26.03.2009 - Updated 18.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 17 ΣΧΟΛΙΑ
Ο καιρός έχει μαλακώσει αρκετά και μπορείτε πλέον να σπείρετε σπόρους ντομάτας σε μικρά γλαστράκια ώστε να δημιουργήσετε τα δικά σας φυτά.
Ο καιρός έχει μαλακώσει αρκετά και μπορείτε πλέον να σπείρετε σπόρους ντομάτας σε μικρά γλαστράκια ώστε να δημιουργήσετε τα δικά σας φυτά.
Η κατάλληλη εποχή για να αρχίσετε να σπέρνετε ντομάτες ξεκινά από το Φεβρουάριο αλλά είναι αρκετά νωρίς και πρέπει να έχετε τα γλαστράκια σας προστατευμένα από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τοποθετημένα σε κάποιο ηλιόλουστο σημείο του σπιτιού ή του μπαλκονιού σας σε περίπτωση που δε διαθέτετε θερμοκήπιο.
Ο Μάρτιος συνήθως έχει καλύτερες θερμοκρασίες ώστε να καταφέρουν οι σπόροι σας να φυτρώσουν, οπότε μη χάνετε άλλο τον καιρό σας περιμένοντας υψηλότερες θερμοκρασίες.
Πότε να φυτέψετε ντομάτες
Φυσικά όσοι δεν ξεκινάτε τις ντοματιές σας από σπόρους μπορείτε να περιμένετε μέχρι τα τέλη Απρίλη – αρχές Μάη ώστε να αγοράσετε έτοιμα φυτά ντομάτας από το εμπόριο.
εχω σπειρη ντοματες εδω και μια εβδομαδα και αλλα πολλα λαχανικα τα κρατω σε ενα δωματιο με αρκετο φως και μια λαμπα για ποιο καλη ζεστασια θα ηθελα να μαθω ποτε θα εχω αποτελεσματα “ευχαριστω”
Νικο Αλεχούδη, ειλικρινά δεν έχω ιδέα! Σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φυτρώσουν σε 6-7 μέρες, σε μη ιδανικές μπορεί να αργήσουν και πάνω από 1 μήνα.
Έχω φυτεψει σπορους ντοματιας με διαφορα μιας βδομαδας, οι πρωτες ειναι πάνω απο 5 εκατοστα (με τα πρώτα κανονικά τους φύλλα) ενώ οι άλλες δεν έχουν φυτρώσει καθόλου
τα νεα ειναι πολλη ευχαριστα για μενα, οι ντοματες εχουνε βγει ολες σχεδον και οι αγγουριες το ιδιο με καλυτερα αποτελεσματα γιατι οπως ειναι γνωστο πιανουνε ποιο καλα. αυτες που ειναι ποιο δυσκολες ειναι οι πιπεριες ανοιξα μια απο περιεγεια και ειδα οτι μετα απο 18 ημερες αρχιζουνε να βλαστιζουνε .τωρα το μονο που με απασχολει ειναι ποτε να προσθεσω βιολογικο λιπασμα και ποτε να μεταφυτευσω αυτα ειναι τα νεα μου παρακαλω να μου πειτε τη γνωμη σας .νικος αλεξουδης.
Νίκο Αλεξούδη χαίρομαι!
Περίμενε να μεγαλώσουν τουλάχιστον 25 εκατοστά και μετά φύτεψε τα. Το βιολογικό λίπασμα θα το βάλεις στο λάκο όπως θα τα μεταφυτέψεις
Αν φυτέψω σπόρους σε ζαντινιέρα, μπορώ να το κάνω Μάιο, ή είναι αργά?
@Sotiris Μάιος γενικά είναι αργά για να βάλεις σπόρους ντομάτας θα σου βγάλει ντομάτες προς Αύγουστο μάλλον.
Τώρα όσο αφορά τη ζαρτινιέρα είναι κι αυτό ένα θέμα γιατί οι ντοματιές χρειάζονται βάθος
παιδια εβγαλε τα πρωτα της βλασταρακια η ντοματια μου!
ειμαι πολυ περιφανη και χαρουμενη:)
μπράβο Νίκο! αν τα φυτά σου είναι πολλά σε μικρο χώρο, είναι προτιμότερο όταν θα βγάλουν 3 ζεύγη φύλλων, να μεταφερθούν σε μικρά κύπελα. Αυτό θα βοηθήσει να κάνουν πιο δυνατό κορμό και καλύτερο ριζικό σύστημα, γιατί θα έχουν χώρο να αναπτυχθούν καλύτερα. με δεδομένο πως τα έχεις μέσα στο σπίτι και δεν επαρκει ο φωτισμός, η μεταφύτευση σε κύπελα, θα βοηθήσει στο να μην γίνουν ψιλόλιγνα με ασθενικό κορμό. Για τη μεταφύτευση χρησιμοποιούμε μίγμα εδάφους σε ίσες αναλογίες με κομπόστ, τύρφη και άμμο. Σε αυτη τη φάση δεν χρειάζονται ιδιαίτερα θρεπτικά στοιχεία. Στην οριστική τους θέση μπορούν να μεταφυτευτούν όταν θα έχει φύγει ο κύνδινος των όψιμων παγετών. καλή επιτυχία!
μπράβο Νίκο! αν τα φυτά σου είναι πολλά σε μικρο χώρο, είναι προτιμότερο όταν θα βγάλουν 3 ζεύγη φύλλων, να μεταφερθούν σε μικρά κύπελα. Αυτό θα βοηθήσει να κάνουν πιο δυνατό κορμό και καλύτερο ριζικό σύστημα, γιατί θα έχουν χώρο να αναπτυχθούν καλύτερα. με δεδομένο πως τα έχεις μέσα στο σπίτι και δεν επαρκει ο φωτισμός, η μεταφύτευση σε κύπελα, θα βοηθήσει στο να μην γίνουν ψιλόλιγνα με ασθενικό κορμό. Για τη μεταφύτευση χρησιμοποιούμε μίγμα εδάφους σε ίσες αναλογίες με κομπόστ, τύρφη και άμμο. Σε αυτη τη φάση δεν χρειάζονται ιδιαίτερα θρεπτικά στοιχεία. Στην οριστική τους θέση μπορούν να μεταφυτευτούν όταν θα έχει φύγει ο κίνδυνος των όψιμων παγετών. καλή επιτυχία!
εχουν βγαλει οι σποροι τα πρωτα δυο φιλαρακια τους. εχω βαλει καμμια δεκαρια μαζι σε κυπελακι μιας χρησης. ειναι απαριατητο να κρατησω μονο ενα βλασταρακι και γιατι?
στο απαντησα στο αλλο κειμενο που ξαναρώτησες :)
Eνδιαφερομαι για σπορους ντοματας αγγουριας μελιτζανας πιπεριας κολοκυθιας καρπουζιας πεπινιας
ΤΟ email μου ειναι tziovaram@otenet.gr
ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΛΑΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
οπιος εχει σπορους ντοματας της παλιας εποχης στρογγιλη εδιαφερομε 500 τεμ και ποσο κανει,ευχαριστω απο θεσσ/νικη
¨ολα τα σπόρια για σας που δεν έχετε θερμοκήπιο να τα σπείρετε από τις 20 Μάρτη και μετά .¨ολα ,μα όλα τα σπόρια ,πιο μπροστα μην το διακυνδινεύετε ,αν σπείρετε τώρα τα σπόρια σας το κρύο δεν θα σας αφήσει φυτό όταν τα μεταφυτέψετε στο ύπαιθρο και στην Βόρεια Έλλάδα το ξέρουμε τι θα πει Μάρτης οι νότιοι μπορούν να σπείρουν και τωρα τα σπόρια τους . ΕΜΕΙΣ ΣΠΈΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΑ ΣΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΗ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ
Μην σας ξεγελάσει ο καλός καιρός και την πάθετε σαν τις αμυγδαλιές και τις βερυκοκιές, ό χειμώνας είναι ακόμα πίσω