24.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Εσείς ξέρετε τι σχέση έχει ο Άι Δημήτρης με τα χειμωνιάτικα ζεστά χαλιά; Στα βόρεια της χώρας πάντως είναι κάτι σαν παράδοση!

Ξυπνάω που λέτε σήμερα το πρωί κι όπως ετοιμάζομαι για να φύγω στη δουλειά έρχεται η μαμά Ισμήνη. Ζακέτα να πάρεις μου λέει, έχει κρύο. Φυσικά, τι άλλο θα έλεγε σκέφτομαι, μανούλα είναι, δε βγήκε άδικα η ατάκα.

Η αλήθεια είναι ότι κρυολόγησα νωρίς φέτος, μόλις μου πέρασε. Τόσες μέρες κυκλοφορώ με μακρυμάνικα και φυσικά σκάω τα μεσημέρια που σχολάω από τη δουλειά και μπαίνω στα σαρδελοποιημένα λεωφορεία της δυτικής Θεσσαλονίκης. Δε δίνω λοιπόν ιδιαίτερη σημασία στη μαμά Ισμήνη, βάζω το μακρυμάνικο μου και βγαίνω έξω.

Φυσικά οι μανούλες έχουν πάντα δίκιο. Ειδικά όταν σου λένε να πάρεις ζακέτα. Αντικειμενικά είχε ψοφόκρυο και φυσούσε κιόλας κι αυτό το έκανε χειρότερο. Το λεπτό μακρυμάνικο μου δεν έκανε δουλειά, ξεπάγιαζα και δε προλάβαινα και να γυρίσω πίσω για να πάρω ζακέτα. Καλά να πάθω αφού δεν άκουσα τη μανούλα.

Το μεσημέρι ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία αλλά και πάλι έχει κρύο. Αυτή τη στιγμή που γράφω φοράω μακρυμάνικο και με ελαφρώς ανοιχτό το παράθυρο κρυώνω. Άρχισε να χειμωνιάζει σιγά σιγά, φτάσαμε στα τέλη του Οκτώβρη με καλό καιρό και ζέστη αλλά τώρα ξεκίνησε η πτώση.

Γενικότερα, στη βόρεια Ελλάδα περιμένουμε τα πρώτα κρύα τέτοια εποχή. Και είναι κάτι σαν παράδοση το να στρώνουμε τα χειμωνιάτικα χαλιά στα σπίτια μας για τη γιορτή του Άι Δημήτρη. Μεγάλη γιορτή, πολύς κόσμος γιορτάζει οπότε πολλά σπίτια ανοίγουν για να υποδεχτούν φίλους και συγγενείς. Είναι και πολιούχος της Θεσσαλονίκης  ο Αι Δημήτρης και στο καπάκι πέφτει και η αργία της 28ης Οκτωβρίου. Ας προσπεράσουμε το ότι  φέτος πέφτει μέσα στο σουκού και είναι σα να μας κλέβουν μια μέρα καθησιού.

Οπότε οι νοικοκυρές, στη βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον, τέτοιες μέρες καθαρίζουν καλά τα σπίτια τους για να στρώσουν τα χαλιά για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Είτε έχουν εορτάζοντα στο σπίτι, είτε όχι. Το στρώσιμο των χαλιών για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου αποτελεί παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, το κάνουμε αυτόματα χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Και είναι όμορφες αυτές οι παραδόσεις που έχουν διάφοροι τόποι, με κάνουν να χαμογελάω.

Καλή η παγκοσμιοποίηση αλλά το Halloween δε μου λέει τίποτα ενώ το στρώσιμο των χαλιών του Άι Δημήτρη με κάνει να χαμογελάω γιατί είναι κάτι δικό μου. Ξέρω ότι παραδοσιακά χαλάει ο καιρός όταν πλησιάζει η γιορτή του Άι Δημήτρη και ετοιμάζομαι να υποδεχτώ το χειμώνα.