11.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Στις μικρές ή μεγάλες αποδράσεις μας, τυχαίνει να θέλουμε να κάνουμε πεζοπορία στη φύση. Θα πρέπει να έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας πριν ξεκινήσουμε το περπάτημα στη φύση

Μια από τις ομορφότερες εποχές για πεζοπορία στη φύση είναι αναμφισβήτητα η άνοιξη με τα χιλιάδες χρώματα. Η φύση οργιάζει και βάζει τα καλά της για να μας υποδεχτεί. Το καλοκαίρι από την άλλη, με το περπάτημα στη φύση μπορούμε να κάψουμε χιλιάδες θερμίδες και συνήθως είναι πιο δροσερά αν μπούμε σε κάποιο δάσος με παχιές σκιές. Το φθινόπωρο είναι από τις αγαπημένες μου εποχές, τρελαίνομαι να μπαίνω σε δάση με πλατύφυλλα δέντρα και να περπατάω πάνω σε κόκκινα χαλιά φύλλων.

Η χώρα μας έχει εκατοντάδες πανέμορφα μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Κάποια είναι σύντομα και εύκολα ενώ κάποια άλλα δυσκολότερα και μεγαλύτερα.

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να ακολουθήσετε ένα μεγαλύτερο μονοπάτι καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιον που έχει ξανακάνει τη διαδρομή και σίγουρα να ενημερώσετε κάποιους ανθρώπους για τη διαδρομή που σκοπεύετε να ακολουθήσετε. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, καλό είναι να έχει κάποιος το νου του ότι θα επιστρέψετε στην ώρα σας και να σας ψάξει αν χρειαστεί.

Τι θα πρέπει να προσέχετε όταν ξεκινάτε μια πεζοπορία στη φύση

  • Φροντίστε να φοράτε κάλτσες και κλειστά παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, ελέγξτε τα παπούτσια της φίλης – κοπέλας – γυναίκας σας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είδα γυναίκες να προσπαθούν να περπατήσουν σε κακοτράχαλους χωματόδρομους με τακούνια. Οι γόβες στιλέτο και τα δωδεκάποντα δεν αρμόζουν στην περίσταση. Εκτός του ότι θα γελάνε οι τριγύρω σας ενώ εσείς θα ζορίζεστε μπορεί να παραπατήσετε και να σπάσετε το πόδι σας.
  • Φορέστε καπέλο και πάρτε μαζί σας μια ζεστή μπλούζα ακόμα κι αν έχει υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να σας χρειαστεί. Το νερό είναι απαραίτητο καθώς και το αντιηλιακό.
  • Φροντίστε να έχετε στο σακίδιο σας ένα μικρό φαρμακείο, σουγιά, φακό, extra νερό και μερικά τρόφιμα για ώρα ανάγκης. Φροντίστε επίσης το κινητό σας να είναι καλά φορτισμένο πριν ξεκινήσετε κι αν έχετε Power Βank πάρτε το μαζί σας.  Καλό είναι να μην το εξαντλήσετε για να τσεκάρετε τα social media. Αν μείνετε από μπαταρία και συμβεί κάτι δε θα μπορέσετε να καλέσετε βοήθεια.
  • Φροντίστε να έχετε παρέα. Μόνος ούτε στον παράδεισο λέει ένα σοφό γνωμικό. Αν είστε μόνοι σας μην προσπαθήσετε να διανύσετε δύσκολη και μεγάλη διαδρομή, ένας σύντομος περίπατος είναι προτιμότερος.
  • Σε περίπτωση που είστε παρέα δέστε με έναν λουρί τον πιο γρήγορο με τον πιο αργό της παρέας. Οκ πλάκα κάνω σαφέστατα δε χρειάζεστε λουριά, αλλά φροντίστε να μη ξεμείνει πίσω κάποιο μέλος της παρέας σας. Πολλές φορές προσπαθούμε να φτάσουμε τον γρήγορο και ξεχνάμε τον αργό. Κάθε άνθρωπος δεν έχει τις ίδιες αντοχές ούτε τις ίδιες επιδόσεις στο περπάτημα.
  • Μην αφήνετε το μονοπάτι σας επειδή μια ωραία πεταλούδα σας κάνει νάζια και χώνεται ανάμεσα στα δέντρα. Μπορεί να καταφέρετε να φωτογραφίσετε την πεταλούδα αλλά να χάσετε το μονοπάτι σας και να ταλαιπωρηθείτε
  • Μην ανάβετε φωτιές και μην αφήνετε πίσω σας σκουπίδια. Προσέξτε πως σβήνετε το τσιγάρο σας σε περίπτωση που καπνίζετε και πάρτε τις γόπες μαζί σας.
  • Μην πλησιάσετε μελισσοκομείο. Ο μελισσοκόμος την ώρα που ελέγχει τις κυψέλες του δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μάθετε πληροφορίες για την περιοχή. Εκείνος φοράει μελισσοκομικό καπέλο και πιθανόν και ειδική στολή. Εσείς δεν είσαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για συναντήσεις με μελισσούλες.
  • Μην προσπαθήσετε να περάσετε μικρά ποτάμια. Δεν ξέρετε πόσο βαθιά ή επικίνδυνα είναι.

Το περπάτημα στη φύση είναι μοναδική εμπειρία. Μας βοηθάει να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας με εικόνες που μας λείπουν στις τσιμεντένιες πόλεις που ζούμε. Μη χάνετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη φύση στο μεγαλείο της αν βρεθείτε κοντά σε κάποιο δάσος. Όλα τα πράγματα στη ζωή όμως, χρειάζονται προσοχή.

Κράτα το