3.12.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Δε μας έφταναν τα πράσινα και τα άσπρα καλώδια στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, τα μονόχρωμα ή πολύχρωμα, τώρα έχουμε και το πρόβλημα του θερμού ή ψυχρού φωτισμού για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.

Αχ τα παλιά τα χρόνια. Όλα ήταν ευκολότερα. Ήθελες δεν ήθελες είχες πράσινο χριστουγεννιάτικο δέντρο και αγόραζες πράσινο καλώδιο. Οι μόνες σου επιλογές ήταν στο πόσα λαμπάκια θα έχει κι αν θα αγόραζες μονόχρωμα ή πολύχρωμα λαμπάκια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου.

Τώρα έχουμε άπειρες επιλογές και άπειρους προβληματισμούς όταν πρέπει να διαλέξουμε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια για το δέντρο μας. Κι ίσως να μοιάζει αστείο αλλά δεν είναι αφού η λάθος επιλογή μπορεί να μας οδηγήσει σε αποτέλεσμα που δε μας ευχαριστεί οπτικά.

Και το κόστος δεν είναι τόσο μικρό αφού για να πάρεις ένα καλώδιο με 200-300 λαμπάκια κοστίζει από 10 ως 30 ευρώ. Η λάθος επιλογή μας οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες αγορές. Παλιότερα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια βγάζαν δε βγάζαν 1-2 χρόνια πριν καούν οπότε ίσως να μη το σκεφτόμασταν τόσο πολύ. Πλέον όμως τα λεντάκια έχουν εξελιχθεί και δεν χαλάνε τόσο εύκολα. Έχω λαμπάκια που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά μετά από 4-5 χρόνια. Οπότε η επιλογή είναι κάτι σαν επένδυση αφού θα κολλήσεις με αυτήν για τα επόμενα χρόνια.

Κι ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι ότι καλύτερο να αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια κάθε χρόνο. Μπορούμε να διαθέσουμε τα χρήματα μας για άλλα πράγματα που χρειαζόμαστε περισσότερο.

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά, νομίζω, από τότε που αποφάσισα να στολίζω λευκό χριστουγεννιάτικο δέντρο και πάλι ψάχνω χριστουγεννιάτικα λαμπάκια γιατί δε μου αρέσει το αποτέλεσμα. Την πρώτη χρονιά αφού ξοδεύτηκα για το δέντρο, τους έβαλα λαμπάκια με πράσινο καλώδιο. Τη δεύτερη χρονιά μου κάνανε δώρο ένα καλώδιο με λευκά θερμά λαμπάκια που όμως ήταν σταθερά και αγόρασα κι εγώ ένα λευκό καλώδιο που αναβόσβηναν αλλά ήταν χρωματιστά τα λαμπάκια. Την τρίτη χρονιά ήμουν πλέον σίγουρη ότι ήθελα λευκά λαμπάκια, αγοράζω ένα καλώδιο με 250 λαμπάκια που αναβόσβηναν και ήταν ψυχρά λευκά.

Αφού στολίζω το πανέμορφο λευκό δέντρο μου με τα vintage στολίδια μου, ανάβω τα λαμπάκια και μένω ανέκφραστη. Δε μου άρεσε. Δεν με έκανε να νιώθω θαλπωρή και ζεστασιά. Μπορεί να ήταν όμορφο και φωτεινό αλλά ενώ του έβαλα χαρούμενα στολίδια με τα ψυχρά λευκά φωτάκια κατέληξε σε ένα ψυχρό παγωμένο πράγμα. Άσε που με το ψυχρό έντονο φως εξαφανιζόντουσαν τα στολίδια σχεδόν. Θα το έλεγες σύγχρονο και μοντέρνο ίσως, αλλά δεν είχε συναίσθημα βρε παιδί μου. Δε μπορούσες να κλείσεις τα φώτα του σπιτιού και να χουχουλιάσεις με μια κουβέρτα στον καναπέ χαζεύοντας τα λαμπάκια στο δέντρο σου.

Κάθομαι το κοιτάω, το ξανακοιτάω και ξέρω πως είναι λάθος. Γυρίζω το κεφάλι μου σε άλλο σημείο του σπιτιού όπου έχω τα θερμά λευκά φωτάκια στον τοίχο και μου αρέσουν περισσότερο. Οπότε για άλλη μια χρονιά θα πρέπει να ψάξω να αγοράσω χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.  Κάτι που δε με ευχαριστεί καθόλου για να πούμε την αλήθεια, αλλά ούτε και ο ψυχρός λευκός φωτισμός με ευχαριστεί στο σχεδόν vintage δέντρο μου. Μοιάζει εντελώς ξένος και παράταιρος.

Κι έτσι για άλλη μια χρονιά θέλω να αγοράσω χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και να αυξήσω το απόθεμα μου σε λαμπάκια που πλέον γεμίζουν μια μεγάλη σακούλα αφού έχω και τα παλιά λαμπάκια με τα πράσινα καλώδια.

Αν μη τι άλλο έχω καταλήξει κάπου μετά από τόσα χρόνια λανθασμένων επιλογών και ξέρω ότι θέλω λευκά θερμά λαμπάκια που αναβοσβήνουν. Κάτι είναι κι αυτό! Εσείς γενικότερα τι προτιμάτε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας; Θερμό ή ψυχρό φωτισμό;