Πότε πρέπει να ξεκινήσεις με την αποξήρανση τροφίμων;

Ακόμα κι αν η αποξήρανση τροφίμων σου είναι εντελώς άγνωστη δε χρειάζεται να ξεκινήσεις με λάθος κινήσεις.

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 4.06.2016

Όσο παλιά και γνωστή κι αν είναι η αποξήρανση τροφίμων άλλο τόσο άγνωστη είναι στη δική μας γενιά. Με εξαίρεση βέβαια κάποιες ψιλογκουρμέ λιαστές ντομάτες και φυσικά τα αποξηραμένα σύκα και τις σταφίδες. Ακόμα κι αυτά όμως δε τα φτιάχνουμε μόνοι μας, τα αγοράζουμε έτοιμα.

Είναι λογικό λοιπόν να νιώθουμε μπερδεμένοι στην αρχή, να έχουμε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα, να μη ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε και κυρίως πότε να ξεκινήσουμε. Ο ενθουσιασμός μας μπορεί να οδηγήσει σε λάθη που κοστίζουν χρήματα και τελικά να φτάσουμε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

αποξήρανση τροφίμων

Ο σκοπός της αποξήρανσης τροφίμων είναι η επεξεργασία τους την εποχή που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε αφθονία έτσι ώστε, να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε την εποχή που βρίσκονται σε έλλειψη.

Πρέπει να ακολουθούμε τις εποχές, να γνωρίζουμε πότε κάθε φρούτο ή λαχανικό είναι στην εποχή του και βρίσκεται σε αφθονία. Δεν έχει νόημα για παράδειγμα να αποξηράνεις κολοκυθάκια το Φεβρουάριο που κοστίζουν 2 ευρώ το κιλό ακόμα κι αν θέλεις να κάνεις δοκιμή. Πέρα από την ποιότητα ενός λαχανικού που είναι εκτός εποχής, ακόμα και οι συνθήκες αποξήρανσης δε θα είναι ίδιες με το καλοκαίρι που έχουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία περιβάλλοντος και λιγότερη υγρασία.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για αποξήραση τροφίμων τελικά;

Κάθε πράγμα στον καιρό του…

Όπως είπαμε και πριν όταν το λαχανικό ή το φρούτο μας είναι στην εποχή του, αφθονεί και το βρίσκεις σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όταν ο Θεός σου δίνει λεμόνια φτιάχνεις λεμονάδα.

Αν διαθέτεις δικό σου μπαξεδάκι και φυτεύεις τροφή, αποξηραίνεις ότι περισσέψει αφού πρώτα έχεις τιγκάρει την κατάψυξη σου με ότι διατηρείται κατεψυγμένο.

Κατεψυγμένες μου προσφορές!

Κάποια κατεψυγμένα λαχανικά του εμπορίου όπως ο αρακάς ή το καλαμπόκι μπορούν να αποξηρανθούν άψογα για να μη πιάνουν χώρο στην κατάψυξη μας, ειδικά αν δεν έχουμε αρκετό χώρο και οι προσφορές των μαγαζιών είναι αρκετά χαμηλές. Έχουμε πάντα το νου μας στις προσφορές.

Γενικότερα στην αποξήρανση τροφίμων πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες της οικακής οικονομίας για να έχει λογική. Δεν είναι κάποιο είδος εναλλακτικής τρεντιάς που μας κάνει να μοιάζουμε σούπερ ουάου προχώ για κάποιους ή τρελούς μίζερους σπαγκοραμένους για κάποιους άλλους. Εκμεταλλευόμαστε την τροφή όταν βρίσκεται στο χαμηλότερο κόστος της και τη χρησιμοποιούμε όταν βρίσκεται στο υψηλότερο.

One response to “Πότε πρέπει να ξεκινήσεις με την αποξήρανση τροφίμων;”

  1. αναστασια says:

    εψαχνα πολυ καιρο να βρω οδηγιες για αποξηρανση τροφιμων μια και εδω που μενω το ηλεκτρικο ρευμα ειναι περιορισμενο σε ευχαριστω για τις ιδεες και ελπιζω να γρααψης κατι για τον παλιο τροπο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *