19.09.2013 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Τρία χρόνια μετά αλλάζουμε την εμφάνιση του SheBlogs για να μας συνοδεύσει το 2014 ελαφρύτερη και πρακτικότερη με επιστροφή σε βασικές απλούστερες εύχρηστες δομές

Σεπτέμβρης. Και ο σεπτέμβρης είναι πάντα για μένα σαν το ξεκίνημα της χρονιάς, τα ‘χουμε ξαναπεί αυτά και παλιότερα. Μετά από το παρακμιακό καλοκαίρι, που κατά βάση μένω μακριά από τον υπολογιστή, επιστρέφω και προσπαθώ να οργανωθώ. Φυσικά μέσα στα πλαίσια της οργάνωσης δε ξεχνάω το SheBlogs.

Την τελευταία φορά που άλλαξα το SheBlogs ήταν πριν 3 χρόνια, ήταν ωραία αλλαγή και μας έκανε παρέα αυτα τα χρόνια. Όμως είχε και τα προβλήματα της, κυρίως σε θέματα ταχύτητας. Δεν ήταν κάτι που δεν έβλεπα αλλά το προσπερνούσα.

Όμορφα όλα αυτά τα σκριπτάκια και πιασάρικα, με τις εικόνες να πάνε πέρα δώθε τα κουμπάκια να ανοιγοκλείνουν κουλουπου κουλουπού και τις αρχικές σελίδες σε στυλ magazine με τις δεκάδες μικρές εικονίτσες αλλά στην τελική δεν είναι για όλους.

Παρακολουθούσα και τις νέες τάσεις στο web design με τα εκνευριστικά ατελείωτα σαν τα βάραθρα της κολάσεως σκρολ που διαλύουν όλο το σύστημα του υπολογιστή και κολλάει σαν τρελλός γιατί τα μισεί καθώς και τα ηλίθια -κατά την άποψη μου πάντοτε- design που έχουν στο μυαλό τους τους χρήστες κινητών και tablets αλλα στην ουσία ξεχνάνε τους χρήστες υπολογιστή και γίνεται της κολλάσεως.

Σε ένα από δαύτα σχεδόν δε μπορούσα να διαβάσω τι εγραφε η ιστοσελίδα στο νετμπουκάκι μου γιατι είχε καρφώσει κάτι λωρίδες στο πάνω και το κάτω μέρος και μου άφηνε 5 πόντους όλους κι όλους για να δω το περιεχόμενο. Μια άλλη μέρα πάλι γελούσα μόνη μου σα χαζό προσπαθώντας δίχως επιτυχία να πατήσω τα λινκ στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας του Facebook, δοκιμάστε το, είναι αδύνατον να τα πατήσεις.

screenshot

Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά αποφάσισα η νέα εμφάνιση του SheBlogs να ακολουθήσει τη λογική που ακολουθεί και μεγάλο μέρος της αρθρογραφίας μας. Back to Basics!

Που θα πει οτι ξυλώνουμε όλα τα σκριπτάκια και καταργούμε το magazine style της αρχικής για να επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακές δομές που είναι φιλικότερες για τον επισκέπτη και την υπομονή του. Άλλωστε αυτό που κατάλαβα όλα αυτά τα χρόνια είναι πως τα εφετζίδικα πράματα βολεύουν μόνο όταν δεν έχεις περιεχόμενο και προσπαθείς να τραβήξεις την προσοχή του άλλου. Εμείς έχουμε περιεχόμενο και μάλιστα διαχρονικό. Δε χρειαζόμαστε κουδουνάκια.

Η νέα εμφάνιση του SheBlogs είναι ελαφρύτερη και φορτώνει ευκολότερα. Κάποια πράγματα θα σας φανούν τελείως διαφορετικά και σε κάποια άλλα δε θα καταλάβετε τη διαφορά. Δε γινόταν να φέρω τα πάνω κάτω και να μοιάζει με εντελώς διαφορετική ιστοσελίδα για λόγους αναγνωρισιμότητας κυρίως. Οπότε προσάρμοσα αρκετά πράγματα ώστε να μοιάζουν χωρίς όμως να είναι ίδια από άποψη κώδικα αφού στόχευα σε έναν ελαφρότερο σχεδιασμό. Πολλά πράγματα για τα οποία χρησιμοποιούσα plugins ξυλώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με κώδικα.

Οι μετρητές ταχύτητας του Google και άλλων εταιριών έχουν δείξει πολύ μεγάλη διαφορά ήδη οπότε το πείραμα ήταν επιτυχές. Ελπίζω να βολέψει και σας η νέα λογική, που στην ουσία είναι η παλιά, γνωστή, βασική συνταγή που πλέον μοιάζει ρετρό μέσα σε όλες αυτές τις νέες τάσεις στο web design.

Θα χρειαστουν 1-2 μέρες για να ταξινομήσω σωστότερα τις κατηγορίες στο νέο μενού γιατί είναι μονότονο ως διαδικασία :P

Αυτάααααααααααααα λοιπόν και καλό χειμώνα να έχουμε!