9.01.2019 - Μαίρη Χαρίσκου

Αν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα μπορείς να αποκλειστείς στη ζεστασιά του σπιτιού σου και να χαζεύεις το χιόνι από το παράθυρο χωρίς άγχος.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Είμαστε μεσογειακός λαός και αν εξαιρέσεις τους κατοίκους ορεινών περιοχών, δεν ξέρουμε από χιόνι. Ντιπ. Και όχι μόνο δε ξέρουμε από χιόνι αλλά ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα μέσα για να αντιμετωπίσουν ούτε λίγα εκατοστά χιονιού με αποτέλεσμα το χιόνι να γίνεται επικίνδυνο και να χάνει τη μαγεία του.

Αν και δηλώνω κάτοικος αστικού κέντρου, έχω ζήσει κάποιους χειμώνες σε ορεινές περιοχές με αρκετό χιόνι. Κι έχω βουλιάξει σε χιόνι. Κυριολεκτικά. BTW ο τρόπος να βγεις από χιονοσωρό αν βουλιάξεις μέχρι τη μέση μοιάζει με κολύμπι.

Κάποιες φορές όμως, όσο χιόνι κι αν έχει πρέπει να διασχίσεις απάτητους, ορεινούς, δασωμένους δρόμους. Στις δικές μου περιπτώσεις αφορούσε ζώα. Και παρότι είχαμε εξοπλισμένο τζιπ και μαθημένο οδηγό, δε πήγαινε άλλο. Τώρα που το ξανασκέφτομαι δε ξέρω αν υπάρχουν πολλοί που περπάτησαν 2-3 χιλιόμετρα με 1 μέτρο χιόνι για να δουν αν πέσαν σε χειμέριο ύπνο οι αρκούδες ή αν είναι ξύπνιες και πεινάνε. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που συνηθίζεται οπότε θα το προσπεράσω.

Γενικότερα, είμαι της άποψης ότι τέτοιες μέρες καλό είναι να αποφεύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις. Στις άσκοπες συμπεριλαμβάνω και τη δουλειά πολλές φορές. Το αγάπησα που ένα από τα αγαπημένα μου καταστήματα στο κέντρο της πόλης έβγαζε ανακοίνωση ότι κλείνει για την ασφάλεια των εργαζομένων του. Το αγάπησα που οι ντελιβεράδες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να κινητοποιηθούν για να μη βγουν στο χιόνι, πρέπει να είσαι εντελώς αναίσθητο γαϊδούρι για να παραγγείλεις φαγητό από έξω ενώ χιονίζει. Προσωπικά αρνήθηκα ακόμα και το να στείλουν τεχνικούς να ελέγξουν την τηλεφωνική μου γραμμή που είχε κάποιο πρόβλημα αυτές τις μέρες γιατί δεν θέλω να ταλαιπωρώ κόσμο. Είναι θέμα ανθρωπιάς.

Σίγουρα κάποιοι επιβάλλεται να πάνε στις δουλειές τους, όπως γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι του δήμου, της τροχαίας και της αστυνομίας που γενικότερα βοηθούν στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας, οδηγοί ΜΜΜ και κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων που δε μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή σίγουρα. Όμως οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να έμεναν στα σπίτια τους γιατί δε πρόκειται να πάω να αγοράσω ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ότι άλλο μέσα στο χιόνι.

Αντικειμενικά δε χρειάζεται να βγω να αγοράσω απολύτως τίποτα μέσα στο χιόνι. Και όταν λέω απολύτως τίποτα το εννοώ. Έχω όλα όσα χρειάζομαι ήδη. Φρόντισα να τα έχω πριν καν αρχίσει να χιονίζει γιατί δεν έχω καμία διάθεση να σπάσω κάνα πόδι και να ταλαιπωρηθώ μετά πολλαπλάσια. Δόξα το Θεό τα προγνωστικά του καιρού είναι αρκετά ακριβή πλέον και με μια ματιά στο meteo.gr βλέπεις τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Τι χρειάζεται να έχεις πριν χιονίσει

  • Θέρμανση: Δε ξέρω τι χρησιμοποιείς για τη θέρμανση του σπιτιού σου, αλλά φρόντισε να υπάρχει πριν χαλάσει ο καιρός. Αν τα οικονομικά σου δεν είναι καλά, φρόντισε να αποκλειστείς στο σπίτι κάποιου αγαπημένου προσώπου που σίγουρα δε θα θέλει να ξεπαγιάσεις.
  • Τρόφιμα: Φρόντισε να έχεις τρόφιμα στο σπίτι για 10 μέρες. Δεν είναι κάτι παράλογο, πιθανότατα έχεις ήδη για μερικές ημέρες. Αγόρασε 3-4 ψωμιά και βάλε 1-2 στην κατάψυξη. Αγόρασε αλεύρι και μαγιά, ακόμα και αν σου τελειώσει το ψωμί, μπορείς να φτιάξεις. Καλό επίσης θα ήταν να πάρεις και 1-2 γάλατα μακράς διαρκείας να υπάρχουν στο σπίτι.
  • Χαρτικά: Όπως λέμε χαρτί υγείας. Και πάνες αν έχεις μωρά ή γέρους.
  • Φάρμακα: Φρόντισε να υπάρχουν στο σπίτι τα φάρμακα που χρειάζεσαι για το επόμενο δεκαήμερο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μη ταλαιπωρηθείς.
  • Αλάτι χοντρό: Πάντα αγοράζουμε 4-5 κιλά χοντρό αλάτι για να καθαρίσουμε τις σκάλες και το πεζοδρόμιο μας.
  • Φιάλες για γκαζάκι: Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  • Νερό: Δε ξέρεις ποτέ αν θα παγώσουν οι σωλήνες, αν θα σπάσουν σωλήνες δικές σου ή των γειτόνων και θα διακοπεί η υδροδότηση. Φρόντισε να έχεις γεμάτους μερικούς κουβάδες ή μπετόνια νερό για την τουαλέτα και αρκετά μπουκάλια νερό για να πίνεις και να μαγειρεύεις. Κάνε μπάνιο σα να είναι η τελευταία σου φορά.
  • Τροφή κατοικίδιων: Αν έχεις κάποιο κατοικίδιο, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και γι’ αυτά. Αν όχι μπορείς πάλι να πάρεις λίγη τροφή για τα αδεσποτάκια που τριγυρνάνε στο χιόνι.
  • Απαραίτητα προσωπικά είδη: Δε ξέρω τι είναι αυτό που χρειάζεται ο καθένας κάθε μέρα. Συνήθως αφορά κακές συνήθειες. Φρόντισε να έχεις για καμιά βδομάδα.

Αντικειμενικά αν καλύψεις όλα αυτά, μπορείς να αποκλειστείς με την ησυχία σου στη ζεστασιά του σπιτιού σου και να λιώσεις στο ίντερνετ ή να δεις ατελείωτες ταινίες και σειρές ενώ έξω πέφτει απαλά το χιόνι και απολαμβάνεις μια κούπα αχνιστού καφέ.

Και αν είσαι εργοδότης… κλείστο και δώσε άδεια στους υπαλλήλους σου. Δεν αξίζει η ταλαιπωρία για κανέναν.

Καλά χιόνια να έχουμε χωρίς άγχος. Είναι το μόνο που δε μας χρειάζεται.