4.06.2016 - Updated 26.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Ακόμα κι αν η αποξήρανση λαχανικών και φρούτων σου είναι εντελώς άγνωστη δε χρειάζεται να ξεκινήσεις με λάθος κινήσεις αν το αποφασίσεις

Όσο παλιά και γνωστή κι αν είναι η αποξήρανση τροφίμων άλλο τόσο άγνωστη είναι στη δική μας γενιά. Παράξενο δεν είναι; Με εξαίρεση, βέβαια, κάποιες ψιλογκουρμέ λιαστές ντομάτες και φυσικά τα αποξηραμένα σύκα και τις σταφίδες. Ακόμα κι αυτά όμως δε τα φτιάχνουμε μόνοι μας, τα αγοράζουμε έτοιμα.  Έχουμε αφήσει την υπέροχη τεχνική της αποξήρανσης ξεχασμένη στο παρελθόν. Κι ας μεγάλωσε πολλές γενιές, τότε, που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός οπότε δεν υπήρχαν ούτε ψυγεία, ούτε καταψύκτες.

Είναι λογικό λοιπόν να νιώθουμε μπερδεμένοι στην αρχή, να έχουμε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα, να μη ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε και κυρίως πότε να ξεκινήσουμε. Ο ενθουσιασμός μας μπορεί να οδηγήσει σε λάθη που κοστίζουν χρήματα και τελικά φτάνουμε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο σκοπός της αποξήρανσης τροφίμων είναι η επεξεργασία τους την εποχή που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε αφθονία, έτσι ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε την εποχή που βρίσκονται σε έλλειψη.

Ο μεγάλος κανόνας είναι ένας. Πρέπει να ακολουθούμε τις εποχές, να γνωρίζουμε πότε κάθε φρούτο ή λαχανικό είναι στην εποχή του και βρίσκεται σε αφθονία. Δεν έχει νόημα για παράδειγμα να αποξηράνεις κολοκυθάκια το Φεβρουάριο που κοστίζουν 2 ευρώ το κιλό ακόμα κι αν θέλεις να κάνεις δοκιμή. Πέρα από την ποιότητα ενός λαχανικού που είναι εκτός εποχής, ακόμα και οι συνθήκες αποξήρανσης δε θα είναι ίδιες με το καλοκαίρι που έχουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία περιβάλλοντος και λιγότερη υγρασία.

[xorinside]

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για αποξήρανση τροφίμων;

Κάθε πράγμα στον καιρό του. Όπως είπαμε και πριν όταν το λαχανικό ή το φρούτο μας είναι στην εποχή του, αφθονεί και το βρίσκεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Συμφέρει λοιπόν να αγοράσεις μεγάλες ποσότητες για να τις συντηρήσεις για το χειμώνα. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για ευκαιρίες όταν ψωνίζεις στις λαϊκές αγορές και τα σουπερμάρκετ της περιοχής σου. Καμιά φορά όταν πάνε να χαλάσουν οι μπανάνες για παράδειγμα, τις κατεβάζουν σε πολύ χαμηλή τιμή, το αστείο είναι πως ακριβώς αυτές τις παραγινωμένες μπανάνες χρειάζεσαι για αποξήρανση.

Όταν ο Θεός σου δίνει λεμόνια φτιάχνεις λεμονάδα.

Αν διαθέτεις δικό σου μπαξεδάκι και φυτεύεις λαχανικά, αποξηραίνεις κάθε φορά ότι σου περισσεύει αφού πρώτα έχεις τιγκάρει την κατάψυξη σου με ότι διατηρείται κατεψυγμένο. Γενικότερα είναι η πιο συμφέρουσα κατάσταση μια και δε χρειάζεται να αγοράζεις.

Κατεψυγμένες μου προσφορές!

Κάποια κατεψυγμένα λαχανικά του εμπορίου όπως ο αρακάς ή το καλαμπόκι μπορούν να αποξηρανθούν άψογα για να μη πιάνουν χώρο στην κατάψυξη μας, ειδικά αν δεν έχουμε αρκετό χώρο και οι προσφορές των μαγαζιών είναι αρκετά χαμηλές. Έχουμε πάντα το νου μας στις προσφορές. Κι αν δε με πιστεύεις ότι μπορείς να αποξηράνεις κατεψυγμένα λαχανικά, δες τη δημοσίευση με τον κατεψυγμένο αρακά που αποξήρανα και μαγείρεψα μετά από τρία χρόνια. Δεν είχε πάθει τίποτα και ήταν μια χαρά νοστιμότατος.

Είναι μόδα η αποξήρανση λαχανικών και φρούτων;

Κάθε άλλο. Μόνο μόδα δε θα μπορούσε να είναι η αποξήρανση τροφίμων. Σίγουρα φαινόμαστε περίεργοι σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ αλλά δε κάνουμε τίποτε περισσότερο από ότι οι πρόγονοι μας. Διατηρούμε την τροφή του καλοκαιριού. Δεν είναι ας πούμε ότι μια μέρα ξυπνήσαμε και αποφασίσαμε, δίχως λόγο, ότι δε θέλουμε να τρώμε προϊόντα με λακτόζη ή γλουτένη.  Δε το ρίξαμε ξαφνικά στο τοφού. Ότι τρώγαμε, αυτό συνεχίζουμε να τρώμε. Απλά συντηρούμε τα τρόφιμα με έναν ακόμη τρόπο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν.

Γενικότερα στην αποξήρανση τροφίμων πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες της οικιακής οικονομίας για να έχει λογική. Δεν είναι κάποιο είδος εναλλακτικής τρεντιάς που μας κάνει να μοιάζουμε σούπερ ουάου προχώ για κάποιους ή τρελούς μίζερους σπαγκοραμμένους για κάποιους άλλους. Εκμεταλλευόμαστε την τροφή όταν βρίσκεται στο χαμηλότερο κόστος της και τη χρησιμοποιούμε όταν βρίσκεται στο υψηλότερο.

Καλή αρχή να έχετε. Στο SheBlogs.eu έχουμε ολόκληρη θεματική σχετικά με την αποξήρανση τροφίμων και ξεχωρίζουμε γιατί γράφουμε για πράγματα που έχουμε ήδη φτιάξει, για πράγματα που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Κι αυτό είναι κάτι που το διακρίνουν οι αναγνώστες μας εύκολα.