23.07.2015 - Updated 16.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Ο κίνδυνος του να χαθούν πάρα πολλές ελληνικές ιστοσελίδες είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός με τα capital controls

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα capital controls πέρα από τις εισαγωγές-εξαγωγές τροφίμων αφορά στη διαχείριση των ιστοσελίδων.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το να καταφέρεις να πληρώσεις το domain ή το hosting σου δεν είναι πολυτέλεια παρόμοια με το να κάνεις κάποια αγορά από το amazon ή το ebay ή από οπουδήποτε αλλού.

Αν χάσεις το domain το χάνεις εντελώς, η μόνη πιθανότητα να το ξαναπάρεις μετά είναι αν καταφέρεις να το πάρεις πληρώνοντας το 20πλάσιο των χρημάτων στην καλύτερη ή μια μικρή περιουσία στη χειρότερη.

Στο θέμα του hosting αυτό που μπορεί να συμβεί είναι μια μικρή καταστροφή δια μέσου του Google. Δεν είναι απλά ότι θα πέσει το site και δε θα ανοίγει για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι ότι στην ουσία αυτό θα δημιουργήσει μια μεγάλη καταστροφή της παρουσίας του στις μηχανές αναζήτησης και ο κόπος ολόκληρων ετών θα πάει χαμένος.

capitalcontrolsinternet

Αντικειμενικά με τα capital controls, ως έχουν σήμερα, μπορεί να πέσει το μισό ελληνικό ίντερνετ.

Προσωπικά έχω περάσει στη ζητιανιά μέσω της σελίδας μας στο Facebook προσπαθώντας να συλλέξω υπόλοιπα των αναγνωστών μου που μπορεί να έχουν απομείνει στο λογαριασμό τους στο Paypal για να πληρώσω το hosting. Πιο εύκολα θα μάζευα χρήματα αν στεκόμουν με κυπελλάκι στο κέντρο της πόλης. Δεν είναι μια νορμάλ εποχή όπου οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μου κάνει μια δωρεά για να βοηθήσει, μπορεί να βοηθήσει μόνο αν έτυχε να έχει χρήματα στο Paypal πριν τα capital controls.

Ασφάλεια μας είναι διάφοροι φίλοι στο εξωτερικό αλλά κι από αυτούς δε μπορείς να ζητήσεις απευθείας γιατί συνήθως είναι social media φίλοι και όλοι κρέμονται από αυτούς, μόνο αν προσφερθούν μόνοι τους, πράγμα που συμβαίνει, πιστέψτε με. Το να ζητήσω ας πούμε να με βοηθήσει κάποια θεία μου από τη Γερμανία δεν είναι επιλογή μια και η πιθανότητα να καταλάβει τι εστί Hosting και Paypal είναι μηδαμινή.

Αλλά ας ξαναπάμε στην ουσία των πραγμάτων και στα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.

Αν έχεις domain σε ξένο πάροχο προσπάθησε να το μεταφέρεις σε μεγάλο ελληνικό πάροχο εγκαίρως. Πέρσι μου ακύρωσαν μεταφορά γιατί ήθελαν λέει πάνω από μήνα περιθώριο πριν τη λήξη, κάτι που δεν ισχύει κανονικά αλλά τι να κάνουμε. Οπότε αν έχεις κάποιο domain που λήγει μετά από 2-3-4 μήνες και μπορείς να το μεταφέρεις κάντο όσο γρηγορότερα μπορείς ώστε να το διασφαλίσεις. Σιγουρέψου μέσω κάποιας σελίδας domain whois ότι έχει πληρωθεί.

domainexpire

Επαναλαμβάνω, τσέκαρε το σε τρίτη σελίδα και σιγουρέψου ότι έχει όντως πραγματοποιηθεί η ανανέωση, μην εμπιστευτείς αυτό που θα σου πει η ελληνική εταιρία. Τα capital controls ζορίζουν και αυτούς.

Με την ίδια λογική, αν δε μπορείς να βρεις τρόπο να πληρώσεις το hosting σου στο εξωτερικό και είναι εντελώς απαραίτητη η μεταφορά του σε κάποια ελληνική εταιρία γιατί θα πέσει προσπάθησε να είσαι προσεκτικός.

Σε αυτή τη φάση εμπιστευόμαστε μόνο μεγάλες εταιρίες γιατί οι περισσότερες μικρότερες είναι resellers ξένων εταιριών. Όσο δε μπορείς να πληρώσεις εσύ το απλό hosting πακέτο σου άλλο τόσο δε μπορούν κι αυτοί να πληρώσουν το reseller πακέτο τους.

Κάποιες μεγάλες εταιρίες έχουν δικούς τους servers στην Ελλάδα και είναι ασφαλείς. Γενικότερα αν δεν είσαι σίγουρος για την εταιρία προσπάθησε να πληρώνεις για μικρά χρονικά διαστήματα του ενός ή τριών μηνών. Με αυτό τον τρόπο και θα τσεκάρεις αν όλα πάνε καλά αλλά δε θα μπλοκάρεις άσκοπα τα χρήματα σου.

Έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ-πρωί που λέει και το γνωστό άσμα. Αν διασφαλίσεις το δικό σου hosting και έχεις περιθώριο στο πακέτο σου, βοήθησε κάποιον φίλο που κινδυνεύει να χάσει το site του και δε βρίσκει τρόπο να το κρατήσει online.

Μίλα, ρώτα, ζήτα, βοήθησε για να κρατηθούν online οι ελληνικές ιστοσελίδες