14.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Αν αρχίζουν να χαλάνε οι ντομάτες που αγόρασες και βαριέσαι να κάνεις σάλτσα ντομάτας έλα να σου πω τι να κάνεις πριν προλάβουν να σαπίσουν

Αν είστε σαν εμένα, σίγουρα θα αγοράζετε πολλές ντομάτες κάθε βδομάδα από τη λαϊκή αγορά ώστε να είστε σίγουροι πως δε θα σας λείψει η ντοματοσαλάτα σας.  Άλλωστε τι είναι το καλοκαιράκι χωρίς ντοματοσαλάτα και φρέσκες ντομάτες; Κι αν δε τις φας σε μεγάλη ποσότητα το καλοκαίρι πότε θα τις φας; το χειμώνα που είναι άχρωμες, άνοστες και άοσμες;

Τις αγαπάμε τις ντομάτες και μας αρέσει να τις βάζουμε φρέσκες στο φαγητό μας αλλά και να φτιάχνουμε και σάλτσα ντομάτας σε βάζα για το χειμώνα. Όμως δεν έχουμε πάντοτε όρεξη να φτιάχνουμε σάλτσες. Αυτό θέλει οργάνωση και προετοιμασία. Ψυχική και υλική. Τις περισσότερες φορές, απλώς τρίβουμε 2 ντομάτες στο φαί μας όπως μαγειρεύουμε και τελειώνει η υπόθεση.

Συνήθως τρίβουμε τις πιο μαλακές ντομάτες, αυτές που πιστεύουμε ότι θα χαλάσουν γρηγορότερα. Κάποιες φορές όμως δε τις προλαβαίνουμε και σαπίζουν στο ψυγείο μας. Κι αν κάτι πιστεύω με όλη μου την ψυχή είναι πως δε γίνεται να πετάς τροφή. Το θεωρώ μεγάλη αμαρτία. Για όλα υπάρχει λύση. Και στην περίπτωση της ντομάτας υπάρχει εύκολη λύση.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τρίψετε τις ντομάτες που είναι έτοιμες να χαλάσουν, να προσθέσετε μια κουταλιά αλάτι και να το ανακατέψετε με ένα κουτάλι. Μετά θα βάλετε τον πολτό της ντομάτας όπως είναι με το αλάτι σε ένα τάπερ στο ψυγείο σας. Το αλάτι συντηρεί τη φρέσκια ντομάτα και έτσι θα επιμηκύνετε τη ζωή της τουλάχιστον άλλη μια βδομάδα για να τη χρησιμοποιήσετε φρέσκια στα φαγητά σας. Απλά μη ξεχαστείτε και βάλετε πολύ αλάτι στο φαγητό σας γιατί θα υπάρχει ήδη αλάτι μέσα στην τριμμένη ντομάτα.