13.01.2014 - Μαίρη Χαρίσκου – 16 ΣΧΟΛΙΑ

Αν βαρεθήκατε την άμμο γάτας που βρωμάει ή κουραστήκατε να ξοδεύεστε, καιρός να δοκιμάσετε τα πέλλετς καύσης.

Γενικά με την άμμο γάτας δε τα πάω καλά. Εως καθόλου καλά. Με είχε κακομάθει ο Χάρης τόσα χρόνια που δε τις χώνευε καθόλου και προτιμούσε να βγαίνει έξω να κάνει την ανάγκη του. Οι φορές που χρειάστηκε να αγοράσω άμμο γάτας μέσα σε 12 χρόνια μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών. Κι αυτό για να υπάρχει για ώρα ανάγκης αν καμιά φορά δε μπορούσε να με ξυπνήσει ο Χάρης ή αν τον έπιανε κανένα κόψιμο ή αν έβρεχε έξω και δεν ήθελα να τον βγάλω.

Ακόμα κι έτσι όμως, αυτή η μυρωδιά αμμωνίας έχει χαραχτεί καλά στη μνήμη μου και σχηματίζει με τεράστια γράμματα τη λέξη ΜΠΛΙΑΞ.

Μια που μνημόνευσα το Χάρη πρέπει να αναφέρω οτι κάθε φορά που βλέπω βίντεο με γατιά που προσπαθούν να τα εκπαιδεύσουν να πηγαίνουν σε ανθρώπινη τουαλέτα γελάω γιατί ο Χάρης το χε πάρει συνήθειο μια εποχή να κατουράει σε ένα νιπτηράκι και μου βγήκε η ψυχή να του το σταματήσω.

pellets-cat

Τώρα με το νέο γατάκι τα πράγματα αλλάζουν. Αφενώς δεν είναι Χάρης αφετέρου δε θέλω να βγαίνει έξω (ετσι λέω τώρα, θα δούμε). Οπότε έπρεπε να ξαναμπώ στη διαδικασία της άμμου για γάτες.

Οι περισσότερες που θα βρεις στην αγορά βρωμοκοπάνε. Οι καλές είναι πανάκριβες. Δηλαδή οκ! πλάκα μου κάνεις που ένα τοσο δα τσουβαλάκι με άμμο για να χέζει μια γάτα μπορεί να φτάσει τα 18-20 ευρώ;  Δηλάδη έλεος, η τροφή είναι φτηνότερη.

Κι όπως έψαχνα για γατοπληροφορίες πήρε το μάτι μου τα πέλλετς ξύλου.  Υπάρχουν πέλλετς για γάτες και πέλλετς για σόμπες.  Στο εξωτερικό κυκλοφορούν πολλές μάρκες με πέλλετς για γάτες και έχουν και ειδικές λεκανίτσες που μοιάζουν με κόσκινα.  Στην Ελλάδα με λίγο καλό ψάξιμο μπορεί να βρείτε κάποια μάρκα σε pet-shop. Η τιμή τους είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα pellets για καύση.

Η επιλογή pellets

Αφού το σκέφτηκα καλά για μερικές μέρες αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στα Pellets καύσης. Το τσουβαλάκι Forest Pellets που αγόρασα από τη γειτονιά κόστιζε 4,3 ευρώ για 15 κιλά πέλλετς,  100% φυσική ξυλεία (90% οξιά και 10% πεύκο για την συγκόλληση, ιστοσελίδα εταιρίας).  Καλό είναι να το προσέξετε να είναι 100% ξύλο και να μην έχει χημικά πρόσθετα μέσα.

pellets100

Το πείραμα

Το γατάκι που πήρα είναι ένα πιτσιρίκι μαλλιαρό 3,5 μηνών. Την πρώτη φορά που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη λεκάνη εγώ κοιμόμουν. Βασικά ξύπνησα από το θόρυβο του σκαψίματος γιατί είχα τοποθετήσει την αμμολεκάνη δίπλα στο κρεβάτι μου για να την δει. Το πιτσιρίκι δε προβληματίστηκε καθόλου. Έκανε τη δουλειά του τα σκέπασε και έφυγε. Φυσικά το επόμενο πρωί άλλαξα θέση στην αμμολεκάνη και μπήκαμε σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα pellets δε μυρίζουν καθόλου. Τίποτα λέμε. Σα να μην υπάρχει γατί που κατουράει στο σπίτι. Πάνω από τη λεκάνη της γάτας να χώσεις τη μούρη σου δε καταλάβαίνεις τίποτα.  Είναι η τέλεια άμμος γάτας κι ας μην είναι άμμος :P

Πως λειτουργούν τα πέλλετς

Το οτι κατουράει το γατί το καταλαβαίνεις από το πριονίδι μέσα στη λεκάνη. Όταν κατουράει η γάτα τα πελλετς απορροφούν τα ούρα διογκώνονται και γίνονται πριονίδι όπως στεγνώνουν.  Το πριονίδι αυτό δε μυρίζει καθόλου.

Πως καθαρίζεις την αμμολεκάνη με τα pellets

Πρέπει να σας ξαναπώ οτι κυκλοφορουν ειδικές αμμολεκάνες για pellets με την επάνω να έχει τη μορφή κόσκινου οπότε το πριονίδι πέφτει μόνο του στην κάτω. Εγώ δεν έχω τέτοια οπότε μέχρι να βρω κάποια πατέντα χρησιμοποιώ βοηθητικά μια λεκανίτσα και το κλασικό φτυαράκι για τις αμμολεκάνες.

pellets-used

Τα κόπρανα τα βγάζουμε 1-2 φορές τη μέρα με το φτυαράκι, κανονικά σα να ήταν άμμος.  Καλό είναι να τα αφήσουμε λίγη ώρα να σκληρύνουν ε; μη παμε στη φάση που είναι νιανιά-μπλιαξ, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δύσκολη τη ζωή μας.

Το πριονίδι καλό είναι να το βγάζουμε ανά 2-3 μέρες, δεν υπάρχει λόγος να το αφήνουμε.  Προσωπικά βάζω το λεκανάκι από δίπλα και με το φτυαράκι κοσκινίζω λίγο τα pellets στην αμμολεκάνη, όταν πέσει το πριονίδι από το φτυαράκι τα ρίχνω στο λεκανάκι.  Σήμερα που την καθάρισα με αυτό τον τρόπο δε μου πήρε περισσότερο από 5 λεπτά.

pellets-clean

Στο τέλος μένει στην αμμολεκάνη μόνο το πριονίδι το οποίο όπως είπα, δε μυρίζει καθόλου. Αδειάζεις το πριονίδι σε μια σακούλα για να πεταχτεί στα σκουπίδια και ξαναρίχνεις τα καθαρά pellets πίσω στην αμμολεκάνη. Αν θες κι ανάλογα με την ποσότητα που σου έχει μείνει, προσθέτεις λίγα ακόμα από το τσουβαλάκι.