27.07.2017 - Updated 30.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Προσπάθησες να είσαι ο τέλειος κηπουρός, διάλεξες τους σπόρους σου, φύτεψες τα φυτά σου, τα φρόντισες, μεγάλωσαν και τώρα δε βγάζουν καρπούς;

Προσπάθησες να φτιάξεις τον ιδανικό λαχανόκηπο και τώρα που θα έπρεπε να παράγει σαν τρελός και να μη προλαβαίνεις να μαζεύεις λαχανικά έχει αρχίσει να φαίνεται μίζερος και τα φυτά σου άρχισαν να χαλάνε; Δε συμβαίνει μόνο σε σένα, συμβαίνει σε αρκετό κόσμο.

Θεωρητικά, η Ελλάδα έχει υπέροχο κλίμα και είναι παράδεισος για να παράγεις φρούτα και λαχανικά. Πρακτικά, το καλοκαίρι στη χώρα μας ανεβαίνει αρκετά η θερμοκρασία και ο ήλιος δε καίει μόνο εσένα, τσουρουφλίζει και τα όμορφα φυτά σου όσο προσεκτικά κι αν τα ποτίζεις για να τα κρατάς δροσερά και να μη καεί το φύλλωμα τους.

Δε φταίει πάντα το νερό. Ο ήλιος τα καίει περισσότερο από όσο αντέχουν κι αρχίσουν να στρεσάρονται. Μειώνεται η παραγωγή τους και σταδιακά σταματούν να παράγουν καρπούς. Δύσκολο πράγμα ο καύσωνας για τους ζωντανούς οργανισμούς και τα φυτά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί. Υποφέρουν από τον καύσωνα όπως υποφέρουν οι άνθρωποι και τα ζώα. Κι άντε, ένα ζώο μπορεί να πάει να ξαπλώσει στη σκιά. Το φυτό τι να κάνει το έρμο που δε μπορεί να κουνηθεί από τη θέση του;

 

Ο καλός ο κηπουρός φροντίζει το λαχανόκηπο του

Σαν καλοί κηπουροί θα πρέπει να φροντίσουμε τον λαχανόκηπο μας την περίοδο του καύσωνα και να προστατεύσουμε τα φυτά μας από τον καυτό ήλιο εγκαίρως. Όπως θα προστατεύαμε τα φυτά μας από τον παγετό και το χιόνι, έτσι θα πρέπει να τα προστατεύσουμε και από τον δυνατό ήλιο και τον καύσωνα.

Στην αγορά κυκλοφορούν σκιόπανα που μπορείτε να αγοράσετε με το μέτρο. Είναι διάτρητα πλαστικά πράσινου χρώματος συνήθως και πωλούνται με το μέτρο ενώ κυκλοφορούν σε διάφορα μήκη που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.  Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες διχτυών σκίασης στην αγορά, συνήθως αναφέρεται η πυκνότητα του διχτυού με κάποιο ποσοστό πχ 20%, 60% ή 80% και οι τιμές τους ποικίλουν. Όσο πιο ευαίσθητα είναι τα φυτά σας, τόσο πιο πυκνό δίχτυ θα πάρετε. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες τα μαρούλια με τις ντομάτες για παράδειγμα.

Ο Περικλής, του οποίου τη φωτογραφία χρησιμοποιούμε κατόπιν άδειας, προτείνει ένα δίχτυ με πλέξη περίπου 25-40 % για τα λαχανικά μας, περισσότερη σκίαση θα καθυστερήσει την ωρίμανση των καρπών 7 έως 10 ημέρες. Στη φωτογραφία βλέπουμε να προστατεύει τις αναρριχώμενες φασολιές του από τον ήλιο με δίχτυ σκίασης,  λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα αναρριχώμενα φασολάκια σταμάτησαν να παράγουν καρπούς

Επίσης. σε πιο αραιές πλέξεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από τα πουλιά της περιοχής που τρώνε τους καρπούς σας.

Πριν να πάτε να αγοράσετε δίχτυ σκίασης μετρήστε καλά την επιφάνεια που θέλετε να προστατέψετε. Καλό είναι ένα να κάνετε ένα πρόχειρο σκαρίφημα με τα μέτρα γιατί δε ξέρετε τι πλάτος σκιόπανου θα διαθέτει το μαγαζί που θα πάτε. Οπότε δε θα ξέρετε πόσο να αγοράσετε για να καλύψετε το λαχανόκηπο σας.

Σταθερό δίχτυ σκίασης ή όχι;

Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του λαχανόκηπου σας. Έχω δει κάποιους να βάζουν δίχτυα σκίασης πάνω από τα φυτά σε μεγάλο ύψος, δημιουργώντας κάτι σαν σκέπαστρο που παραμένει μόνιμα και μπορείς να περπατήσεις ενδιάμεσα. Έχω δει και κάποιους άλλους που απλά σκεπάζουν τοπικά τα φυτά τους τα μεσημέρια και μαζεύουν τα ρολά το απόγευμα για να δεχτούν τα φυτά τους τον πρωινό ήλιο που δε καίει τόσο. Είναι δικό σας θέμα το πως θα το διαχειριστείτε, ανάλογα με την περιοχή που ζείτε και το κλίμα της και φυσικά σύμφωνα με τα οικονομικά σας. Μπορεί να έχουμε τη διάθεση να δημιουργήσουμε τη σούπερ κάλυψη και προστασία για τα φυτά μας αλλά τα οικονομικά μας να μη συμφωνούν. Οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε το δίχτυ που θα αγοράσουμε ώστε να προστατεύσουμε τα φυτά του λαχανόκηπου μας από τον καύσωνα.