10.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Αν δεν έχεις ξαναφάει φρέσκα σύκα γεμιστά δοκίμασε το. Θα είναι ότι πιο νόστιμο θα φας αυτό το καλοκαίρι είτε το επιλέξεις ως πρωινό είτε ως επιδορπιο.

Αν κάτι είναι πιο τέλειο από τα πεντανόστιμα σύκα του Αυγούστου, σίγουρα είναι τα σύκα που είναι γεμιστά με τυρί και μέλι. Πανδαισία γεύσεων και αντιθέσεων στο στόμα μας. Τρώγεται ευχάριστα είτε ως πρωινό, είτε ως επιδόρπιο, είτε ως οτιδήποτε. Πραγματικά. Ταιριάζει σε όλες τις ώρες της μέρας.

Για όσους δε το γνωρίζουν, διαθέτω 6 μεγάλες συκιές στο κτήμα της Χαλκιδικής. Και μπορεί εγώ να μην είμαι στο κτήμα τώρα αλλά μου φέρανε αρκετά κιλά σύκα από τις συκιές μου και τρώω ασταμάτητα. Έχω εμμονή με τα σύκα. Όταν βρίσκομαι στο κτήμα τα τρώω συνήθως κάτω από το δέντρο, άπλυτα, ακαθάριστα, με τις φλούδες. Δεν έχουν ούτε φυτοφάρμακα ούτε τίποτα, δεν ξέρω αγνότερη τροφή από τα σύκα μου.

Τώρα που είμαι εδώ όμως, τρώω τα σύκα μου με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και ο συγκεκριμένος που είναι πραγματικά πεντανόστιμος. Γενικά σε διάφορες περιοχές της χώρας συνδυάζουμε τα φρούτα με το τυρί, ενώ σε άλλες, ας πούμε πιο αστικές, είναι κάτι άγνωστο.

Τι θα χρειαστούμε για τα σύκα γεμιστά

  • 3 σύκα
  • 3 κουταλάκια τυρί, βάζω ότι έχω, αυτή τη φορά έβαλα μηζύθρα
  • 1 κουταλάκι μέλι + λίγο ακόμα για τη διακόσμηση

Σύκα γεμιστά με τυρί και μέλι

Πως φτιάχνουμε τα γεμιστά σύκα

Κόβουμε τα σύκα σε σχήμα σταυρού για να ανοίξουν, χωρίς όμως να κοπούν τελείως

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το τυρί μας με το μέλι και γεμίζουμε τα σύκα μας

Με το πίσω μέρος από το κουταλάκι μας στάζουμε μέλι σε γραμμές στο πιάτο μας.

Τοποθετούμε τα σύκα στη μέση του πιάτου μας κι αν θέλουμε στάζουμε λίγο μέλι ακόμη πάνω στο τυρί μας.

Αυτό ήταν, τα γεμιστά σύκα μας είναι έτοιμα σε λιγότερο από 5 λεπτά.  Και είπαμε ότι είναι υπέροχα;

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το