30.11.2011 - Updated 30.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 9 ΣΧΟΛΙΑ

Αφού η μαμά αποφάσισε να κάνει πισία στα ξαφνικά… τι άλλο να κάνεις από το να κρατήσεις ντοκουμέντα από τη διαδικασία

Που λέτε… δεν είχα σκοπό να γράψω συνταγή για πισία, δεν έχω ιδέα πως γίνονται τα πισία, εγώ ψωμάκι έφτιαχνα για να έχουμε να φάμε. Αλλά η μαμά Ισμήνη υποσχέθηκε στο μπαμπά πισία και η αγαπημένη μου mlazopoulou απαίτησε φωτογραφικά ντοκουμέντα της διαδικασίας.

Οπότε τσάκωσα τη φωτογραφική μηχανή και ανάμεσα σε “φύγε από εδώ” και “μη βγάλεις τη μούρη μου στο ίντερνετ” και “άντε ντε! καίει το λάδι” κατάφερα να φωτογραφήσω τη διαδικασία.

Φυσικά τα πισία νομίμως ήταν κατά 50% δικά μου διότι και καθότι εγώ ζύμωσα το ζυμάρι και ψιλόκοψα τα σ πανάκια και τα πράσα αλλά ας μη το κάνουμε θέμα :P

Γενικά χρειαζόμαστε ζυμάρι με μαγιά, με την ίδια ακριβώς λογική που θα το ετοιμάζατε για να ψήσετε ψωμάκι. Αν κάνω τις απαιτούμενες διαιρέσεις μπορώ να δώσω μια αναλογία χμχμχμ 300ml χλιαρό νερό με 500gr αλεύρι και πάντοτε με τη λογική του όσο αλεύρι σηκώσει. Ε πρόσθεσε στο μισό νερό τη μαγιά λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι και το μισό αλεύρι να γίνει χυλός και άφησε το να φουσκώσει. Μετά πρόσθεσε το άλλο μισό νερό και το υπόλοιπο αλεύρι και γενικά φτιάξε μια ζύμη που δε πολυκολάει στα χέρια και ξανά άφησε την άλλη μια ώρα να φουσκώσει.

Μπακάλικα στα λέω τώρα στα γρήγορα, είπαμε δεν είχα σκοπό να γράψω συνταγή για πισία, απλά έκοψα ένα κομμάτι από το ζυμάρι μου για τα ψωμιά και της το έδωσα.

Σε δυο μπολάκια ετοίμασε τη γέμιση. Στο ένα κομμάτιασε τυρί φέτα, πρόσθεσε πιπέρι και ένα αυγό και ανακάτεψε τα. Στο άλλο ψιλόκοψε σπανάκι, πράσο, άνηθο, μαϊντανό ή ότι πρασινάδα έχεις τέλος πάντων δε θα τα χαλάσουμε εκεί, πρόσθεσε πιπέρι κι ένα αυγό κι ανακάτεψε τα.

Κάποιοι άλλοι φτιάχνουν τα πισία με βραστή πατάτα, εγώ τα σιχαίνομαι αλλά η λογική είναι η ίδια… σε μπολάκι ψιλοκομμένη με αυγό και αλατοπίπερο. Επίσης υπάρχουν και τα σκέτα πισία χωρίς γέμιση που γι΄αυτά δε χρειάζεται να ετοιμάσετε τίποτα.

Παίρνετε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει, κόβετε μικρές μπαλίτσες και τις ανοίγετε σε στρόγγυλα πιτάκια είτε με τα χέρια είτε με τον πλάστη για πιο καλοσχηματισμένα πισία (βοήθεια σας) αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε και περισσότερο αλεύρι για το εύκολο άνοιγμα τους. Τη μαμά Ισμήνη πάντως δεν την απασχολεί καθόλου η ομοιόμορφη εμφάνιση τους :P

Αν σκοπεύετε να κάνετε σκέτα πισία τα ρίχνετε απευθείας σε καυτό λάδι και μετά αφού τηγανιστούν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη.

Αν σκοπεύετε να κάνετε τα κανονικά τα γεμιστά βάζετε μια κουταλιά γέμιση στο μισό δισκάκι και επανωτίζετε το άλλο μισό για να κλείσει. Γενικά σε αυτό το στάδιο μοιάζουν κακάσχημα :P Αλλά, λέω αλλά… όταν μπουν στο τηγάνι με το καυτό λάδι φουσκώνουν και μεταμορφώνονται εντελώς οπότε μη μασάτε. Απλά να προσέξετε να κλείσετε όσο καλύτερα μπορείτε τη γέμιση για να μη ξεχειλίσει.

Γενικά μπορείτε να κάνετε τα πισία σε αυτό το μέγεθος ή λίγο μεγαλύτερα ανάλογα με την προτίμηση σας.

Τα πισία είναι ποντιακό έδεσμα και από ότι λέει η μαμά Ισμήνη η γιαγιά τα έφτιαχνε τις μέρες που ζύμωνε το ζυμάρι για το ψωμί. Ούτε καν μπορώ να φανταστώ τις ποσότητες που ζύμωναν γιατί η μαμά Ισμήνη ήταν 9 αδέρφια στο σύνολο.