Συνταγή σπιτικής λαγάνας

Καθαρά Δευτέρα χωρίς σπιτική λαγάνα δε γίνεται. Κι αφού ξεφουρνίζουμε λαγάνες κάθε χρόνο έχουμε και τέλεια συνταγή.

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 10.03.2016

Πλησιάζει Καθαρά Δευτέρα και ξέρω μετά από τόσα χρόνια πως όλοι ψάχνετε τη σούπερ συνταγή για σπιτική και ολόφρεσκη λαγάνα για να προλάβετε να φτιάξετε τις δικές σας.  Δε θα μπορούσα να σας αφήσω χωρίς συνταγή για λαγάνα φυσικά.

Γενικά ούτε θυμάμαι από πότε έχω να αγοράσω λαγάνα αλλά είμαι αρκετά σίγουρη ότι σταμάτησα να αγοράζω λαγάνες όταν μια χρονιά φρίκαρα με την τιμή τους.

Θεωρώ παράλογο να ξοδέψω τα λεφτά μου για να αγοράσω ένα είδος ψωμιού που γίνεται με απλά υλικά όπως το ψωμί. Δε καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει η τιμή του να είναι πολλαπλάσια. Οκ μπορεί να έχει πλάτος και να πιάνει χώρο στο φούρνο αλλά ψήνεται γρήγορα.

lagana

Η συνταγή για λαγάνες που θα σας δώσω βγάζει 6 λαγάνες αλλά αν χρειάζεστε λιγότερες κόψτε τα υλικά στη μέση.

Τι θα χρειαστούμε

  • 1,5 κιλό αλεύρι (περίπου)
  • 900 ml νερό
  • 80γρ νωπή μαγιά
  • 3 κουταλάκια ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • σουσάμι και λίγο χλιαρό νερό για τη διακόσμηση

Πως φτιάχνουμε τις λαγάνες

Καταρχήν πρέπει να φτιάξουμε τη μαγιά μας. Βάζουμε τη μαγιά σε μια λεκανίτσα και τη λειώνουμε με 300ml χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.  Στη συνέχεια προσθέτουμε 200 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Αφήνουμε τη μαγιά μας να ανέβει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Αν το σπίτι μας είναι κρύο φροντίζουμε να σκεπάσουμε το τάπερ που έχουμε τη μαγιά με ένα καπάκι κατσαρόλας ή μια μεμβράνη κι από πάνω βάζουμε μια κουβέρτα.

Στη συνέχεια, αφού έχουμε μια φουσκωμένη μαγιά, προσθέτουμε  600ml χλιαρό νερό και σταδιάκα το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Έχετε το νου σας στη ζύμη γιατί μπορεί να μη χρειαστεί ολο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω. Κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό γι’αυτό οι παλιές λέγανε “όσο αλεύρι σηκώσει”. Θέλουμε μια ζύμη που να είναι μαλακή, να μη κολλάει στα χέρια και να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη.

Αφού φτιάξουμε τη ζύμη μας τη χωρίζουμε σε 6 μπαλες. Εγώ τις ζύγιζα όπως τις χώριζα και μου βγήκαν περίπου 400 γρ η καθε μπάλα.

Αφήστε τις μπαλίτσες πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για 15 λεπτά να ξεκουραστούν και μετά ξεκινήστε να τις ανοίγετε με τον πλάστη. Να πω την αλήθεια πιο πολύ βολεύει ο πλάστης-βέργα, η χλαού που λέει και η μαμά μου.

lagana1

Αφού τις ανοίξετε και τις βάλετε σε ταψιά αφήστε τις λαγάνες σας να φουσκώσουν λίγη ώρα. Προσωπικά βάζω τα 2 ταψιά κοντά στη σόμπα για να φουσκώσουν πιο γρήγορα απο τις υπόλοιπες οπότε και να αρχίσω να φουρνίζω από αυτές. Σταδιακά όπως φουρνίζω βάζω τις επόμενες κοντά στη σόμπα.

Αφού φουσκώσουν λίγο αυτές που θα φουρνίσετε πρώτες πατήστε με τα δάχτυλα σας σε διάφορα σημεία για να γίνουν τα βαθουλώματα, αλείψτε με χλιαρό νερό και πασπαλίστε με σουσάμι. Αφήστε να φουσκώσουν λίγη ώρα ακόμα, δε μπορώ να σας πώ πόση ώρα γιατί δε μπορώ να ξέρω τι θερμοκρασία έχετε στο σπίτι σας.

Φουρνίστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.

Όταν ξεφουρνίσετε αλείψτε με νερό και σκεπάστε το ταψί με πετσέτα για να ιδρώσουν και να μαλακώσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *