22.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου
Όταν αποφασίζεις να κάνεις ένα παιδάκι η ζωή σου αλλάζει. Αν δε θέλεις να αλλάξουν και οι φίλοι σου, θα πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι κάποια πράγματα
Καλωσήλθατε στον κόσμο των εργένηδων άτεκνων. Αυτόν που ανήκατε κάποτε. Πριν να γεννηθεί το πανέμορφο παιδάκι σας και να κάνετε οικογένεια. Μπορεί να μην είναι πολύ μακριά στο παρελθόν σας αυτή η εποχή αλλά κατά 80% έχετε ξεχάσει την ύπαρξη της. Ειδικά αν είστε από τις πρώτες που κάνουν παιδάκια στην παρέα και δεν έχετε βιώσει το “νέα μάνα στην παρέα” στο πετσί σας.
Όταν κάνετε ένα παιδάκι η ζωή σας αλλάζει όπως είναι λογικό να συμβεί. Και αλλάζει πολύ. Αποκτάτε υποχρεώσεις που δεν είχατε, ο ρυθμός της ζωής σας δεν είναι ίδιος, ούτε καν οι συνήθειες σας ή το ωράριο ύπνου σας. Έρχονται τα πάνω κάτω κι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Και σας καταλαβαίνουν επίσης. Αυτό το μικροσκοπικό μωράκι που εξαρτάται από σας είναι ολόκληρος ο κόσμος σας. Και ναι είναι το πιο υπέροχο, όμορφο και σημαντικό πλάσμα στη Γη για σας.
Αυτό όμως, συμβαίνει μόνο σε σας. Οι φίλοι σας παραμένουν όπως ήταν πριν να κάνετε παιδάκι. Χαίρονται τρελά μαζί σας, αγαπάνε το μικροσκοπικό μωρουλίνι σας και γνωρίζουν πως η ζωή σας έχει αλλάξει. Η δική σας ζωή. Η δική τους παραμένει ίδια. Όπως πριν.
Το αν θα παραμείνουν φίλοι σας και αφού κάνετε παιδάκι, εξαρτάται από σας. Αν λακίσουν και εξαφανιστούν, δε θα φταίνε αυτοί, κατά 80% θα φταίτε εσείς. Όταν έρχεται ένα μωράκι στη ζωή η ζωή σας αλλάζει τόσο πολύ που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τον ενθουσιασμό και τη χαρά σας. Κι αυτό είναι κατανοητό και αποδεκτό μέχρι να φτάσει να γίνει μονομανία.
Γιατί εξαφανίζονται οι φίλοι σας όταν κάνετε παιδιά
Οι φίλοι σας δε σταματούν να σας αγαπούν όταν κάνετε παιδί ή παιδιά. Απλά αυτοί δεν έχουν. Δεν εξαφανίζονται επειδή σας ζηλεύουν, ούτε επειδή άλλαξαν ή επειδή δε μπορείτε να βλέπεστε με τους ίδιους ρυθμούς. Εξαφανίζονται επειδή τους κουράζετε και κάνετε τα νεύρα τους κρόσσια. Κι αυτή είναι η μεγάλη και μοναδική αλήθεια.
Γιατί κουράζονται οι φίλοι σας;
Κι αφού είπαμε τη μεγάλη αλήθεια δίχως τύψεις ας δούμε γιατί τους κουράζετε και τι πρέπει να προσέξετε για να συνεχίσετε να έχετε τους φίλους σας κοντά σας για πολλά χρόνια ακόμα.
Οι φίλοι σας κουράζονται γιατί αντικειμενικά παύετε να υπάρχετε. Το μόνο που υπάρχει είναι το παιδί σας. Ζείτε και αναπνέετε για το παιδί σας, μιλάτε μόνο και συνέχεια για το παιδί σας και συνδέετε τα πάντα όλα, ακόμα και τα πιο άσχετα με το παιδί σας. Ακόμα και για το Game of Thrones να ανοίξετε κουβέντα, στο παιδί σας θα καταλήξει κάπως η συζήτηση.
Στην αρχή κάνουν υπομονή γιατί καταλαβαίνουν πόσο σημαντικός είναι ο ερχομός του παιδιού σας και πόσο έχει αλλάξει τη ζωή σας. Κάποια στιγμή όμως κουράζονται. Γιατί δε τους ενδιαφέρει να μάθουν σχετικά με τις διαφορές που έχουν οι διάφορες πάνες μεταξύ τους, κάτι που για σας είναι η καθημερινότητα σας. Δε τους ενδιαφέρει πόσο και πόσες φορές έφαγε το παιδί σας. Αν ξύθηκε, έκλασε, χασμουρήθηκε, ξέρασε. Πραγματικά δε τους ενδιαφέρει και δεν είναι καν θέμα συζήτησης μεταξύ φίλων, ειδικά αν είναι άτεκνοι.
Κι αν νομίζετε ότι αυτό οφείλετε στον αρχικό ενθουσιασμό σας κάνετε λάθος. Μπορεί να συνεχίζει με τον ίδιο εμμονικό ρυθμό μέχρι το παιδί σας να πάει φαντάρος.
Στις λίγες στιγμές που έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε με τους φίλους σας, γιατί αντικειμενικά αυτές μειώνονται δραματικά, αντί να χαλαρώσετε και να περάσετε καλά, “φέρνετε” μαζί και το παιδί σας. Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι στο σπίτι με την πεθερά σας ή με την baby-sitter. Δεν έχει σημασία.
Τα καταραμένα social media
Δε θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά οι άτεκνοι φίλοι σας δεν ενδιαφέρονται για όλα τα μωρουδίστικα που γράφετε ή μοιράζεστε. Καθόλου όμως. Την ώρα που σκέφτονται πως θα την πέσουν στον επόμενο γκόμενο ή που θα βγουν το βράδυ για να ξενυχτήσουν, το τελευταίο πράγμα το οποίο θα τους ενδιέφερε είναι το να μάθουν σε ποια ηλικία βγάζει ένα μωρό το πρώτο του δόντι. Κρατήστε αυτές τις πληροφορίες μακριά τους.
Παρότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα πολλών να λένε ότι δε πρέπει να δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα social media το κάνετε. Συχνά. Και παντού. Αφήστε τα παιδιά σας να καθορίσουν μόνα τους την εικόνα τους στα social media όταν μεγαλώσουν. Δε χρειάζεται να υπάρχει δημοσιευμένη ολόκληρη η ζωή τους από τη μέρα που γεννήθηκαν. Είναι και επικίνδυνο και ενοχλητικό.
Κρατήστε τα όρια για να κρατήσετε τους φίλους σας
Δεν υπάρχει περίπτωση να συναντάτε τους φίλους σας με τους ίδιους ρυθμούς που τους συναντούσατε πριν να γεννηθεί το παιδί σας. Και το ξέρουν. Συχνά θα έρχονται αναγκαστικά στο σπίτι σας γιατί δε μπορείτε να βγείτε. Θα πίνουν καφέ κάτω από τον απορροφητήρα ή στο μπαλκόνι ή στην τουαλέτα δίπλα στη χέστρα και θα διακόπτουν μια συζήτηση 40 φορές γιατί το παιδί σας έχει ανάγκες. Και δε θα τους ενοχλήσει, αλήθεια σας το λέω, σας αγαπάνε και καταλαβαίνουν. Αλλά αυτό δε πρέπει να γίνεται συνέχεια. Θα πρέπει να βρίσκετε κάπως χρόνο να τους συναντάτε και έξω. Όσο μπορείτε. Είτε είναι μια φορά την εβδομάδα, είτε είναι μια φορά το μήνα.
Κι όταν τους συναντάτε προσπαθήστε να μη μιλάτε για το παιδί σας. Το καθόλου θα ήταν το ιδανικό. Αλλά επειδή δε παίζει και επειδή και οι φίλοι σας που σας αγαπούν θα ρωτήσουν, προσπαθήστε να μην ξεπερνάει το 20% του χρόνου που θα περάσετε με τους φίλους σας έξω. Γιατί θέλουν να δουν εσάς, γιατί τους έχετε λείψει από τη στιγμή που γεννήσατε το παιδάκι σας κι άλλαξε η ζωή σας.
Αν δε κρατήσετε τα όρια και οι φίλοι σας αρχίζουν να νιώθουν λες και βρίσκονται σε παιδότοπο κάθε φορά που σας βλέπουν θα αρχίσουν να απομακρύνονται και σταδιακά θα χαθείτε. Και είναι κρίμα να χαθείτε γιατί οι μεγάλες φιλίες είναι αυτές που ξεκινάνε από τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια. Προσπαθήστε να συζητάτε μαζί τους ότι συζητούσατε πριν να κάνετε το παιδάκι σας. Να νιώθουν ότι έχουν απέναντι τους τη φίλη που γνωρίζουν και αγαπάνε, αυτή τους έχει λείψει και αυτή θέλουν να δουν.
Με καλή θέληση και λίγη προσπάθεια από την πλευρά σας, οι φίλοι σας δε θα χαθούν ποτέ. Δε θέλουν να σας χάσουν ούτε κι αυτοί άλλωστε.