24.03.2015 - Updated 19.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Καλό το internet και τα crafts αλλά μήπως πρέπει να κρατήσουμε απόσταση από ότι αλλοιώνει την Ορθόδοξη παράδοση μας;

Πλησιάζει το Πάσχα και έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα χαριτωμένα και πολύχρωμα crafts, ξενόφερτοι εορταστικοί στολισμοί που θυμίζουν πάρτι νηπιαγωγείου στην καλύτερη.

Δε λέω καλό το Pinterest και σαφώς το παράθυρο στον κόσμο θα πρέπει να είναι ανοιχτό. Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στο να κοιτάζεις από το παράθυρο τις συνήθειες και τις παραδόσεις του υπόλοιπου κόσμου  και στο να τις εφαρμόζεις ή να θέλεις να τις εφαρμόσεις στο δικό σου κόσμο, ειδικά μάλιστα αν μοιάζουν εντελώς ξένες και άσχετες.

Photo by Infrogmation

Photo by Infrogmation

Κάθε λαός είναι διαφορετικός, με ιδιαίτερα ήθη και έθιμα, με μοναδικές παραδόσεις που τον κάνουν ξεχωριστό.  Αγαπώ πολύ τις παραδόσεις των λαών γι’αυτό και δεν ήμουν ποτέ υπέρ του “όλοι είμαστε ίδιοι”, όχι δεν είμαστε ίδιοι, είμαστε απλά ίσοι. Κουβαλάμε αιώνες παραδόσεων στην πλάτη μας που δεν αξίζει να θυσιάσουμε στο βωμό της παγκοσμιοποίησης.

Το Πάσχα έχει μια δική του, ιδιαίτερη βαρύτητα στους ορθόδοξους λαούς. Διαφέρει από τα Χριστούγεννα που έχουν να κάνουν απλά με την προσμονή της χαράς που προκαλεί η Γέννηση. Το Πάσχα έχει πίσω του μια περίοδο Πένθους που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Photo by 401st_AFSB

Photo by 401st_AFSB

Ίσως να μη σου φαίνεται τόσο κακό το λαγουδάκι του Πάσχα, όμως πες μου, πως ακριβώς το συνδυάζεις με το Ορθόδοξο Πάσχα;

Άμα το ψάξουμε λίγο στη Wikipedia θα δούμε ότι το λαγουδάκι είναι μια φολκλόρ φιγούρα του Πάσχα που θεωρείται ότι φέρνει τα Πασχαλινά αυγά στα καλά παιδιά.  Η παράδοση αυτή προέρχεται από τους Γερμανούς Λουθηριανούς Προτεστάντες, ουσιαστικά είναι ο Πασχαλινός Άγιος Βασίλης με ότι κι αν σημαίνει αυτό, μια παράδοση που πρωτοαναφέρθηκε κάπου στο 1682.

Η παράδοση των πασχαλινών αυγών προέρχεται από την Ορθόδοξη εκκλησία, όμως αφορά τη συλλογή αυγών κατά τη διάρκεια της νηστείας και τη διατήρηση τους μέχρι την Ανάσταση. Οι Προτεστάντες κράτησαν μόνο τη λογική των χρωματιστών αυγών επειδή ήταν όμορφα, παρότι δε νηστεύουν, είναι δηλαδή κάτι εντελώς ασύνδετο από κάθε πλευρά.

Θα μου πεις, κάτσε βρε μάνα μου! και με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το ίδιο δε γίνεται; Για την εκκλησία ναι. Για μένα είναι κάτι διαφορετικό γιατί το δέντρο δε μου αλλοιώνει τα νοήματα, απλά αυξάνει την προσμονή της χαράς.

Το να τιγκάρω το σπίτι μου με φρου φρου σε παλ χαριτωμένα χρώματα νηπιαγωγείου και άσχετα κουνελάκια την περίοδο που σύμφωνα με τη θρησκεία μου έχουμε αυστηρή νηστεία, κατάνυξη και πένθος μου μοιάζει εντελώς ξένο και άσχετο.

Θα μου πεις ότι όλα αυτά γίνονται για τα παιδιά. Hello! κι εγώ υπήρξα παιδί κάποτε, δε γεννήθηκα ενήλικη. Το πολύ πολύ να συνδύαζα τα κοτοπουλάκια με το Πάσχα, γιατί ξέρεις, οι κότες γεννάνε αυγά, ή να έτρεχα να βρω όμορφα φύλλα από τις γλάστρες για να βάψει αυγά με σχέδια η μαμά μου. Το Πάσχα ήταν συνδυασμένο με την εκκλησία και ο στολισμός του Επιταφίου ήταν μια μαγική διαδικασία που αγαπούσαμε μικροί και μεγάλοι.

Photo by spbpda

Photo by spbpda

Μπορεί να βάφω κι εγώ κάποιες φορές αυγά σε διάφορα χρώματα όμως ξέρω πως τα πασχαλινά αυγά είναι βαθυκόκκινα και πρώτα θα βάψω αυτά.  Κόκκινο αυγό θα βάλω στο τσουρέκι μου και κόκκινο αυγό θα πάω στην εκκλησία την Ανάσταση.

Φυσικά μπορεί να είσαι Άθεος και όλα αυτά να μην έχουν σημασία για σένα.  Ξέρω πολλούς Άθεους άλλωστε που χαίρονται με τον τζερτζελέ των Χριστουγέννων οπότε δε θα μου φαινόταν περίεργο να χαίρονται και με όλες αυτές τις χαριτωμενιές των Προτεσταντών.

Για μένα όμως που είμαι Ορθόδοξη έχουν σημασία όλα αυτά. Στην Ελλάδα η Ορθοδοξία είναι στενά πλεγμένη με την παράδοση και προτιμώ να διατηρώ τις δικές μας παραδόσεις από το να εισάγω ξένες, τις οποίες δε μπορώ να δικαιολογήσω ή να συνδέσω κάπως. Το ότι είναι χαριτωμένες δε μου αρκεί.

Κι αν ακόμα ζηλεύετε τις πασχαλινές διακοσμήσεις των ξένων πρέπει να σας πω ότι αυτοί δεν έχουν λαμπάδες!

Το μήνυμα του Πάσχα δε θα το βρεις στο κουνελάκι.