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού, όπου, πάνω σε βάθρο, ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο. Η λιτανεία καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ’ όλους τους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, χωρίς όμως λιτάνευση των Επιταφίων τους, οπότε όσο και να περιμένετε… Επιτάφιος δε θα βγει… Αν δε προλάβατε όμως μην ανησυχείτε γιατί υπάρχει κι άλλη λύση!

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων η Ακολουθία αυτή, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, δε γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί. Στις 4.00 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του Επιταφίου, ο οποίος επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία.
Κατά την πρώτη Ανάσταση πραγματοποιείται και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών.

Μεγάλο Σάββατο στη Ζάκυνθο

Προσοχή! Μεγάλη προσοχή γιατί θα έχετε πρόβλημα. Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 11.15 αρχίζει η Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό. Στις 11.45 ξεκινά η Αναστάσιμη πομπή για την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση. Το “Χριστός Ανέστη”, ψάλλετε κατά την ιδιόμορφη Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική. Αμέσως μετά η Εικόνα της Ανάστασης επιστρέφει στο Μητροπολιτικό Ναό.
Κατά την τοπική παράδοση, η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία δεν τελείται αμέσως μετά σε κανένα ναό της πόλεως και των χωριών, αλλά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Το “αντέτι”(έθιμο) θέλει, κατά τη διάρκεια της αναγνώσεως του Ευαγγελίου, να ξεχηρεύουν δλδ να χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών.
Ας σημειωθεί ότι μόνο στο ναό του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου πραγματοποιούνται δύο Αναστάσιμες Θείες Λειτουργείες.
Η πρώτη 1.00 π.μ. και η δεύτερη το πρωί του Πάσχα.

Κυριακή του Πάσχα στη Ζάκυνθο

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου της πόλεως και λιτάνευση της επιβλητικής εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας, καθώς και της εικόνας της Αναστάσεως.

Δευτέρα του Πάσχα στη Ζάκυνθο

Τη Δευτέρα του Πάσχα τα περισσότερα χωριά πραγματοποιούν πανηγύρια, ενώ στους ναούς γίνονται Αναστάσιμες Λειτουργίες και λιτανείες πρωί και απόγευμα των σεπτών εικόνων της Παναγίας και της Αναστάσεως.
Το απόγευμα στην πόλη της Ζακύνθου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Λαουρένταινας, από το Ψήλωμα (Μπόχαλη) προς τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Τι άλλο να επισκεφτείτε στη Ζάκυνθο

Ανεξάρτητα από τα του Πάσχα μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το λόφο του Στρανή για να απολαύσετε τη θέα που είχε και ο Διονύσιος Σολωμός όταν έγραφε τον “Υμνο εις την Ελευθερία”.

Στον καταπράσινο οικισμό Μπόχαλη θα πελιπλανηθείτε στα ερείπια του παλιού ενετικού κάστρου.

Στο ναυάγιο δύσκολα θα κολυμπήσετε τέτοια εποχή αλλά μπορείτε να το απολαύσετε απο το εγκατελειμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Στις Μαριές θα πάτε γιατί ονομάστηκαν έτσι από τη Μαρία Μαγδαληνή και τη Μαρία του Κλωπά που λέγεται ότι δίδαξαν το Χριστιανισμό στη Ζάκυνθο. Κι αν σκεφτείτε πόσο υποβαθμίστηκε ο ρόλος της Μαρίας Μαγδαληνης από την ανδροκρατούμενη εκκλησία μας ενώ αρκετοί μελετητές υποστηρίζουν πως πιθανότατα ήταν η αγαπημένη και καλύτερη μαθήτρια του Χριστού, τότε σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη σας η περιοχή αυτή.

Πηγη: Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου & Στροφάδων