30.04.2009 - Updated 18.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Όλα αυτά τα πανέμορφα χρωματιστά μωσαϊκά που σχηματίζουν οι αγροί της χώρας μπορεί να μεταμορφωθούν σε άσχημα τοπία που θα προσπαθούμε να κρύψουμε

Η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών σε μια χώρα όπως η Ελλάδα σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από επιθυμητή λόγω του ποσοστού ηλιοφάνειας που έχουμε σε ετήσια βάση. Κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο και σαφώς έχουμε μείνει αρκετά πίσω στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Παρόλο που επιθυμώ να αναπτυχθούμε στον τομέα της πράσινης ενέργειας και να εκμεταλλευτούμε τα διάφορα διαθέσιμα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πίσω μέρος του μυαλού μου κρύβεται ένας φόβος που αφορά κυρίως στην οπτική ρύπανση που μπορεί να βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.

solar energy

Photographer: Thomas Roche

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα τεράστια με άπειρα τετραγωνικά χιλιόμετρα και η βασική της βιομηχανία είναι ουσιαστικά ο τουρισμός. Τα διάφορα προγράμματα Leader κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να αναπτύξουν οικοτουριστικές μονάδες στην επαρχία έτσι ώστε να οδηγήσουν πολύ σοφά προς αυτήν κατεύθυνση τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Προσπαθώ να παρακολουθώ τις εξελίξεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας από κοντά και ομολογώ πως ανησυχώ. Όλοι φαντάζομαι γνωρίζουμε πόσο άσχημες είναι οι βιομηχανικές περιοχές της χώρας μας. Όταν μιλάμε για τα αξιοθέατα ενός τόπου προσπαθούμε πάντοτε να τις κρύψουμε και να τις ξεχάσουμε. Τις θυμόμαστε μόνο όταν προκαλέσουν κάποια ζημιά στο περιβάλλον οπότε αρχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε.

Σκέφτομαι όλα αυτά τα πανέμορφα χρωματιστά μωσαϊκά που σχηματίζουν οι αγροί της χώρας μου να μεταμορφώνονται σε άσχημα τοπία που θα προσπαθούμε να κρύψουμε με τον ίδιο τρόπο που κρύβουμε τις βιομηχανικές περιοχές των πόλεων μας. Και τρομάζω. Πραγματικά τρομάζω στη σκέψη αυτή.

solar panels

Photographer: afloresm

Μέχρι τώρα τα χωράφια της επαρχίας ενοικιαζόταν σε αγρότες που ήθελαν να φυτέψουν βαμβάκια και σιτάρια. Τα επόμενα χρόνια αντί για σπαρτά θα βλέπουμε να φυτεύονται φωτοβολταϊκά από διάφορες εταιρίες προκαλώντας οπτική και αισθητική ρύπανση.

Θα ξεχάσουμε τα πανέμορφα χωράφια με τις παπαρούνες και τα χαμομήλια την άνοιξη. Στο οπτικό μας πεδίο θα κυριαρχούν αυτοί οι τεράστιοι ηλιακοί θερμοσίφωνες, όπως τους είχε ονομάσει μια φίλη που έβλεπε για πρώτη φορά φωτοβολταϊκά πλαίσια στη ζωή της. Και αναρωτιέμαι αν πράγματι το επιθυμούμε αυτό.

Σαφώς δεν έχω κανέναν ενδοιασμό για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες ώστε να δημιουργηθούν αυτόνομα κτήρια, όμως πραγματικά ανησυχώ σχετικά με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας από μεγάλες εταιρίες.

Με ρώτησε πρόσφατα ένας φίλος αν θα δεχόμουν να πληρώνω μεγαλύτερους λογαριασμούς προκειμένου να έχω ρεύμα που προέρχεται από φωτοβολταϊκά και η απάντηση μου ήταν αρνητική κυρίως για αυτό το λόγο. Αν δεν έχω τα φωτοβολταϊκά στη στέγη ή την ταράτσα μου, έναν χώρο ήδη δομημένο, τότε θα βοηθήσω ουσιαστικά να αναπτυχθεί η “οπτική ρύπανση” σε περιοχές χωρίς δόμηση.

Κι ίσως το θέμα μας να μην είναι μόνο η οπτική ρύπανση και η αιθητική αξία. Ίσως να έχει επίδραση όλο αυτό στη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας.