4.01.2012 - Updated 19.11.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 30 ΣΧΟΛΙΑ
Μας βγήκε λίγο μεγάλο το κείμενο για συνταγή αλλά αν το διαβάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρεις να φτιάξεις σπιτικό ζυμωτό ψωμί
ΣπΠαλιότερα έφτιαχνα ψωμί αραιά και που. Σε καμιά γιορτή ή όποτε είχα κέφια και ήθελα να παίξω με τα ζυμάρια. Αυτό όμως άλλαξε κάπου το φθινόπωρο που πήρα την απόφαση να ζυμώνω ψωμί συνέχεια και να σταματήσω να αγοράζω από το φούρνο.
Η απόφαση μου δεν βασιζόταν σε σκέψεις του στυλ “να ξέρουμε τι τρώμε” ή “το ζυμωτό ψωμί ειναι καλύτερο” ή “το αγοραστό ψωμί είναι σα λάστιχο” ή “το αγοραστό ψωμί δε τρώγεται τη δεύτερη μέρα”.
Τα έβαλα κάτω, τα υπολόγισα και κατάλαβα οτι μου βγαίνει πολύ πιο οικονομικά το να ζυμώνω ψωμί παρά να αγοράζω. Το μπόνους της όλης υπόθεσης είναι πως μπορώ όντως να το τρώω και μπαγιάτικο κάτι που ποτέ δεν έκανα με το αγοράστο διότι και καθότι εγώ μπαγιάτικο ψωμί δεν έτρωγα ποτέ.
Ζύμωμα στο ζύμωμα κατέληξα σε μια φόρμουλα που εμένα με βολεύει πάρα πολύ και την ακολουθώ πλέον σαν τυφλοσούρτη. Η δόση μου βγάζει 3 κιλά ψωμί περίπου και αφορά απλό ψωμί με λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανάλογα με τα κέφια μου άλλες φορές φτιάχνω μόνο μεγάλα ψωμιά κι άλλες φτιάχνω στρόγγυλα μικρά ψωμάκια ή κι από τα δύο. Πριν σας πω πως τα φτιάχνω θα σας πω πρώτα σχετικά με τη μαγιά. Μαγιά αγοράζω από το φούρνο. Τις έχουν σε συσκευασία του μισού κιλού. Την κόβω σε κομμάτια των 70 γραμμαρίων, τυλίγω τα κομμάτια πρώτα σε μεμβράνη και μετά σε αλουμινόχαρτο και τα βάζω στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θέλω να ζυμώσω ξεπαγώνω ένα κομμάτι. Πάμε να δούμε όμως όλα τα υλικά
Τι θα χρειαστούμε για το σπιτικό ζυμωτό ψωμί
- 2 κιλά αλεύρι (περίπου)
- 1200 ml χλιαρό νερό σε δύο φάσεις, δλδ 600+600
- 70γρ νωπή μαγιά
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 2 κουταλιές αλάτι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- (προαιρετικά κι όποτε έχω κέφια 2-3 κουταλιές γάλα)
- (προαιρετικά κι όποτε έχω κέφια σουσάμι)
Φάση πρώτη: το ανέβασμα της μαγιάς
Στην πρώτη φάση φτιάχνω τη μαγιά. Σε μια λεκάνη βάζω 600ml χλιαρό νερό, ανακατεύω μέσα τη ζάχαρη και το αλάτι και μετά διαλύω τη μαγιά η οποία είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μη μου κρυώσει το νερό. Προσοχή μη βάλετε πολύ ζεστό νερό γιατί θα σκοτώσετε τη μαγιά σας. Και θερμόμετρο να μην έχετε δε πειράζει, μπορείτε να υπολογίσετε τη θερμοκρασία με το δάχτυλο σας, θα πρέπει να σας δίνει την αίσθηση του χμμμ γλυκά ελαφριά ζεστού :) Δε ξέρω τι λένε οι μάγειρες και η μαμά μου :P αλλά εγώ τη μαγιά τη διαλύω με το χέρι, δε με βολεύουν τα κουτάλια και οι κουτάλες γιατι εχει μια μαστιχωτη μορφή κάπως που μόνο το χέρι μπορεί να τη δουλέψει καλά για να διαλυθεί τελείως. Στη συνέχεια προσθέτω περίπου μισό κιλό αλεύρι κι ανακατεύω με αυγοδάρτη να γίνει χυλός ούτε πολύ πηκτός ούτε πολύ ρευστός. Το αυγοδάρτης τώρα ειναι σχετικό, δεν εχω τέτοιο κλαμπατσίμπαλο σπίτι, χρησιμοποιώ τον αυγοδάρτη του μίξερ χωρίς το μίξερ. Κι από αυτό να μην έχεις χρησιμοποίησε πηρούνι, μας κάνει. Ο χυλός αυτός, η μαγιά μας δηλαδή είναι κάτι ζωντανό, αναπνέει και κάνει μπουρμπουλίθρες και φουσκώνει. Θέλει ζεστό δωμάτιο για να υπερδιπλασιαστεί. Το χειμώνα βάζω το μπωλ με τη μαγιά πάνω σε μια διπλωμένη πετσέτα μπάνιου κοντά στη σόμπα και το καλοκαίρι καλύπτω το μπωλ με μια πλαστική μεμβράνη. Με τη μεμβράνη έχει πλάκα γιατι αν την κλείσετε καλά φουσκώνει προς τα πάνω σαν φούσκα. Βρείτε τι σας βολεύει στο σπίτι σας, οι παλιοί τις μαγιές τις τυλίγαν με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τις κουκουλώναν με κουβέρτες. Γενικά σε ένα μισάωρο περίπου ανεβαίνει η μαγιά, αλλά είπαμε αυτό εξαρτάται από τις θερμοκρασίες του χώρου σας.
Φάση Δεύτερη: το ζύμωμα
Παίρνω το μπωλ με τη μαγιά και προσθέτω άλλα 600ml χλιαρό νερό. Αν σκοπεύω να προσθέσω γάλα που ειναι στο ψυγείο το ανακατεύω με το νερό για να μη μου κρυώσει τη μαγιά μου. Προσθέτω το λάδι και σιγά σιγά προσθέτω και το αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα γιατί είναι εντελώς νιανιά το μείγμα αρχικά. Όταν θα αρχίσει να αποκτά μορφή ζύμης και θα μας δυσκολεύει η κουτάλα την βγάζουμε κι αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα. Αφού εχει μπει το περισσότερο αλεύρι και φτάσει σε μια φάση που μπορεί να ζυμωθεί πασπαλίζω αλεύρι σε καθαρό πλυμμένο και σκουπισμένο πάγκο κουζίνας και ριχνω πάνω το ζυμάρι μου. Στο μπωλ έχουν μείνει κολλημένα ζυμάρια, δε τα πετάμε, ρίχνουμε μέσα αλεύρι και με το χέρι μας τα τριβουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη ζύμη μας. Γενικά η περιγραφή νομίζω πως είναι πιο χρονοβόρα από την ίδια τη διαδικασία οπότε μη φοβού τα πράγματα είναι απλά. Αφού έχουμε τη ζύμη στον πάγκο μας λοιπόν αρχίζουμε να ζυμώνουμε πασπαλίζοντας αλεύρι που και που στα χέρια μας όταν κολλάει πολύ. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα γιατί αλλιώς το ψωμί μας θα γίνει αχώνευτο. Στην κυριολεξία. Θα μας βγάζει ξυνίλες στο στομάχι αν δε ζυμωθεί καλά και δε θα μπορούμε να το χωνέψουμε. Ζυμώνουμε γύρω στα δέκα λεπτά τη ζύμη μας. Την απλώνουμε, τη διπλώνουμε, την ξαναπλώνουμε, την ξαναδιπλώνουμε και γενικά την ταλαιπωρούμε για να βγάλουμε το άχτι μας. Είναι μια πολύ χαλαρωτική διαδικασία που αδειάζει το μυαλό αυτή.
Φάση τρίτη: το πλάσιμο των ψωμιών
Η ζύμη είναι μεγάλη σαν ποσότητα. Και θα μεγαλώσει κι άλλο. Θα υπερδιπλασιαστεί. Οπότε όταν σχηματίζετε τα ψωμιά σας μη τα κάνετε τεράστια γιατί θα σας φύγουν από το ταψί όταν φουσκώσουν. Θα τα σχηματίσετε στο μισό μέγεθος από ότι τα φαντάζεστε και πάντα ανάλογα με τα ταψιά σας. Γενικά αυτό είναι κάτι που θα βρείτε μόνοι σας μετά από 1-2 φουρνίσματα. Προσωπικά πάω με το ζύγι. Χωρίζω 800 γρ για τη στενή μου φόρμα για ψωμί, 1500 γρ χωρίζω για ένα τετράγωνο βαθύ ταψί που έχω για κέικ και με τα υπόλοιπα 800+ γραμμάρια που μένουν φτιάχνω στρόγγυλα ψωμάκια. Αυτο το κάνω διότι και καθότι η στενή φόρμα για ψωμί και το τετράγωνο ταψί μου χωράνε μαζί στο φούρνο και τα στρόγγυλα ψωμάκια είναι πιο μικρά και φουσκώνουν πιο γρήγορα οπότε προλαβαίνω να τα ψήσω πριν μου φουσκώσουν πάρα πολύ τα μεγάλα ψωμιά. Αλλά όπως θα καταλάβετε και απο τις φωτογραφίες μου πολλές φορές χρησιμοποιώ και άλλα ταψιά
Φάση τέταρτη: το διπλασίασμα των ψωμιών
Αφού έχω πλάσει τα ψωμιά και τα έχω βάλει στα ταψιά τους παίρνω ένα ξυράφι από εκείνα τα παλιά που κόβουν θεικά και χαράζω τα ψωμιά μου. Έχω γράψει σε άλλο κείμενο για αυτά τα ξυράφια διαβάστε το. Με ένα ψεκαστηράκι που έχω τα ψεκάζω καλά με χλιαρό νερό για να μη μου στεγνώσουν από πάνω όσο φουσκώνουν. Η φάση του φουσκώματος εξαρτάται και πάλι από τη θερμοκρασία του χώρου σας. Γενικά εμένα μου φουσκώνουν σε μία με μιάμιση ώρα. Προσπαθώ να τα φουρνίσω όταν υπερδιπλασιαστούν. Αν τα αφήσετε πάρα πολύ και φουσκώσουν πάρα πολύ υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφουσκώσουν με το που τα βάλετε το φούρνο. Γενικά μετά από μερικά φουρνίσματα θα αρχίσετε να το νιώθετε το ψωμί σας.
Φάση πέμπτη: το φούρνισμα των ψωμιών
Πριν τα φουρνίσετε ψεκάστε τα άλλη μια φορά με το ψεκαστηράκι για να έχουν λίγη υγρασία για το φούρνισμα και πασπαλίστε τα με σουσάμι αν θέλετε. Ένας γνωστός μου είπε κι ένα άλλο κόλπο για την υγρασία τις προάλλες οπότε σας το λέω κι εσάς, πρότεινε λοιπόν να βάλουμε ένα μεταλικό μπωλ με νερό μέσα στο φούρνο, δοκιμάστε το κι αν σας αρέσει υιοθετήστε το. Ψήστε τα ψωμιά σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Τα ψωμάκια τα ψηνουμε γύρω στα 20-25 λεπτά και τα μεγάλα ψωμίά γύρω στα 40-50 λεπτά αλλά αυτό εξαρτάται από το φούρνο του καθενός.
Φάση έκτη: το ξεφούρνισμα
Αφού τα ξεφουρνίσετε, βγάλτε τα από τα ταψιά γιατί θα ιδρώσουν στο κάτω μέρος και θα γίνουν νιανιά. Το καλύτερο θα ήταν να τα βάλετε πάνω σε μια υπερυψωμένη σχάρα αν έχετε, εγω ακόμα δεν αξιώθηκα να πάρω αλλά το έχω στο πρόγραμμα. Κι επειδή διέλυσα το τραπέζι μου γιατί τα έβαζα καυτά πάνω σε πετσέτα στο τραπέζι πλέον μέχρι να κρυώσουν λίγο βάζω μια πετσέτα στο τραπέζι, απο πάνω δυο καθαρά κουτάλια και τα στερεώνω εκεί πάνω.
Φάση έβδομη: δεν έχει :P
Ξέρω ότι έχει βγει σχετικά τεράστιο το κείμενο αλλά δε θέλω να σας τρομάξει. Προσπάθησα να το γράψω όσο πιο αναλυτικά γινόταν για να καταλάβουν τη διαδικασία και όσοι είναι εντελώς άσχετοι με τις ζύμες. Τα πράγματα είναι απλά και για να φτιάξεις ψωμιά χρειάζεται να δουλέψεις 18 λεπτά στο σύνολο όπως λέω και με κοροϊδεύουν. Τον υπόλοιπο χρόνο μπορείτε να σερφάρετε στα ιντερνέτια, να βλέπετε τιβί, να διαβάσετε κάνα βιβλίο ή να κάνετε ότι γουστάρετε αρκεί να ρίχνετε μια ματιά που και πού στα ψωμιά σας. A! και κάτι άλλο. Ξέρω πως είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ένα ζεστό ψωμί που μόλις έχει ξεφουρνιστεί. Αλλά αν το κόψεις ζεστό θα το ψιλοδιαλυσεις από μέσα να ξέρεις, γιατί η ψίχα είναι ευαίσθητη σε αυτές τις θερμοκρασίες και μετά δε θα μπορείς να κόβεις ολόκληρη φέτα χμμ… δε ξέρω πως να στο εξηγήσω καλύτερα… όπως το κόψεις ζεστό βρε παιδί μου μπορεί να χαραχτεί στα δύο το μέσα μέρος του ψωμιου. Αντί αυτού κάνε επίθεση στα ψωμάκια.
Xronia Polla Kali Xronia!!!
Egw pali ftiaxnw psomi sto spiti ap to kalokairi kai tin exw katavrei :)
Den xrisimopoiw magia alla prozymi,to opoio eftiaksa akolouthontas ta stadia tou parakatw link:
http://www.aglaiakremezi.com/el/recipies/breads-fast-and-slow/pos-tha-ksekinisete-agrio-prozymi.html
H parapanw syntagi gia prozymi einai oti kalytero yparxei sto net,trust me ;)
Kai gia na sas kanw na zilepsete sas lew pws to xeimwna to psomi to psinw se ksylosompa :) APLA TELEIO!
Oi xronoi oi dikoi mou vevaia diaferoun, as opsetai to prozymi: 8 wres afinw to zymari na fouskwsei kai meta 1 wra afou exw dwsei sxima sta psomia…Psinw stous 200° gia 1 wra
Χρόνια πολλά Γιώργο
έχουμε κι εδω συνταγή για προζύμι αν ψάξεις :)
http://www.sheblogs.eu/2010/06/30/prozymi-sourdough/
Προσωπικά δεν έχω την υπομονή να περιμένω 8 ώρες το προζύμι να φουσκώσει το ζυμάρι μου (το οποίο για να λέμε και την αλήθεια δε φουσκώνει οσο με τη μαγιά) και κυρίως ειδικά το χειμώνα δε θα μπορούσα να κρατήσω ζεστό σπίτι τόσες ώρες για να ανέβουν τα ψωμιά μου :)
Αγαπάμε το προζύμι και καλό είναι να γνωρίζουμε πως γίνεται ψωμί με προζύμι αλλά καλή είναι και η μαγιά :)
Mia xara kai grigora fouskwnoun me ti magia kai to kserw poly kala mia kai megalwsa se ena fourno kathoti o mpampas fournaris :) To kako me ti magia einai oti den krataei to psomi toses meres opws me to prozymi.
Oute egw exw tin ypomoni na perimenw 8 wres to prozymi gi auto kai etoimazw ti zymi prin fygw gia douleia kai psinw molis gyrisw :p
Εγώ θα μιλήσω πάλι λίγο τεχνοκρατικά. Έχω παρασκευαστή ψωμιού και με 6-7 προσπάθειες έχω βρει τη Χρυση τομή στα υλικά. Το μόνο που κάνω είναι να τα ρίξω στον κάδο και σε 3 ώρες έχω μισό κιλό ψωμί που μου φτανει για 4-5 μέρες. Υπολόγισα το κόστος σε όλα (υλικά, ρεύμα, ακόμα και νερού) και ο φούρνος δεν με φτάνει με τίποτα στην οικονομία. Ακόμα και το κόστος του αρτοπαρασκευαστή μπορεί να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (γιατί εμάς μας τον δώρισαν.) θα βρείτε στο lidl με 50-70 ευρώ. Πέραν αυτού έχω και ψωμί της προκοπής όχι τιγκα στα φουσκωτικά, που και μπαγιατικο τρώγεται ευχάριστα.
poli kalo.
geia sas!!! molis ebgala ta psomakia mou apo to fourno!!simera tous ebala rigani etsi gia mirodia!!lipon oso gia ton paraskeuasti psomiou exo na po ta eksis…ton xrisimopiisa para poles fores..de mporo na po oti ksetrelathika me to psomi [ine o defteros pou exo]dokimasa kai apires sintages..poli psixa…alla zimono se auton kai psino to psamaki mou sto fourno!!apithano!!!!!!
..
geia sas!!! molis ebgala ta psomakia mou apo to fourno!!simera tous ebala rigani etsi gia mirodia!!lipon oso gia ton paraskeuasti psomiou exo na po ta eksis…ton xrisimopiisa para poles fores..de mporo na po oti ksetrelathika me to psomi [ine o defteros pou exo]dokimasa kai apires sintages..poli psixa…alla zimono se auton kai psino to psamaki mou sto fourno!!apithano!!!!!
Πολύ αναλυτικό το άρθρο σου! Ευχαριστούμε! Έκανα μια δοκιμή με τις συμβουλές μιας φίλης πριν διαβάσω το άρθρο και δεν είχα τρελλαθεί με το αποτέλεσμα. Τώρα που διαβάζω τις λεπτομέρειες δεν είχα κάνει πολλά πράματα κ κυρίως αυτό με το χλιαρό νερό που το ψεκάζεις! Εμένα μου ξεράθηκε αμέσως και δεν ήξερα τί να κάνω. Θα δοκιμάσω τώρα με τις δικές σου αναλογίες. Μόνο κάποιες ερωτήσεις: μου φαίνεται μεγάλη η ποσότητα. Μπαίνει κατάψυξη? Και επίσης, με τα φακελάκια μαγιάς δε γίνεται?
Και πάλι ευχαριστούμε Magica!
ναι αφού τα ψήσεις μπορείς να τα τυλίξεις με μια μεμβράνη και να τα βάλεις στην κατάψυξη. Βγαίνει κάπου τρία κιλά ψωμί που εμας μας κρατάει πολλές μέρες, αν σου φαίνεται πολύ κόψε τη συνταγή στη μέση.
Εγώ χρησιμοποιώ νωπή μαγιά από το φούρνο γιατί μου βγαίνει και φτηνότερα (2€/500γρ) φαντάζομαι δε θα έχει διαφορά με τα φακελάκια.
Στη νωπή μαγιά του σούπερμάρκετ που είναι σε μικρές συσκευασίες έχει 25γρ μαγιάς ανά 500γρ αλεύρι, όταν δεν έχω μαγιά από το φούρνο βάζω 3 τέτοιες (4 μου εμοιάζε πολύ στις δοκιμές μου). Αντιστοίχως για αυτή την αναλογία της συνταγής μου θα έβαζα 3 φακελάκια ξερής μαγιάς γιατί κάθε φακελάκι από όσο θυμάμαι είναι για 500 γρ αλεύρι.
geia sas eutiaksa kai egw to sigekrimeno psomi kai epathe plaka einai teleio mpravo magica….epitelous trome psomi kai oxi aera!!!!!!!!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία. Μετά από 2-3 φορές που θα το φτιάξεις συνεχόμενα θα γίνει ακόμα ευκολότερη η διαδικασία γιατι θα είναι σαν τυφλοσούρτης και οι κινησεις θα γίνοται εντελώς μηχανικά χωρις να χρειάζεται να σκεφτείς τίποτα
ΚΑΙ στο facebook βεβαίως. Εκεί θα ιδείτε απ’ όλα…
Πάμε στο ψωμί που το έχετε ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕΙ, διότι απλούστατα δεν παρακολουθήσατε π.χ. έναν φούρναρη πώς το φτιάχνει εκτός από το ψήσιμό του, διότι εάν το ψήσετε όπως ο φούρναρης άστα να πάνε…θα φάτε σκουπίδια στο τέλος.
Τρία υλικά ΜΟΝΟΝ. Αλεύρι, μαγιά, νερό. Αλάτια, ζάχαρες λάδια ξύδια και άλλα μπιχλιμπίδια τελείως ΠΕΡΙΤΤΑ(εξαρτάται από την χωριατιά του καθενός, διότι ΜΟΝΟΝ οι χωριάτες αρέσκονται στα μπιχλιμπίδια…ΓΕΝΙΚΩΣ… ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ: Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ….ΑΠΛΟΣ
Save
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
Kαι τώρα πώς παρασκευάζουμε τον επι-ούσιον άρτον ευκ(ώ)λως…
Δια να μην μετράτε με μεζούρες και κουραφέξαλα, κοπανάτε μέσα σε μπωλ, λεκανίτσα, ακόμη κι επάνω σε μια μαρμάρινη επιφάνεια, ένα σακκουλάκι του κιλού αλεύρι σκληρό. Εάν βάλετε ½ σκληρό και ½ μαλακό θα έχετε ψωμάκι πιο αφράτο. Κι έτσι κι αλλοιώς πετυχαίνει, κάνετέ το όπως γουστάρετε…
Το περιεχόμενον ενός φακέλλου μαγιά σκόνη, ή 20 γραμμάρια νωπή, εις ποτήριον με νεράκι διαλύομεν κ.τ.λ.
Από δίπλα το νεράκι όπως είναι από την βρύση χειμώνα καλοκαίρι. Περί χλιαρού νερού και κάτι άλλες σαχλαμάρες ΤΕΛΟΣ.
Σιγά ο φούρναρης μην ζεσταίνει νερά. Είμεθα σοβαροί;
Για κάθε κιλό αλεύρι, απαιτούνται 600 γραμμάρια ύδατος. Σημ. Διά να μην βασανίσεσθε κάθε φορά με την δόση νερού και θυμίζετε εκείνους τους ανεγκέφαλους οι οποίοι όταν τελειώσουν την δουλειά τους με την κολλητική ταινία(ελληνιστί…sellotape) δεν διπλώνουν την άκρη, και την επομένην φοράν που θα την χρειασθούν επιστρατεύουν μαχαίρια, ψαλίδια και ξυράφια προκειμένου να ξαναεύρουν την άκρην, χρησιμοποιήσατε ένα δοχείον ή κάτι παρόμοιο κατά προτίμησιν μικράς διαμέτρου, τσουπ στον μπακάλη, γεμίζετε, ζυγίζετε το περιεχόμενον, τραβάτε και μια μολυβιά, κι έχετε έτοιμα τα 600 γρ. ύδατος κάθε φορά στο τσακ.
Καταλάβατε μήπως, διατί το ψωμάδικο είναι και γαμώ τις επικερδέστατες επιχειρήσεις; Διότι πωλεί το νεράκι του Θεού αγορασμένο προς 1.50 € το…κυβικό δηλαδή τα χίλια κιλά(ουάου) με κέρδος…1,500%…”ΜΟΝΟΝ” χι, χι….
Οι φρυγανιές διατί πωλούνται πιο ακριβά; Διότι πρέπει να εισπράξει ΚΑΙ το νεράκι που αφηρέθη κατά το…στέγνωμα…
Συνέχεια:
Ε, δεν χρειάζεται και ιδαιτέρα προσπάθεια για να γίνει το
αλεύρι + το νεράκι ζυμάρι, σωστά; Ολόσωστα.
Στην μέση του φούρνου επάνω στην εσχάρα, κοπανάμε μια λαδόκολλα(bake paper).
Στα δυό το ζυμάρι, και φτιάχνουμε δυο συμπαθητικές φρατζολίτσες, διότι εάν το κοπανήσετε σούμπιτο στον φούρνο όπως είναι, θ’ αναγκασθείτε να το κάψετε απ’ έξω, για να ψηθεί το μέσα εμ,…
Σφαλνάμε την πόρτα η οποία θα ανοίξει σε 1½ ώρα ΑΥΣΤΗΡΩΣ.
Η παρακολούθησις γίνεται από το τζάμι γκε-κε;
Γυρίζομεν το θερμοστατικομβίον εις τους 50° C που έχουν όοολοι οι φούρνοι. Σ’ αυτή την θερμοκρασία θαλπωρής τύπου Σαχάρας, θα αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για ½ ώρα.
Και τώρα ΠΡΟΣΟΧΗ. ΔΙΧΩΣ ν’ ανοίξουμε την φουρναρόπορτα, διότι θα εισβάλει μπουζάτος αήρ και μετά πάπαλα, το ζυμάρι θα το πετάξουμε στα…πουλιά(ΟΧΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ) στρέφομεν το θερμοστατικομβίον στην ένδειξη 150° C ΑΚΡΙΒΩΣ.
Σ’ αυτή την θερμοκρασία το ζυμαράκι μας θα ψηθεί επί 1 ώρα πάλι ΑΚΡΙΒΩΣ. Το ΑΚΡΙΒΩΣ είναι αποτέλεσμα πάααρα πολλών δοκιμών και αποτυχημένων επιχειρήσεων παρασκευής άρτου κατά το παρελθόν(όμως).
Σε τούτη την Χώρα ενώ προσφέρονται ένα σωρό συνταγές, για το καλό-σωστό ψήσιμο ούτε κουβέντα. Τα ψησίματα γίνονται στο…περίπου.
Μα, στο περίπου, θα το πάρεις ή άψητο ή κατακαμμένο ως συνηθως ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
Ακολουθήσατε την ως άνω διαδικασίαν κατά γράμμα, και θα ευχαριστηθείτε ΠΛΗΡΩΣ.
Καλή επιτυχία και αυτάρκεια δηλαδή…μαγκιά
Εκανα 2 προσπάθειες για ψωμί, τη 1η με μαγιά, την 2η με προζύμι, διαφορετική υφή και γεύση το καθένα. Ομως αντί να φουσκώσει σε ύψος, θα έλεγα ότι άπλωσε περισσότερο. Τι έκανα λάθος; Μήπως θέλει πιο πολύ ζύμωμα;
Αγαπητή συγγραφέα του κειμένου για την παρασκευή του ψωμιού.
Η περιγραφή που κάνατε μού έλυσε μια μεγάλη απορία που είχα. Παρότι ρώτησα πολλούς και έψαξα σε πληθώρα ιστοσελίδων δεν βρήκα τίποτε που να μου επιλύει την απορία. Η απορία μου ήταν η εξής: « γιατί ενώ φούσκωνε η ζύμη (τα ψωμιά φούσκωναν πολύ ωραία ) μόλις τα τοποθετούσα στον φούρνο ξεφούσκωναν …δραματικά;»
Η λεπτομέρεια που αναφέρετε στην περιγραφή ότι υπάρχει περίπτωση να ξεφουσκώσουν όταν τα βάλουμε στο φούρνο, αν τα αφήσουμε πάρα πολύ ώρα έξω και φουσκώσουν πάρα πολύ, ήταν εκείνο που ήθελα. Παρακολουθούσα τη ζύμη και μόλις την είδα ότι διπλασιάσθηκε την έβαλα στο φούρνο. Την παρακολουθούσα και όταν ήταν στο φούρνο. Ψήλωσε ακόμη λίγο και τελικά το ψωμί πήρε τις τελικές του διαστάσεις. Όνειρο.
Συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ .
κι εγώ κάνω ψωμί που και που αλλά γενικά δεν τρώμε πολύ ψωμί..Ωραία η συνταγή πάντως και λέω να τη δοκιμάσω..Ευχαριστούμε πολύ!!Τα ψήνεις στον αέρα ή πάνω κάτω??
ελπίδα πανω κάτω ψήνω
το πρωτο μου ψωμακι με προζυμι!!! απιστευτα νοστημο
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/406160_332463523535559_889539431_n.jpg
Αγαπητή magica,
έχω αρχίσει εδω και 2 μήνες περίπου να φτιάχνω ψωμί και είμαι πολύ ευχαριστημένη! Έχω φτιάξει διάφορα ήδη με διαφορετικά αλεύρια και το καθένα ήταν, φυσικά,ξεχωριστό. Έχω όμως ένα προβληματάκι που δεν μπορώ να εξηγήσω…η ψίχα την τρίτη μέρα…τρίβεται. Μήπως ξέρεις τί μπορεί να κάνω λάθος;
Ευχαριστώ
πολύ καλό και κατατοπιστικό κείμενο για ζυμωτό ψωμί, συγχαρητήρια , ακόμη και εγώ που φτιάχνω ψωμί με δικό μου προζύμι και το ψήνω σε ξυλόφουρνο με βοήθησε αρκετά ώστε να γίνει καλύτερο και ποιο αφράτο το ψωμί μου, στο τελικό στάδιο προσθέτω και μια κουταλιά από θυμάρι και δεν φαντάζεστε το άρωμα που βγάζει…….
Σημερα εκανα πρωτη φορα ζυμωτω ψωμακι αυτην την ωρα ψηνεται σε ευχαριστω για τις πληροφοριες.
kalispera simera eftiaksa to psomaki me magia kseri evala 3 fakelakia fouskose mia xara alla molis to evala sto fourno ksefouskose ti mporei na fteei mairh=magica..pesmou se parakalo aaa!!aleuri exw apo to xwrio..peite mou sas parakalo
νικόλ πιθανότατα το άφησες να φουσκώσει περισσότερο από ότι έπρεπε ή το είχες κοντά σε θερμό μέρος (καλοριφερ;) και μέχρι να το βαλεις στο φούρνο το πιασανε τα κρύα και έπεσε
πιθανολογώ με βάση δικές μου παλιές αποτυχίες
Θα ήθελα να ρωτήσω απο πού αγοράσατε τις φόρμες ψησίματος για το ψωμί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλημέρα! η μεσαία νομίζω ήταν από ικεα και οι ακριανές από το αγγλικό amazon (είναι με πάτο που βγάινει από κατω). Δεν έχει σημασία όμως, οποια φόρμα και να βρεις από οπουδήποτε κάνει
Ευχαριστώ πολύ!Εγώ και τα κορίτσια μου θα κάνουμε την πρώτη μας δοκιμή σήμερα κιόλας!
ο αντρα μου φτιαχνει πολυ ωραιο ψωμι . και πολλες φορες πειραματιζεται. μια φορα ερριξε στο νερο το υπολοιπο απο το κοκτεηλ τσαγιου [τσαι του βουνου, φασκομιλο, ξυλο κανελλας, γαρυφαλλο, και φλουδα μανταρινιου] που ειναι η σπεσιαλιτε μου. το ψωμι πηρε ενα αδιορατο αρωμα, που το εκανε ιδιαιτερο. σημερα ερριξε μια κουταλια του γλυκου μουσταρδα, που του εδωσε επισης μιαν ιδιαιτερη αν και πολυ ηπια γευση. το προβλημα ομως ειναι οτι η κορα γινεται πολυ σκληρη, σχεδον σαν φρυγανια. μηπως θελει ραντισμα πριν το φουρνισει? χρησιμοποιει μακροστενες φορμες.
ολα καλα αλλα μια συμβουλη, μη βαζεις το αλατι μαζι με τη ζαχαρη μεσα στη μαγια για να την ενεργοποιησεις γτ οχι μονο δε βοηθαει αλλα κανει κ κακο στη μαγια… βαλτο καλυτερα στο αλευρι που θα χρησιμοποιησεις για το ζυμωμα μετα την ενεργοποιηση της μαγιας :)
Μαίρη Χαρισκου… κυρια μου γουσταρω το τρόπο που μιλατε.. μου θυμισατε την Μαμα μου!!! Ευχαριστω πολυ!
Συνταγή της υπομονής αλλά πολυ διδακτική. Συγχαρητήρια,τώρα με την καραντίνα θα την δοκιμάσω και πιστεύω θα φάμε σπιτικό ψωμί.