3.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Μαθαίνουμε να κόβουμε κοτόπουλο σε μερίδες βήμα βήμα, με πολλές φωτογραφίες για να μάθετε την τεχνική του τεμαχισμού του κοτόπουλου

Είτε ξέρεις πως να κόψεις ένα κοτόπουλο σε μερίδες, είτε όχι. Ενδιάμεσο στάδιο δεν υπάρχει. Κι αν δε ξέρεις πως τεμαχίζουμε ένα κοτόπουλο και που ακριβώς κόβουμε με το μαχαίρι μας για να χωρίσει εδώ είμαστε εμείς για να σου δείξουμε.

Παρότι ο τεμαχισμός του κοτόπουλου είναι εύκολος και αν γνωρίζεις τι κάνεις δε σου παίρνει πάνω από 3 λεπτά, ίσως να τρομάξεις από τις πολλές φωτογραφίες και τα πολλά βήματα του κειμένου. Μη τρομάζεις δεν είναι δύσκολο να μάθεις να κόβεις το κοτόπουλο, απλώς για να στο δείξω όσο πιο αναλυτικά γινόταν τράβηξα πολλές φωτογραφίες. Κάτι όχι τόσο εύκολο αν είσαι ένα άτομο που πρέπει και να κόβεις το κοτόπουλο αλλά και να φωτογραφίζεις. Μου έλειπε ένα χέρι ακόμα γιατί δεν ήξερα τι να πρωτοκρατήσω, το κοτόπουλο; το μαχαίρι; τη φωτογραφική μηχανή; Καλύτερα να έβγαζα βίντεο, πιο εύκολο θα ήταν. Αλλά οι φωτογραφίες έχουν τη χάρη τους ενώ το βίντεο πρέπει να το σταματάς και να το ξεκινάς συνέχεια.

Για να καταλάβεις πόσο εύκολο είναι, έμαθα να κόβω κοτόπουλο όταν ήμουν δέκα χρονών. Τότε δε τα πουλούσαν έτοιμα κομμένα για να πάρεις δυο μπούτια, αγόραζες ολόκληρο το κοτόπουλο. Κι αφού τα κατάφερνα εγώ στα 10 μου θα τα καταφέρεις κι εσύ. Εμπιστεύσου με.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 1ο

Καταρχήν πάρε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι για να κοπεί όμορφα η πέτσα, όχι σαν το δικό μου, απλά αυτό έπιασε το χέρι μου και δε το πολυσκέφτηκα γιατί την αφαιρώ στο τέλος. Για να κόψουμε ένα κοτόπουλο, πρώτα από όλα πρέπει να το ξαπλώσουμε όπως βλέπεις στη φωτογραφία. Αρχίζουμε να κόβουμε την πέτσα που ενώνει το μπούτι  με το υπόλοιπο σώμα.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Όπως βλέπεις έχουμε κόψει μόνο πέτσα και προχωράμε λίγο πιο μέσα με το μαχαίρι μας. Δε κόβουμε κόκκαλο.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά και το κοτόπουλο μας σχεδόν έχει κοπεί στη μέση, το συγκρατεί το κόκκαλο της ράχης.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 4

Αν το πιάσουμε με τα δυο χέρια και το τσακίσουμε στη μέση, σπάει το κόκκαλο της ράχης κι έρχεται στην ουσία το μέσα έξω. Όταν λέω να πιάσουμε το κοτόπουλο με τα δύο χέρια εννοώ πως με το ένα χέρι πιάνεις τα μπουτάκια και με το άλλο το πάνω μέρος, στο αναλύω και για να μη μπερδευτείς, αν και δε νομίζω.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 5

Κι αφού το έχουμε γυρίσει κι έχουν σπάσει τα κοκαλάκια, κόβουμε με το μαχαίρι για να χωρίσει το κοτόπουλο μας στη μέση. Εύκολο είναι και δε θέλει ούτε κόπο, ούτε δύναμη, σκέψου με να το κάνω στα 10 μου.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 6

Αφού έχεις χωρίσει το κοτόπουλο στη μέση, πιάσε το κάτω μισώ με τα μπουτάκια και γύρνα τα προς τα πάνω όπως βλέπεις στη φωτογραφία για να χωρίσουν τα κόκαλα που τα ενώνουν με τη ράχη. Ουσιαστικά χωρίζουν στο σημείο των χόνδρων, δε σπάνε κόκαλα.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 7

Ξαπλώνουμε το μπουτάκια τ’ ανάσκελα και κόβουμε με το μαχαίρι μας στο σημείο που έχουν χωρίσει ο χόνδρος με το κόκκαλο. Ψηλάφισε το σημείο για να βρεις που μπορείς να βάλεις το μαχαίρι σου ώστε να κόψεις μόνο κρέας.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 8

Προσωπικά κόβω από την ανάποδη πλευρά λόγω εμπειρίας ώστε να κοπεί καλύτερα και η πέτσα αλλά έπρεπε να σου δείξω στο προηγούμενο βήμα που θα βρεις το χώρισμα για να βάλεις το μαχαίρι σου. Από αυτή την πλευρά δε φαίνεται. Κόβουμε και τα δύο μπουτάκια με αυτό τον τρόπο.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 9

Κι αφού τα καταφέρουμε με τα μπουτάκια, αφαιρούμε με το μαχαίρι μας την ουρά από τη ράχη και την πετάμε. Ουσιαστικά πρέπει να έχεις αυτά τα 4 κομμάτια αφού κόψεις το μισό κοτόπουλο. Πάμε τώρα να δούμε πως κόβουμε το άλλο μισό κοτόπουλο.

[xorinside]

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 10

Τεντώνεις το λαιμό μαζί με το δέρμα και διακρίνεις κάτι σαν “>” εκεί που ενώνεται με το στήθος. Βάζεις το μαχαίρι σου εκεί και κόβεις μόνο πέτσα για να χωρίσει και να μπορείς να δεις τι γίνεται πιο μέσα.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 11

Αν κόψεις προσεκτικά την πέτσα του λαιμού στο “>” όπως σου έδειξα πριν, φτάνεις σε αυτό το αποτέλεσμα. Βλέπεις μια τρύπα. Είσαι σε καλό δρόμο και μπράβο σου!

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 12

Το γυρνάς όπως είναι στα πλάγια και ψάχνεις αυτή τη λευκή γραμμή λίπους. Εκεί που έχω το μαχαίρι μου. Σε αυτό το σημείο, θα χωρίσουμε με το μαχαίρι μας το φτηνό πλατάρι από το ακριβό στήθος. Έχει κάτι πολύ λεπτά κοκαλάκια αν θυμάμαι καλά, που δε θα σε δυσκολέψουν καθόλου.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 13

Ουσιαστικά είναι το μόνο σημείο που κόβουμε κόκαλα ως τώρα. Βλέπεις  και στη φωτογραφία πόσο λεπτά είναι. Κόβεις και από τις δύο άκρες του στήθους.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 15

Και επειδή έχετε πιάσει το νόημα ως τώρα, καταλαβαίνετε πως για άλλη μια φορά γυρνάμε το μέσα έξω,  για να χωρίσουμε το στήθος από την πλάτη με τον πιο εύκολο τρόπο.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Κόβουμε με το μαχαίρι μας στα σημεία που έχουν ανοίξει οι χόνδροι.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο - βήμα 16

Κι έχουμε ένα ωραιότατο κομμάτι στήθους χωρισμένο από το πλατάρι με τα φτερούγες.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Αφαιρούμε το λαιμό από το πλατάρι. Και σπάμε τους χόντρους από τις φτερούγες για να τις κόψουμε. Εδώ ίσως σας ζορίσει λίγο, προσωπικά στρίβω τις φτερούγες για να ανοίξει ο χόντρος πιο εύκολα

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Θα καταλήξουμε με αυτά τα 4 κομμάτια που ανήκουν στα φτηνά κομμάτια του κοτόπουλου.

[xorinside]

Πως φιλετάρουμε το στήθος του κοτόπουλου

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Και πάμε στο φιλετάρισμα του στήθους που είναι και το ακριβότερο κομμάτι. Στο σημείο που βλέπεις να έχω κόψει υπάρχει κόκκαλο. Ουσιαστικά δε θέλουμε να κόψουμε κόκκαλο. Απλώς σκίζουμε την πέτσα και λίγο κρέας κατά μήκος του κόκκαλου ώστε να το αποκαλύψουμε. Το κόκκαλο αυτό θα είναι ο οδηγός μας για το φιλετάρισμα του στήθους.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Κόβουμε με απαλές προσεκτικές κινήσεις το κρέας του στήθους, όσο πιο κοντά γίνεται στο κόκκαλο. Κάντε το πολύ αργά την πρώτη φορά για να νιώσετε το σχήμα του κόκκαλου. Διατρέξτε το δάχτυλο σας ανάμεσα για να το νιώσετε. Δε θέλουμε να αφήσουμε ακριβό κρέας πάνω στο φτηνό κόκκαλο που θα πάει για σούπα ή ζωμό. Κόψτε και το δεύτερο φιλέτο στήθους από την άλλη πλευρά του κόκκαλου.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Θα πρέπει ν καταλήξετε με αυτά τα 3 κομμάτια, τα δυο φιλέτα του κοτόπουλου και το κόκκαλο.

Πως κόβουμε το κοτόπουλο βήμα - βήμα

Και κάπου εδώ τελειώσαμε. Μάθαμε με οδηγίες βήμα βήμα πως να κόβουμε το κοτόπουλο μας. Στην τελευταία φωτογραφία βλέπετε ολόκληρο το κοτόπουλο σε κομμάτια. Αυτά που έχω στα αριστερά πηγαίνουν συνήθως για σούπα, αυτά που έχω από δεξιά πηγαίνουν για ψητά και στο επάνω μέρος είναι η ουρά που πάει στα σκουπίδια. Επίσης προσωπικά αφαιρώ ολόκληρη την πέτσα του λαιμού και την πετάω γιατί είναι πολύ λιπαρή συνήθως.

Σας έδειξα πως κόβουμε το κοτόπουλο όσο πιο αναλυτικά μπορούσα. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που με δυσκόλεψε τόσο πολύ ο τεμαχισμός του κοτόπουλου. Το να κόψω ένα κοτόπουλο σε μερίδες είναι μια διαδικασία 3 λεπτών. Το να φωτογραφίσω τη διαδικασία και να να δημιουργήσω αυτό τον οδηγό για να μάθετε να κόβετε κοτόπουλο, νομίζω πως μου πήρε πάνω από 3 ώρες σύνολο. Χαλάλι όμως αν σας βοήθησα να μάθετε να κόβετε το κοτόπουλο γιατί συμφέρει περισσότερο να αγοράζεις ολόκληρο κοτόπουλο παρά έτοιμα κομμάτια. Το συγκεκριμένο κοτόπουλο μου κόστισε μόλις 3 ευρώ.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το