11.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Αν δε σου αρκεί μόνο να μαγειρεύεις αλλά θες να σπουδάσεις μαγειρική συγκεντρώσαμε τις σχολές μαγειρικής της Αθήνας σε μια λίστα

Τα τελευταία χρόνια οι σχολές μαγειρικής έχουν πάρει τα πάνω τους στην Ελλάδα. Πιθανότατα οφείλεται στις διάφορες εκπομπές μαγειρικής που βλέπουμε στην τηλεόραση. Ας μη ξεχνάμε όμως πως είμαστε μια τουριστική χώρα που χρειάζεται πολλούς μάγειρες και σεφ που θα εξυπηρετούν όλους αυτούς τους  πεινασμένους τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στα νησιά μας. Όχι ότι εμείς πάμε πίσω, αγαπάμε το φαγητό και αγαπάμε τους σεφ και τους μάγειρες. Ακόμα και μέσα στην κρίση ο Έλληνας γεμίζει τις ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Το ποια σχολή μαγειρικής θα επιλέξει κάποιος εξαρτάται από πολλά πράγματα. Έχει να κάνει με τη φήμη της σχολής, τους καθηγητές που διδάσκουν στη σχολή μαγειρικής, τις δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποφοίτηση και φυσικά από το κόστος της σχολής μαγειρικής. Γενικά, αν θέλεις να σπουδάσεις μαγειρική είτε θα πας σε σχολή είτε σε ΙΕΚ. Η διαφορά τους είναι ως προς το επίπεδο αναγνώρισης από το κράτος αλλά αν δεν έχεις σκοπό να γίνεις δημόσιος υπάλληλος δεν έχει και μεγάλη σημασία. Το θέμα είναι να είσαι καλός στη δουλειά σου.

Οι πιο γνωστές σχολές μαγειρικής στην Αθήνα

Να σημειώσω πως η σειρά με την οποία αναφέρω τις σχολές μαγειρικής της Αθήνας δεν έχει καμία σημασία και είναι τυχαία.

  • CHEF D’ OEUVRE – Η πρώτη εξειδικευμένη σχολή Γαστρονομίας που λειτούργησε στην Ελλάδα, αναγνωρίστηκε ως Επίσημος Οργανισμός Εκπαίδευσης για την Διατροφή των Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Λειτουργεί με άδεια ως ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 1.
  • LE MONDE – Πασίγνωστη σχολή στο χώρο της μαγειρικής, διαθέτει νέο υπερσύγχρονο κτήριο 7.500τμ, με εύκολη προσβασιμότητα. Παρέχει δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε κορυφαίες Ελβετικές και Γαλλικές Σχολές και Βρετανικά Πανεπιστήμια. Εγγυημένη πρόσβαση σε επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση και για εργασία. Τα μαθήματα, από Οκτώβριο έως Μάιο, περιλαμβάνουν 16 διδακτικές ώρες την εβδομάδα και λειτουργεί με άδεια ως ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 2.
  • Ι.ΙΕΚ Etoile by les Chefs -Η Etoile by Les Chefs στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο, επταώροφο κτίριο, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο στο Νέο Κόσμο, δίπλα σε Μετρό και Τραμ. Διαθέτει υπερσύγχρονα εργαστήρια, εργονομικές αίθουσες διδασκαλίας και κελάρι μοναστηριακού τύπου, με εκατοντάδες ετικέτες οίνου από τον Ελληνικό και το Διεθνή Αμπελώνα. Διαθέτει άδεια λειτουργίας Ι. ΙΕΚ. Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Δ. 231/29-7-98) και οι κάτοχοί του δύνανται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο (Π.Δ.50 ΦΕΚ 39/5-3-01), μοριοδοτούμενοι με 150 μονάδες (Αρθρο 8 Ν. 3051/2002, ΦΕΚ 220/Α/20-9-02).
  • I.IEK ΔΕΛΤΑ
  • Ι.ΙΕΚ PRAXIS
  • Δημόσια ΙΕΚ

Στη λίστα μου επέλεξα να βάλω τις τρεις πιο γνωστές και εξειδικευμένες σχολές μαγειρικής στην Αθήνα μια εκ των οποίων διαθέτει αναγνώριση ως Ι.ΙΕΚ, δύο αρκετά γνωστά Ιδιωτικά ΙΕΚ και φυσικά τα δημόσια ΙΕΚ.  Οι ανακοινώσεις για τις ειδικότητες των Δημοσίων ΙΕΚ της Αθήνας βγαίνουν στα τέλη του Αυγούστου οπότε έχετε το νου σας.

Όπως είπα και στην αρχή τα πράγματα είναι λίγο ρευστά όταν μιλάμε για σχολές μαγειρικής. Ας πούμε αν ήθελες να σπουδάσεις λογιστής θα κοιτούσες ποια σχολή προσφέρει πιο αναγνωρισμένο πτυχίο από το κράτος. Στις σχολές μαγειρικής όμως δε μπορούμε να το δούμε έτσι.

Το πτυχίο από ένα δημόσιο ΙΕΚ  είναι ανώτερο – για το κράτος – από μια σχολή μαγειρικής που είναι αναγνωρισμένη ως κέντρο δια βίου μάθησης. Όταν όμως φτάσουμε να μιλάμε για την ταμπακιέρα, την επαγγελματική αποκατάσταση δηλαδή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι γνώσεις που θα πάρεις από μια εξειδικευμένη σχολή μαγειρικής καθώς και η αξία του πτυχίου της εξειδικευμένης σχολής μαγειρικής θα είναι ανώτερες σε σχέση με το πτυχίο ενός δημοσίου ΙΕΚ για τον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη οι εξειδικευμένες σχολές μαγειρικής έχουν τσιμπημένα δίδακτρα ενώ τα δημόσια ΙΕΚ είναι δωρεάν. Σκέψου καλά πριν αποφασίσεις σε ποια από τις σχολές μαγειρικής της Αθήνας θέλεις να πας.