22.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Φτιάχνουμε σπιτικό φυσικό εκχύλισμα βανίλιας σε αλκοόλ για να το χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας

Το σπιτικό εκχύλισμα από λοβούς βανίλιας είναι μια δημοσίευση που έμεινε στο ντουλάπι για πολύ καιρό. Ούτε θυμάμαι πόσο, μπορεί και δύο χρόνια. Κι όπως τακτοποιούσα σήμερα τις φωτογραφίες μου έπεσα πάνω του οπότε αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή του.

Είναι φορές που ξεκινάω να φτιάχνω πράγματα για να τα παρουσιάσω στο SheBlogs αλλά θέλουν το χρόνο τους μέχρι να ολοκληρωθούν. Όπως για παράδειγμα οι διάφορες καλλιέργειες. Το ότι φύτεψες κάτι σήμερα δε σημαίνει τίποτα, πρέπει να περιμένεις να φυτρώσει και να μεγαλώσει. Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να φτάσει η στιγμή που μπορείς να το παρουσιάσεις σε ένα τόσο δα κείμενο. Το ίδιο συμβαίνει και με το εκχύλισμα της βανίλιας σε αλκοόλ, θέλει το χρόνο του μέχρι να ολοκληρωθεί.

Να εκτιμάτε τους δημιουργούς με τις λίγες δημοσιεύσεις γιατί είναι αυτοί που παράγουν, γνωρίζουν τη διαδικασία από πρώτο χέρι και σας τη μεταφέρουν μέσω της εμπειρίας τους. Δε κοπιάρουν κείμενα και φωτογραφίες με αμφίβολα αποτελέσματα από εδώ και από εκεί για να δημοσιεύσουν 40 κείμενα τη μέρα.  Κάτι που εσείς διαβάζετε βιαστικά σε ένα λεπτό μπορεί να χρειάστηκε μήνες για να φτάσει να γίνει κείμενο.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο εκχύλισμα βανίλιας. Κάποια στιγμή στο παρελθόν άρχισα να αγοράζω λοβούς βανίλιας από το ebay.  Πέρα από το ότι δεν έβρισκα εύκολα στην Ελλάδα που είμαστε μαθημένοι στη σκόνη χημικής βανιλίνης, όταν έβρισκα οι τιμές ήταν απλησίαστες για έναν τόσο δα λοβό βανίλιας. Από το ebay μπορείς να προμηθευτείς ευκολότερα και φτηνότερα λοβούς βανίλιας για να τους χρησιμοποιείς στη ζαχαροπλαστική σου.

Κι όπως είχα διαθέσιμους λοβούς βανίλιας σκέφτηκα να κάνω εκχύλισμα βανίλιας σε αλκοόλ.  Το να αγοράσω οινόπνευμα ποτοποιίας το απέκλεισα αμέσως γιατί η τιμή του είναι επίσης απλησίαστη. Οπότε οι διάφορες επιλογές μου ήταν η βότκα, το ούζο χωρίς γλυκάνισο και η κρητική ρακή.

Η αλήθεια είναι ότι πίνω σπάνια αλκοόλ. Τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Στο σπίτι μου είναι σχεδόν απίθανο να βρεις αλκοόλ. Κι όπως συζητούσα σχετικά με τις βανίλιες με τη φίλη και αναγνώστρια Ιφιγένεια από τα πανέμορφα Χανιά, πρότεινε να μου στείλει λίγη αυθεντική ρακή για να φτιάξω το εκχύλισμα της βανίλιας.

Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας

Κι όπως ταξίδεψαν οι λοβοί της βανίλιας από τη Μαδαγασκάρη μέσω Αγγλίας, ταξίδεψε και η Ρακή από τα Χανιά στη Θεσσαλονίκη για να φτιάξω το εκχύλισμα βανίλιας.

Γενικότερα, για να φτιάξεις εκχύλισμα βανίλιας, χρειάζεσαι ένα αλκοόλ χωρίς ιδιαίτερα αρώματα για να μη σκεπάζει το άρωμα της βανίλιας.

Πως φτιάχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας

Ουσιαστικά χρειαζόμαστε 4-5 λοβούς βανίλιας για κάθε 200ml αλκοόλ.

Χαράζεται το λοβό της βανίλιας στη μέση και με την άκρη του μαχαιριού σας ξύνετε τα μικροσκοπικά σποράκια που έχει μέσα.

Βάζετε τα σποράκια και τους λοβούς της βανίλιας μέσα σε ένα βάζο και προσθέτετε το αλκοόλ.

Κλείνετε καλά το βάζο σας και το ξεχνάτε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι για μερικούς μήνες.

Όπως βλέπετε και στη δεύτερη φωτογραφία μου, η ρακή αρχίζει να χρωματίζεται σιγά σιγά από τους λοβούς και τα σποράκια της βανίλιας μου και σταδιακά δημιουργείται το εκχύλισμα.

Όσο περισσότερο το αφήσετε τόσο πιο έντονο  θα είναι και το εκχύλισμα σας. Ανά τακτά διαστήματα καλό είναι να κουνάμε το βάζο μας για να αναμειγνύετε  καλύτερα το εκχύλισμα της βανίλιας μας .

Μετά από καιρό μπορείτε να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας αντί για τη χημική βανιλίνη που έχουμε συνηθίσει.

Γενικότερα , ειδικά στις συνταγές που βλέπουμε στο εξωτερικό και πολλές από αυτές είναι πραγματικά τέλειες, θέλει εκχύλισμα βανίλιας. Όταν την αντικαθιστούμε με σκόνη αλλάζουμε ουσιαστικά και την αναλογία στερεών-υγρών και δεν είναι ότι καλύτερο στη ζαχαροπλαστική που θέλει ακρίβεια στις αναλογίες. Οπότε φτιάξτε το δικό σας εκχύλισμα βανίλιας για να έχετε να πορεύεστε.